ΛΕΥΚΩΣΙΑ – Στην προσφορά των Ελλαδιτών πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή, αλλά και στις προσπάθειες που καταβάλλονται για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων αναφέρθηκε η Επικεφαλής για Ανθρωπιστικά Θέματα Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων κα Άννα Αριστοτέλους, στη συνάντηση που είχε με εξ Ελλάδος συγγενείς πεσόντων και αγνοουμένων.
Στον χαιρετισμό της η κα Αριστοτέλους ανέφερε ότι οι περισσότεροι Ελλαδίτες αδερφοί μας άφησαν την τελευταία τους πνοή, τραυματίστηκαν ή τα ίχνη τους χάθηκαν και έκτοτε η τύχη τους αγνοείται, στην περιοχή Γερόλακκου, 10 χλμ. δυτικά της πρωτεύουσας. Εκεί, όπως είπε, «βρισκόταν το τιμημένο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, το στρατόπεδο που μετατράπηκε σε θυσιαστήριο ηρωομαρτύρων. Εκεί, στις Θερμοπύλες της Λευκωσίας, έδωσαν την ύστατη μάχη, γνωρίζοντας ότι ο θάνατος ήταν αναπόφευκτος. Δεν δείλιασαν, δεν υποχώρησαν, στάθηκαν με ανδρεία, ανταποκρινόμενοι στην αρχέγονη επιταγή: Ή ταν ή επί τας».
Η κα Αριστοτέλους επεσήμανε ότι 49 χρόνια μετά, αυτές τις δύσκολες για την πατρίδα μας ημέρες, θυμόμαστε, τιμούμε, αναζητούμε. «Τους αδελφούς μας πεσόντες και αγνοούμενους. Τους άνδρες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου, τους Ελλαδίτες αδελφούς μας που υπηρετούσαν στην Εθνική Φρουρά, όσους έδωσαν τη μάχη προβάλλοντας ηρωική αντίσταση για να αντιμετωπίσουν τις πολλαπλάσιες δυνάμεις των Τούρκων εισβολέων», σημείωσε.
Απευθυνόμενη στους συγγενείς των πεσόντων και αγνοουμένων εξήγησε ότι ο αγώνας διατήρησης της μνήμης και διακρίβωσης της τύχης όλων όσοι ακόμα αγνοούνται είναι αδιάκοπος. «Οι δυσκολίες εντοπισμού και ταυτοποίησης είναι γνωστές. Όπως και τα προβλήματα που προέκυψαν κατά τις εκταφές λειψάνων Ελλαδιτών, από τα κοιμητήρια Λακατάμιας και Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, με σκοπό να παραδοθούν στους συγγενείς αριθμού πεσόντων για να επιστρέψουν στην Ελλάδα», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι συνεχίζονται εντατικά οι προσπάθειες, με στόχο τη διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων μας, και ότι γίνονται όλα όσα πρέπει να γίνουν για να ξεπερασθούν τα οποιαδήποτε εμπόδια.
«Επικεντρωνόμαστε στην αποφυγή διάπραξης λαθών του παρελθόντος, που ουδείς αμφισβητεί, και ενώνουμε τις δυνάμεις μας έχοντας έναν και μόνο στόχο. Τη διακρίβωση της τύχης, με πειστικά και τεκμηριωμένα στοιχεία, και του τελευταίου αγνοούμενού μας», συνέχισε.
Η κα Αριστοτέλους αναφέρθηκε στις δυσκολίες και τις καθυστερήσεις που προκύπτουν, καθότι είναι με τις κατοχικές αρχές που γίνεται η διαπραγμάτευση για τη διενέργεια ανασκαφών, υπό συνθήκες κατοχής, αλλά τόνισε ότι τα προβλήματα αυτά «κωδικοποιούνται, αντιμετωπίζονται και αναδεικνύονται σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο».
Διαβεβαίωσε τους εξ Ελλάδος συγγενείς των πεσόντων και αγνοουμένων ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, και η ίδια προσωπικά, καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για καλύτερη διαχείριση του θέματος των αγνοουμένων μας και μετέφερε το ξεκάθαρο μήνυμα του ότι «ανεξαρτήτως των δυσκολιών και των προβλημάτων, συνεχίζουμε τον αγώνα για διευκρίνιση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενού μας. Αποτελεί δέσμευση, υποχρέωση και καθήκον μας απέναντι στους ήρωες μας και σε εσάς, τους συγγενείς των ηρώων μας».
Χρησιμοποιώντας τη φράση “Ἀνδρῶν ἐπιφανῶν πᾶσα γῆ τάφος”, την οποία είχε γράψει ο Θουκυδίδης στον Επιτάφιο του Περικλή, και απευθυνόμενη στους συγγενείς των πεσόντων η κα Αριστοτέλους δήλωσε ότι συμμερίζεται πως ο θάνατος των επιφανών ανθρώπων έχει οικουμενική διάσταση. Πρόσθεσε ότι σε αυτούς τους ένδοξους ανθρώπους, των οποίων τάφος είναι κάθε γη, αρμόζουν όλες οι τιμές.
Απευθυνόμενη στους συγγενείς των αγνοουμένων ανέφερε ότι συμμερίζεται την αγωνία και το δράμα τους. «Για 49 χρόνια κουβαλάτε στους ώμους σας το μαρτύριο της αβεβαιότητας για την τύχη των αγαπημένων σας και ηρώων όλων μας. Υπόσχεσή μας να εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις προκειμένου το μαρτύριο αυτό να τερματιστεί», κατέληξε η κα Αριστοτέλους, καλωσορίζοντας τους εξ Ελλάδος συγγενείς πεσόντων και αγνοουμένων στην πατρίδα των ηρώων μας και δικιά τους πατρίδα.