Νέα Υόρκη, ΝΥ – της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου
Συνεχίζοντας μια παράδοση 75 χρόνων που ξεκίνησε από τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο και μετέπειτα Οικουμενικό Πατριάρχη Αθηναγόρα, η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιερσέης, τέλεσε και φέτος, λίγες μόλις μέρες μετά την εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, τον καθαγιασμό των Υδάτων και την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στα νερά του Ατλαντικού Ωκεανού.

Προηγήθηκε ο Όρθρος στις 8 το πρωί ιερουργούντος του Αρχιμανδρίτη π. Νεκταρίου Κοτρώτσιου και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο “The Great Auditorium”, στο Ocean Grove της Νέας Ιερσέης, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, με συλλειτουργούς τον Επίσκοπο Μηδείας και Αρχιεπισκοπικό Επίτροπο της Μητροπόλεως κ. Απόστολο, τον Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως, π. Χριστοφόρο Οικονομίδη, ιερείς της ευρύτερης περιοχής, τους διακόνους Μιχαήλ Γιαβρή και Κωνσταντίνο Λουκά και τη συμμετοχή πιστών από τις περίπου είκοσι ενορίες της ευρύτερης περιοχής.
Ανάμεσα στο εκκλησίασμα ήταν και ο Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δημήτρης Παπαγεωργίου.

Τα μέλη των Χορωδιών της Μητρόπολης με τον πρόεδρο του συνδέσμου τους, Πολ Μαυρομιχάλη, τον χοράρχη Ράιν Κίελ και την Ελπίδα Δημητρίου στο αρμόνιο, έδωσαν μια ξεχωριστή νότα στη Θεία Λειτουργία, ενώ βυζαντινός χορός υπό τον μαέστρο Δημήτρη Φουστέρη έψαλε εξαιρετικά κατά τον Όρθρο.
Στο σύντομο κήρυγμά του ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε τη δύναμη του Σταυρού, λέγοντας πως “ο Σταυρός ανανεώνει την ψυχή μας και θεραπεύει τις εσωτερικές μας πληγές. Ο Σταυρός υψώνει τις κουρασμένες ψυχές μας και μας δίνει δύναμη. Ο Σταυρός μας δίνει τη δυνατότητα να συγχωρούμε τον εαυτό μας και να συγχωρούμε τους άλλους”.
Αναφερόμενος στην τελετή ο Σεβασμιώτατος είπε ότι “υπάρχει μεγάλη συνέχεια σ’ αυτή την παράδοση και είναι ένα δείγμα αυτό ότι η Εκκλησία δεν αγιάζει τα ύδατα μόνο τα Θεοφάνεια, αλλά ότι η Εκκλησία αν δει ότι είναι για το καλό του κόσμου, για το καλό του ανθρώπου μπορεί να κάνει και καινούργια πράγματα. Το καινιούργιο δεν είναι πάντοτε κακό, δεν είναι κάτι που πρέπει να το φοβόμαστε”.
Τον Αρχιεπίσκοπο καλωσόρισε ο Επίσκοπος Μηδείας κ. Απόστολος λέγοντάς του “δώσατε μια ξεχωριστή ευλογία στον χώρο αυτό που μας φιλοξενεί σήμερα, για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια διακοπής λόγω της πανδημίας.

Με πατρική αγάπη και ξεχωριστή ευαισθησία ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητρόπολης, Αρχιμανδρίτης Χριστοφόρος Οικονομίδης, ευχαρίστησε ονομαστικά όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση της μεγαλειώδους αυτής τελετής, υπεύθυνος της οποίας ήταν ο Αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Tomczewski.
Αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία, εν πομπή, κληρικοί και λαϊκοί κατευθύνθηκαν στην παραλία της πόλης, λίγα μέτρα πιο κάτω από το Great Auditorium, όπου ο Αρχιεπίσκοπος, μετά την τελετή καθαγιασμού των υδάτων, έριξε τέσσερις φορές τον Τίμιο Σταυρό στα νερά του Ατλαντικού.

Κάθε φορά, μια διαφορετική ομάδα βουτηχτάδων έτρεξε για να ανασύρει το Σταυρό. Νικητές φέτος ήταν η Αριάνα Μπουτσικάρη από την Αγία Βαρβάρα του Τομς Ρίβερ, στην κατηγορία των Junior Girls, η Χριστίνα Σκουλαριώτη από τον Άγιο Αθανάσιο Παράμους, στην κατηγορία Senior Girls, ο Κώστας Χαντούλης και ο Χρήστος Βλάχος από τον Άγιο Γεώργιο στο Piscataway, στις κατηγορίες Junior Boys και Senior Boys, αντίστοιχα.
Στους νικητές και τις νικήτριες ο Αρχιεπίσκοπος προσέφερε εκτός από το σχετικό έπαθλο και από έναν χρυσό Σταυρό, ευγενική προσφορά του κ. Πάνου Σταυριανίδη.




Ακολούθησε BBQ, προσφορά των κοινοτήτων του Αγίου Γεωργίου στο Τρέντον και της Αγίας Άννας στο Φλέμινγκτον της Νέας Ιερσέης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι επί ποδός βρίσκονταν από το πρωί της Κυριακής οι κυρίες της Μητροπολιτικής Φιλοπτώχου, με πρόεδρο την Ελένη Κωνσταντινίδη, αλλά και των τοπικών τμημάτων, οι νέοι της YAL που βοήθησαν στο BBQ, καθώς και οι ενορίτες του Αγίου Γεωργίου στο Ocean Township (πρώην Asbury Park), η κοινότητα που φιλοξενεί εδώ και δεκαετίες την τελετή, με τον προϊστάμενό τους π. Ανδρέα Ευγενή και τον διάκονο Εμμανουήλ Τσαρνά.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η τελετή, όταν ξεκίνησε, το 1947, αφιερώθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής, Αθηναγόρα στην “ειρήνη του σύμπαντος κόσμου”, που αποτελεί συνεχή προσευχή της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας.