ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ – GreekNewsUSA
Φωτογραφίες: Στέλιος Λάμπρου
Με το βραβείο «Το Πνεύμα του Ικάρου» [Spirit of Icarus] τίμησαν τον φιλέλληνα Γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ οι Ικαριώτες της Αμερικής που συγκεντρώθηκαν από τις 31 Αυγούστου μέχρι και τις 3 Σεπτεμβρίου από κάθε γωνιά των Ηνωμένων Πολιτειών στη Φιλαδέλφεια για το 120ο συνέδριο της Πανικαριακής Αδελφότητας Αμερικής (Pan-Icarian Brotherhood of America).
Η τελετή απονομής έγινε στη διάρκεια του επίσημου δείπνου το βράδυ της τελευταίας μέρας και το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους του Δημοκρατικού Γερουσιαστή, ο γιος του Ρόμπερτ Μενέντεζ Τζούνιορ, ομοσπονδιακός βουλευτής της 8ης Περιφέρειας της Νέας Ιερσέης, ο οποίος στο χαιρετισμό του τόνισε ότι και ο ίδιος «παραμένει αφοσιωμένος» στη σχέση του με την Ελληνοαμερικανική κοινότητα και τον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαίων Ελλάδος και Κύπρου.
Το συνέδριο διοργανώθηκε φέτος από το τοπικό τμήμα «Atheras #12» της Φιλαδέλφειας με συμπροέδρους της οργανωτικής επιτροπής τους πρώην ύπατους προέδρους Γιώργο Χωριάτη και Νικόλαο Πασαμιχάλη και την πρόεδρο του «Αθέρα», Καλλιόπη Κοκόλη.
Λίγο πριν την λήξη των εργασιών του, οι σύνεδροι εξέλεξαν τη νέα διοίκηση της Αδελφότητας με πρόεδρο την Κατερίνα Μαυροφιλίππου, αντιπρόεδρο τον Ευάγγελο Φράγγο, γραμματέα τη Δήμητρα Τσαντέ, και νομικό σύμβουλο τον Ευάγγελο Καρούτσο.
Παράλληλα, εκλέχτηκαν και οι νέοι Κυβερνήτες: ο Εμμανουήλ Λάκιος (1η Περιφέρεια), η Σοφία Φάκαρου (2η Περιφέρεια), η Αθηνά Λακέρδα (3η Περιφέρεια), ο Γιάννης Φράγγος (4η Περιφέρεια), ο Δήμος Γιακάς ((5η Περιφέρεια), ο Ισίδωρος Κυρλαγκίτσης (6η Περιφέρεια) και ο Τέντυ Παύλος (7η Περιφέρεια – Νεολαία).
Το επίσημο δείπνο
Η πανηγυρική αυτή εκδήλωση ξεκίνησε με την Καλλιόπη Μουσέτη να ψάλει τους Εθνικούς Υμνους Ελλάδος, ΗΠΑ και Καναδά και τον πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιερσέης, π. Χριστοφόρο Οικονομίδη, να αναπέμπει την εναρκτήρια προσευχή, μεταφέροντας στους συνδαιτυμόνες και μήνυμα του Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης κ. Αποστόλου.
Η οικοδέσποινα, πρόεδρος του Τμήματος «Αθέρας» της Φιλαδέλφειας, κ. Καλλιόπη Κοκόλη, εξήρε τις προσπάθειες της οργανωτικής επιτροπής και μαζί με την απερχόμενη πρόεδρο της Πανικαριακής Αδελφότητας Αμερικής Κάθυ Παντελάδη και τον πρώην πρόεδρο Γιώργο Χωριάτη απένειμαν τιμητική πλακέτα στον Νικόλαο Πασαμιχάλη, σε ένδειξη αναγνώρισης της πολύχρονης προσφοράς του.
Χαιρετισμούς στο συνέδριο αλλά και στο επίσημο δείπνο απηύθυναν διαδικτυακά ο Δήμαρχος Ικαρίας Νίκος Καλαμπόγιας και η διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ικαρίας, Ανεζινιώ Σταμούλη, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά και οι δύο στις ζωτικής σημασίας δωρεές της Πανικαριακής Αδελφότητας Αμερικής στο νησί τους.
Στις δωρεές αυτές αναφέρθηκε και η πρόεδρος του Πανικαριακού Ιδρύματος -που αποτελεί και το φιλανθρωπικό βραχίονα της Αδελφότητας- καθηγήτρια Δρ. Ελένη Τράτρα – Κόντη (Dr. Ellene Tratras – Contis).
Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ευχαριστώντας τους απόδημους Ικαριώτες για την προσφορά τους και το φιλανθρωπικό τους έργο τόσο στην Ικαρία όσο και στις ΗΠΑ και συγχαίροντάς τους για την επιλογή του τιμώμενου. Ξεχωριστή αναφορά έκανε στην απερχόμενη πρόεδρο Κάθυ Παντελάδη που ηγήθηκε της οργάνωσης τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς και στον Γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ τον οποίο ευχαρίστησε για την υποστήριξη των ελληνικών εθνικών θεμάτων.
Το επίσημο δείπνο ακολούθησε ολονύκτιο Ικαριώτικο γλέντι με την «Σεργιάνι».
Η Πανικαριακή Αδελφότητα Αμερικής ιδρύθηκε το 1903 στο Πίτσμπουργκ της Πενσιλβάνιας και αριθμεί τριάντα τμήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά με περίπου δύο χιλιάδες μέλη συνολικά, καταγόμενα από την Ικαρία και τους Φούρνους.
Το Φιλανθρωπικό Ιδρυμα «Pan-Icarian Foundation» ιδρύθηκε το 1965 με στόχο τον συντονισμό της φιλανθρωπικής δράσης της Αδελφότητας τόσο στο χώρο της Ομογένειας όσο και προς την Ικαρία και τους Φούρνους.
Η ομιλία του Μπομπ Μενέντεζ
“Χαίρετε, είμαι ο Bob Menendez, Γερουσιαστής της Νέας Ιερσέης και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των Η.Π.Α.
Είναι τιμή για μένα να απευθύνομαι σε σας καθώς έχετε συγκεντρωθεί στην πόλη της Φιλαδέλφειας γοια τις εργασίες του 120ουετήσιου συνεδρίου της Πανικαρικακής Αδελφότητας Αμερικής, του παλαιότερου ελληνικού οργανισμού στο δυτικό ημισφαίριο.
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για όλη την αξιοθαύμαστη δουλειά που κάνετε, συμβάλλοντας στην επέκταση της φιλίας μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ, κρατώντας τις παραδόσεις σας και την κληρονομιά σας ζωντανή και βοηθώντας στη διάδοση των Ελληνικών αξιών τόσο στις ΗΠΑ όσο και παραπέρα.
Σε μία τόσο χαώδη εποχή και με τόση αναταραχή στον κόσμο, οι προσπάθειές σας είναι εξαιρετικά κρίσιμες. Όπως και πολλοί από σας που κατάγεστε από το νησί της Ικαρίας στο Αιγαίο Πέλαγος, έτσι και εγώ ανησυχώ βαθύτατα από την επιθετικότητα του Τούρκου Προέδρου.
Επανειλημμένα τον έχουμε δει να αμφισβητεί την Ελληνική κυριαρχία, στέλνοντας μαχητικά αεροσκάφη πάνω από τα Ελληνικα νησιά στο Αιγαίο. Είμαι υπερήφανος που εδώ και καιρό ηγούμαι της προσπάθειας να αντικρούσουμε την τουρκική επιθετικότητα, και συνάμα είμαι ένας ισχυρός υποστηρικτής της στενής ελληνοαμερικανικής συνεργασίας.
Το 2019, συνέταξα και κατέθεσα το νομοσχέδιο [νόμο] για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία της Ανατολικής Μεσογείου, ο οποίος καθιέρωσε το πλαίσιο για τη δέσμευση των ΗΠΑ στην περιοχή. Το 2021, συνέταξα το «Νόμο περί άμυνας και διακοινοβουλευτικής εταιρικής σχέσης ΗΠΑ – Ελλάδας 2021», ο οποίος δημιούργησε τη μορφή «3 συν 1», της Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών.
Φέτος η ομάδα συναντήθηκε για πρώτη φορά και έθεσε μία σοβαρή ατζέντα για την ενέργεια, την ασφάλεια στη θάλασσα και την οικονομική ανάπτυξη. Έγινε πρόοδος στη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των εθνών.
Καταργήσαμε τους περιορισμούς στις πωλήσεις όπλων αμερικανικής κατασκευής στη Κύπρο και η Ελλάδα είναι έτοιμη να παραλάβει έναν στόλο F-35 προωθώντας περαιτέρω τη συμμαχία μας η οποία είναι κρίσιμη για τη προώθηση των δημοκρατικών ιδέων και αξιών που μοιράζονται τα έθνη μας.
Υπάρχει ακόμα δουλειά να κάνουμε και γι’ αυτό η σημερινή συνάντηση των Ικαριωτών αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Μέσα από τη νεολαία σας και τις υποτροφίες, την ιατρική βοήθεια που παρέχετε, την ανακούφιση από καταστροφές και τους άλλους φιλανθρωπικούς σκοπούς που υποστηρίζετε, τιμάτε τις αρχαίες ελληνικές αξίες.
Είπε ο Περικλής:
«Αυτό που αφήνεις πίσω δεν είναι αυτό που είναι χαραγμένο σε πέτρινα μνημεία, αλλά αυτό που μένει στις ζωές των άλλων»
Σε όλη την ιστορία, οι Έλληνες μετανάστες και οι Αμερικανοί βοήθησαν στη βελτίωση της ζωής των άλλων και έκαναν τα έθνη μας όπως είναι σήμερα μέσω του επιχειρηματικού πνεύματος και της δίψας τους για γνώση και εκπαίδευση. Οι Ελληνοαμερικανοί, όπως και οι Κουβανο-Αμερικανοί, έχουν ξεπεράσει τεράστια εμπόδια και δυσκολίες για να επιτύχουν εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ας γιορτάσουμε λοιπόν τα επιτεύγματα των Ελληνοαμερικανών στις επιχειρήσεις, τη Μουσική και την Τέχνη.
Ας θυμηθούμε αυτούς που υπηρέτησαν με τιμή στις Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις και όσους αγωνίστηκαν για δικαιοσύνη και πολιτικά δικαιώματα.
Ας δεσμευτούμε ξανά να υπερασπιστούμε τα ανθρώπινα τα δικαιώματα, την Δημοκρατία και το δίκαιο από τον Ατλαντικό Ωκεανό ως το Αιγαίο Πέλαγος και παραπέρα.
Ευχαριστώ”