ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ –
Ο ρόλος της Διασποράς στην ενίσχυση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης με τις ΗΠΑ είναι καθοριστικός, είπε την Τρίτη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, στην ομιλία του στο 38ο Ετήσιο Συνέδριο της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) στην Ουάσιγκτον, σημειώνοντας, επίσης, τον ρόλο της Ομογένειας στους αγώνες για επανένωση της χώρας.
Ανέφερε, ακόμη, ότι αυτή την ημέρα εορτάζεται η επανένωση της Ευρώπης, και ότι ο λαός της Κύπρου αξίζει να απολαμβάνει τη ζωή σε μια επανενωμένη χώρα, με τα ίδια δικαιώματα, σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, έχει θέσει το Κυπριακό στην κορυφή της ατζέντας του. «Έχει πλήρη επίγνωση του τι διακυβεύεται εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία. Δεν θα φεισθεί προσπαθειών για την επίλυση του Κυπριακού», ανέφερε ο Εκπρόσωπος.
Στην ομιλία του, ο κ. Λετυμπιώτης, ανέφερε ότι η επανένωση της χώρας σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία μέσω μιας βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, «παραμένει η απόλυτη προτεραιότητα» του Προέδρου Χριστοδουλίδη. Μια λύση στο Κυπριακό, είπε, «όχι μόνο θα ξεκλειδώσει το πλήρες δυναμικό της Κύπρου», αλλά θα είναι επίσης θετικό για την Ανατολική Μεσόγειο, «μια περιοχή ζωτικής σημασίας τόσο για την ΕΕ όσο και για τις ΗΠΑ».
Ο κ. Λετυμπιώτης εξέφρασε, εκ μέρους της Κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου, «την ειλικρινή μας εκτίμηση για τον ενεργό και θετικό ρόλο που διατήρησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το Κυπριακό, καθώς και για τις προσπάθειες για επανένωση». «Βασιζόμαστε στην υποστήριξη των ΗΠΑ και σε εσάς που θα μεταφέρετε αυτό το μήνυμα, καθώς εργαζόμαστε για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για μια συνολική διευθέτηση», είπε απευθυνόμενος στις οργανώσεις της διασποράς στις ΗΠΑ.
Αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Προέδρου Χριστοδουλίδη «με στόχο η ΕΕ να αναλάβει έναν πιο αποφασιστικό και ηγετικό ρόλο –πάντα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ– στην επανέναρξη και την αποτελεσματική υποβοήθηση των διαπραγματεύσεων». Οι τελευταίες επισκέψεις του Προέδρου και εκείνες που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη είναι από αυτή την άποψη σημαντικές, είπε.
«Είναι ισχυρή πεποίθησή μας ότι μια επανενωμένη Κύπρος θα ωφελήσει όχι μόνο την Κύπρο και τον λαό της, αλλά και την ευρύτερη περιοχή – συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας – την ΕΕ και τους συμμάχους μας», είπε ο κ. Λετυμπίωτης. Πρόσθεσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατίας εργάζεται με τους εταίρους και τους συμμάχους της «ώστε η Τουρκία να εγκαταλείψει την απαράδεκτη θέση της για μια λύση «δύο κρατών»», που δεν είναι αποδεκτό όχι μόνο από την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά ούτε για την ΕΕ και τις ΗΠΑ, όπως είπε.
Για το θέμα των Βαρωσίων, είπε ότι αν ολοκληρωθεί η διάνοιξη της περιφραγμένης περιοχής «θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις στις προσπάθειες για συνολική λύση του Κυπριακού».
Στόχος, είπε, είναι να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που είχαν σταματήσει στο Κραν Μοντάνα, «για να επιτύχουμε μια συνολική λύση σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη νομοθεσία της ΕΕ».
«Στέλνουμε ένα μήνυμα στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας ότι μπορεί να επιτευχθεί βιώσιμη λύση – ένα κοινό μέλλον μπορεί να είναι ευημερούν», είπε.
Ο Εκπρόσωπος μετέφερε «την βαθύτατη εκτίμηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη και της Κυβέρνησης» στην ομογένεια, «για το καθοριστικό έργο» που επιτελούν, όπως είπε, για την Κύπρο στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Οι άοκνες προσπάθειές σας συνέβαλαν στην επέκταση και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένων Πολιτειών», σημείωσε.
Τους ευχαρίστησε και για την δέσμευσή τους, «στον κοινό μας σκοπό – την επανένωση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η δουλειά σας ενδυναμώνει τις προσπάθειές μας».
Ανέφερε ότι, η σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κύπρου «έχει φτάσει σε νέα επίπεδα τα τελευταία χρόνια» και ότι αυτό, δεν συνέβη τυχαία, αλλά ήταν μια συνειδητή, ενεργή προσπάθεια της Κύπρου, που διευκολύνθηκε από το έργο της ομογένειας, «των εντατικών προσπαθειών και της αποφασιστικότητάς σας να ανυψώσετε τις σχέσεις ΗΠΑ-Κύπρου σε στρατηγικό επίπεδο».
Οι δυνατότητες στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών «είναι τεράστιες», ανέφερε, ενώ η κυπριακή Κυβέρνηση συνεργάζεται στενά με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για να το εκπληρώσει.
«Στο πλαίσιο αυτό, η οριστική άρση του εμπάργκο όπλων θα προωθήσει περαιτέρω τα κοινά μας συμφέροντα, ενώ η ένταξη της Κύπρου στο πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης διαβατηρίων θα δημιουργήσει νέους δρόμους, ιδίως σε ό,τι αφορά το εμπόριο, τις επιχειρήσεις, την εκπαίδευση και τις διαπροσωπικές επαφές», είπε.
Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, η Κυβέρνηση στοχεύει στη δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών για την ανάπτυξη και επέκταση των επιχειρήσεων, την αύξηση του εμπορίου και της απασχόλησης, την προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων και την επανεκπαίδευση και αναβάθμιση του τοπικού ανθρώπινου κεφαλαίου. Αυτό το νέο όραμα θα προωθηθεί μέσω της μακροπρόθεσμης οικονομικής στρατηγικής της Κύπρου «Όραμα 2035», είπε.
Ο Εκπρόσωπος ανέφερε, ακόμη, ότι, οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η Κυβέρνηση θα παράσχουν μια σειρά από χρηματοοικονομικά εργαλεία στις επιχειρήσεις «και θα διευρύνουν την οικονομική συνεργασία και τους εμπορικούς μας δεσμούς με ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών».
Παράλληλα, είπε, μέσα από την άσκηση μιας πολυθεματικής, ενεργητικής και εξωστρεφούς διπλωματίας, «στοχεύουμε στη μεγιστοποίηση του αποτυπώματος της Κύπρου στη γειτονιά μας, καθώς και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο». «Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι σίγουρα βασικό στοιχείο της εξωτερικής μας πολιτικής, η οποία έχει σαφή προσανατολισμό», πρόσθεσε.
Σημείωσε ακόμη, ότι, ο ρόλος της διασποράς στην ενίσχυση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης με την Ουάσιγκτον «είναι καθοριστικός», και ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εκφράζει «την εγκάρδια εκτίμησή του» για το σημαντικό έργο που επιτελούν και επιθυμεί να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη συνεργασία αυτή.
Σε αυτό το πνεύμα ανακοίνωσε πρόσφατα την πρόθεσή του να διορίσει Επίτροπο αποκλειστικά για θέματα διασποράς, είπε.
Ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε ότι βρισκόμαστε σε μια κομβική στιγμή της ιστορίας μας. «Καθώς η διασπορά μας επεκτείνεται και αναπτύσσεται, η καλλιέργεια και η διατήρηση των συνδέσεων με την Κύπρο, θα ενδυναμώσει τη νεολαία μας να συνεχίσει να εργάζεται μαζί για να προωθήσει τις εθνικές μας φιλοδοξίες προς μια ασφαλή και ευημερούσα χώρα», είπε.
Διασπορά, η «Ομογένεια» είναι ο πυλώνας στον οποίο μπορούμε να βασιστούμε, είπε, σημειώνοντας ότι, «σήμερα η Κύπρος σας χρειάζεται, ίσως περισσότερο από ποτέ».
Κλείνοντας, ο κ. Λετυμπίωτης ευχαρίστησε τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Μάριο Λυσιώτη, ο οποίος ετοιμάζεται να επιστρέψει στην Κύπρο για τη συνταξιοδότησή του, για την προσφορά του και τις προσπάθειές του, που συνέβαλαν καθοριστικά, όπως είπε, στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων της Κύπρου με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη του στην ΠΣΕΚΑ και στις ομάδες που φιλοξενούν το Συνέδριο, όπως την Ομοσπονδία Κυπρο-Αμερικανικών Οργανώσεων, την AHEPA, την AHI, τη HALC, τη HANC, το Εμπορικό Επιμελητήριο Κύπρου-ΗΠΑ και όλους τους οργανισμούς της διασποράς, μεταξύ άλλων.
[ΚΥΠΕ]