Home ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ Οι Χιώτες της Αμερικής συμπαραστάτες της ιδιαίτερης πατρίδας τους

Οι Χιώτες της Αμερικής συμπαραστάτες της ιδιαίτερης πατρίδας τους

Ο επιχειρηματίας Τζον Παγιάβλας με καταγωγή από τη Χίο θα είναι ο τιμώμενος στο επίσημο δείπνο του συνεδρίου των Ηνωμένων Χιακών Σωματείων. Στη φώτο με τη σύζυγό του Μαίρη.

του Σταύρου Η. Παπαγερμανού

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Το 65ο Παναμερικανικό Συνέδριο των Χιωτών πραγματοποιείται το Σαββατοκύριακο 11-13 Νοεμβρίου 2022 στο Cleveland του Οχάϊο και συμπίπτει με τους εορτασμούς της απελευθερώσεως της Χίου από τους Τούρκους. Το Συνέδριο φιλοξενεί ο Σύλλογος Χιωτών Cleveland (Chapter 7) και συνδιοργανώνει με την μεγάλη Χιακή οργάνωση Ηνωμένα Χιακά Σωματεία Αμερικής και Καναδά. Το Συνέδριο είχε αρχικά προγραμματιστεί για το 2020 αλλά όπως και πολλές άλλες μαζικές εκδηλώσεις, δεν πραγματοποιήθηκε μέχρι τώρα λόγω της πανδημίας του Covid-19.

Το πολυαναμενόμενο Συνέδριο, που θα γίνει στο Ξενοδοχείο Downtown Marriott, πρόκειται να δώσει νέο έναυσμα στις δραστηριότητες των Χιακών Σωματείων, την ευκαιρία συναναστροφής και σχεδιασμού μελλοντικών δράσεων, θα είναι μια γιορτή για την Χίο, την Ομογένεια και μια ευκαιρία για διασκέδαση και χορό.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνει:

  • Εκδήλωση υποδοχής και γνωριμίας παράλληλα με τις εγγραφές των συνέδρων στο St. ClairBallroom του ξενοδοχείου, την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022, μεταξύ 6-9 μ.μ.Tο ίδιο βράδι θα ακολουθήσει εκδήλωση διασκέδασης για τη νεολαία, στο Lost Social Club.
  • Οι εργασίες του Συνεδρίου, η ολομέλεια των συνέδρων και εκλογές για τους νέους αξιωματούχους, θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022, στο δεύτερο όροφο του ξενοδοχείου και θα ακολουθήσει γεύμα για τους εγγεγραμμένους συνέδρους.
  • Το βράδι του Σαββάτου 12 Νοεμβρίου 2022, 6:30-9:30 μ.μ. θα λάβει χώρα το επίσημο δείπνο του συνεδρίου στο οποίο θα τιμηθεί ο διακεκριμένος Χιώτης ομογενής επιχειρηματίας κ. Ιωάννης Παγιάβλας (John Payiavlas) με το βραβείο Lifetime Achievement Award. Μετά το πέρας του δείπνου θα ακολουθήσει χορός και διασκέδαση μέχρι πρωίας.
  • Την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022 το πρωί θα τελεστείΑρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Πίτσμπουργκ κ. Σάββα. Θα τελεστεί επίσης το καθιερωμένο μνημόσυνο για όλους τους Χιώτες και ιδιαίτερα τους πεσόντες στους αγώνες της Χίου για την ελευθερία. Θα ακολουθήσει αποχαιρετιστήριο γεύμα και θα επιδοθούν υποτροφίες.
Ο Δημήτρης Κοντολιός , απερχόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Χιακών Σωματείων Αμερικής και Καναδά

Ο απερχόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Χιακών Σωματείων Αμερικής και Καναδά, Δημήτρης Κοντολιός, μίλησε στην Greek News USA για τη θητεία του ως Πρόεδρος και παρέθεσε μερικά ιστορικά στοιχεία για την Οργάνωση.

«Τα Ηνωμένα Χιακά Σωματεία Αμερικής και Καναδά είναι ο οργανισμός ομπρέλα», διευκρίνισε, δηλαδή τριτοβάθμιος οργανισμός ο οποίος ιδρύθηκε το 1939.

«Τότε υπήρχαν 25 σύλλογοι στην περιφέρεια της Νέας Υόρκης και δύο στη Νέα Ιερσέη. Πρόκειται για συλλόγους που έχουν αναφορά σε επιμέρους χωριά της Χίου. Σε άλλα μέρη της Αμερικής συνήθως όλοι οι Χιώτες συνενώνονταν σε ένα σύλλογο. Ένα παράδειγμα είναι η Παγχιακή «Κοραής» της Νέας Υόρκης που είναι επαρχιακός Σύλλογος και ιδρύθηκε το 1912. Δεν αναφέρεται σε ένα μόνο χωριό της Χίου. Ο Παγχιακός Σύλλογος «Κοραής» πρωτοστάτησε τότε στο Pittsburgh και αποτέλεσε τον πρώτο σύλλογο δηλ. Chapter 1, στα Ηνωμένα Χιακά Σωματεία».

Ο κ. Κοντολιός μας είπε ακόμη ότι δικαιωματικά και λόγω καταγωγής ανήκει στο Σύλλογο Καμπιών Αμερικής (ή Καμπιουσίων, το χωριό είναι Καμπιά Χίου) ο οποίος είναι μέλος της Χιακής Ομοσπονδίας Νέας Υόρκης, η οποία όμως ιδρύθηκε το 1974. «Είμαι βέβαια μέλος σε όλες τις Χιακές οργανώσεις, αλλά στο Σύλλογο αυτό υπηρέτησα πρώτη φορά ως γραμματέας. Και μέσω του Συλλόγου μου εκλέχτηκα στα Ηνωμένα Χιακά Σωματεία Αμερικής και Καναδά, πρώτα ως βοηθός ταμίας και ακολούθως ως γραμματέας και κατόπιν πρόεδρος. Ο εξάδελφος μου Γιάννης Κοντολιός είναι τώρα πρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας Νέας Υόρκης και υπηρέτησε ως πρόεδρος των Ηνωμένων Χιακών Σωματείων πριν από μένα».

Στην ερώτησή μας για το που αποβλέπει το Συνέδριο και πως αποτιμά το έργο των Ηνωμένων Χιακών Σωματείων μας δήλωσε:

«Τα Ηνωμένα Χιακά Σωματεία είναι συνομοσπονδία που έχει σκοπό να οργανώσει και να διασυνδέσει όλους του συλλόγους μας και να διατηρούν συνεχή επαφή ώστε να γνωρίζουν όλα τα θέματα που μας απασχολούν εδώ στην Αμερική και στη Χίο. Στηρίξαμε και στηρίζουμε ιδρύματα και οργανισμούς, όπως το Πανεπιστήμιο και το Νοσοκομείο στη Χίο. Τώρα γίνεται μια προσπάθεια για τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες και ειδικές δεξιότητες, τους ανθρώπους που έχουμε μάθει να λέμε ΑΜΕΑ. Βοηθάμε τις οργανώσεις στη Χίο που ασχολούνται με συνανθρώπους μας, παιδιά και ενήλικες με ειδικές ανάγκες. Το κάνουμε είτε με οικονομική βοήθεια ή εκπληρώνοντας άλλες ανάγκες, όπως την αγορά ενός λεωφορείου που κάναμε. Ακόμη συνδράμουμε του εθελοντές πυροσβέστες στη Χίο. Μια άλλη προσπάθεια είναι να στηρίξουμε και τα παιδιά με αυτισμό. Στηρίζουμε επίσης και την «Κιβωτό του Κόσμου» της οποίας ηγείται ο π. Αντώνιος Παπανικολάου για τον οποίο είμαστε υπερήφανοι διότι είναι Χιώτης. Η «Κιβωτός του Κόσμου» λειτουργεί δύο θερινές κατασκηνώσεις στη Χίο».

Εξηγώντας μας την οργανωτική δομή της Οργάνωσης μας είπε: «Η έδρα και το γραφείο των Ηνωμένων Χιακών Σωματείων ακολουθεί τον εκάστοτε πρόεδρο. Τώρα που είμαι ακόμα πρόεδρος, το γραφείο βρίσκεται στη Νέα Ιερσέη, με την εκλογή του νέου προέδρου θα ακολουθήσει και η έδρα του οργανισμού. Οι συνεδριάσεις πραγματοποιούνται κάθε τρεις μήνες και φιλοξενούνται κατά περίπτωση σε διαφορετικά κάθε φορά μέρη από κάποιο μέλος μας, σύλλογο-σωματείο και κάθε χρόνο πραγματοποιείται ένα ετήσιο συνέδριο. Το Συνέδριο που ήταν προγραμματισμένο για το 2020 δεν έγινε λόγω της πανδημίας ούτε το ’20 ούτε το ’21. Φέτος όπως και άλλες χρονιές το Συνέδριο συμπίπτει με τα Ελευθέρια της Χίου, δηλαδή την απελευθέρωση της Χίου που γιορτάζεται στις 11 Νοεμβρίου».

Ο Κώστας Αλμυρούδης, πρόεδρος της οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου

Το προσεχές συνέδριο στο Cleveland φιλοξενεί φέτος ο Σύλλογος Χιωτών Cleveland (Chapter 7) με πρόεδρο τον Κώστα Αλμυρούδη. Οι υπεύθυνοι της διοργανωτικής επιτροπής (co-chairs) είναι οι κυρίες Καλλιόπη Αλμυρούδη και Δέσποινα Ματθαίου.

Ο πρόεδρος, Κώστας Αλμυρούδης μίλησε για τη συμμετοχή του στα συλλογικά όργανα των Χιωτών και τις επιδιώξεις του συνεδρίου: «Μεγάλωσα στη Νέα Υόρκη και πολύ κοντά στο Χιώτικο Σπίτι στην Αστόρια. Ήθελα από τότε να λάβω μέρος στους συλλόγους και στις ομοσπονδίες και να συμμετέχω. Εδώ στο Οχάϊο το πήραμε απόφαση μερικοί από μας να ζητήσουμε να διοργανώσουμε το Συνέδριο, το οποίο ήταν να γίνει το 2020. Δεν έγινε βέβαια τότε λόγω Covid και τελικά το κάνουμε φέτος. Ήταν ένα όνειρο ζωής και τώρα πραγματοποιείται. Περιμένουμε πολύ κόσμο, μέχρι τώρα έχουμε περίπου 600 συνέδρους και περίπου 450 συμμετοχές στο επίσημο Γκαλά».

Ρωτήσαμε τον κ. Αλμυρούδη για το φιλανθρωπικό σκοπό που έχουν θέσει και δήλωσε: «Προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε χρήματα για να χτιστεί ένα κέντρο υποστηριζόμενης διαβίωσης στη Χίο για παιδιά με αυτισμό. Έρχεται λοιπόν για να είναι παρόν στο συνέδριο μας ο Πρόεδρος του οργανισμού για παιδιά με αυτισμό της Χίου κ. Αντώνης Ζερβάκης. Έρχεται επίσης από τη Χίο ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Κοινωνικής Προστασίας και Πολιτισμού του Δήμου Χίου κ. Γιώργος Πατερμιός και ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου (Περιφερειακή Ενότητα Χίου) κ. Παντελής Μπουρνιάς, οποίος έχει την ευθύνη του Απόδημου Ελληνισμού και είναι ο σύνδεσμος των Χιωτών με την περιφέρεια της ιδιαίτερης πατρίδας τους.        

Η κυρία Καλλιόπη Αλμυρούδη, δήλωσε ότι το συνέδριό θα τιμήσει με την παρουσία του ο Σεβ. Μητροπολίτης Πίτσμπουργκ κ. Σάββας και πρόσθεσε ότι «αναμένουμε την παρουσία των εκλεγμένων αντιπροσώπων της περιοχής μας και της Πολιτείας μας, όπως ο Γερουσιαστής Ρόμπερτ Πόρτμαν, αλλά και άλλων κυβερνητικών εκπροσώπων της εδώ τοπικής αυτοδιοίκησης». Είπε ακόμα ότι θα τελέσουν μνημόσυνο μετά τη Θ. Λειτουργεία της Κυριακής για όλους τους αποδημήσαντες Χιώτες βετεράνους των πολέμων.

Ο επιχειρηματίας Μάρκος Μαρινάκης έχει διατελέσει πρόεδρος των Ηνωμένων Χιακών Σωματείων. Στη φώτο με τη σύζυγό του Μαρία.

Ο γνωστός επιχειρηματίας Μάρκος Μαρινάκης, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος των Ηνωμένων Χιακών Σωματείων την περίοδο 1985-86 και έχει πολυετή θητεία και προσφορά στα κοινά, μίλησε με ενθουσιασμό για το προσεχές συνέδριο και με πολλή αγάπη για τη Χίο.

«Ο Οργανισμός Ηνωμένα Χιακά Σωματεία», είπε, «δημιουργήθηκε για να βοηθήσουμε και την πατρίδα μας τη Χίο αλλά και τους μετανάστες από τη Χίο που ερχόταν τότε εδώ. Ο Γιάννης Φράγκος από τα Θυμιανά, πρωτοστάτησε σε αυτήν την προσπάθεια και ενώθηκαν τα Χιακά Σωματεία. Τότε γινόταν το Συνέδριο κάθε τέσσερα χρόνια από πόλη σε πόλη. Τον καιρό που ήμουν πρόεδρος, το 1985, είχαμε 68 συλλόγους. Επίσης εκείνη τη χρονιά στο Συνέδριο του Warren, Ohio, φέραμε στους κόλπους μας και τους συλλόγους του Καναδά και θυμάμαι συνδιοργανωτής του Συνεδρίου ήταν ο Γιάννης Παγιάβλας, τον οποίο τιμούμε εφέτος.

Οι Χιώτες έχουν εγγυηθεί την ίδρυση του Πανεπιστημίου του Αιγαίου και έχουν συνεισφέρει στον υλικοτεχνικό εξοπλισμό του, έχουν στείλει στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο της Χίου τον πρώτο αξονικό τομογράφο εκτός Αθηνών, το 1995 και πολλά άλλα».

Ο κ. Μαρινάκης μας είπε επίσης ότι το 1981, στο Συνέδριο του Κλίβελαντ, έγινε η προσχώρηση της Χιακής Ομοσπονδίας Νέας Υόρκης ως μέλος στα Ηνωμένα Χιακά Σωματεία και τόνισε ότι: «Το Κλίβελαντ κατά τη γνώμη μου κάνει τα πιο καλά και οργανωμένα συνέδρια. Έχει πολύ δυνατούς Χιώτες. Ένας από αυτούς ήταν και ο αείμνηστος Γιώργος Τσίμπλης ένας από τους ιδρυτές της Ηγεσίας των 100».

«Προσπαθούμε πάντα να βοηθήσουμε τη Χίο με κάθε τρόπο που μπορούμε σε πολλά επίπεδα και όπου υπάρχει ανάγκη. Πριν από περίπου ένα χρόνο χρηματοδοτήσαμε σε έκτακτη βάση μια μελέτη με αποτέλεσμα η Χίος να εξασφαλίσει χρηματοδότηση 3.8 εκατομμυρίων δολαρίων για να ανακαινιστεί ο Κήπος της Χίου που έχει να επισκευαστεί από το 1928 όταν τοποθετήθηκε εκεί το άγαλμα του Κανάρη. Έχουμε συνεισφέρει κατά καιρούς με διάφορους τρόπους όπως με αποστολή φαρμακευτικού υλικού και πολλών ιατρικών διαγνωστικών εργαλείων  για τις ανάγκες της υγείας στη Χίο. Αλλά βοηθούμε και σε πολλούς άλλους τομείς φιλανθρωπικούς και εκπαιδευτικούς».

Τέλος, ρωτήσαμε τον κ. Μαρινάκη να μας πει δυο λόγια για τον τιμώμενο κ. Παγιάβλα:

«Εκτιμώ ιδιαίτερα τον φίλο και συμπατριώτη Γιάννη Παγιάβλα. Θα βρεθούμε όλοι στο Κλίβελαντ να τον τιμήσουμε. Είναι ένας πολύ επιτυχημένος επιχειρηματίας Χιώτης, Ελληνοαμερικανός για τον οποίο είμαστε όλοι πολύ περήφανοι. Έχει μια εξαιρετική οικογένεια και υποστηρίζει πάντα την Εκκλησία και τον Ελληνισμό».

Τα Ηνωμένα Χιακά Σωματεία Αμερικής και Καναδά αποτελούν οι παρακάτω σύλλογοι, ενώσεις και ομοσπονδίες με τον επίσημο τίτλο τους στα αγγλικά:

United Chios Society – Baltimore, Maryland

The Ladies Panchian Society “Chios” – Baltimore, Maryland

Chios Homer Association – Boston, Massachusetts

Chios Society of Agia Markella – Florida

Chios Society Agia Markella Chapter #2 – Warren, Ohio

Chios Society Chapter #7 – Cleveland, Ohio

Chios Society of Dallas, Texas

Chios Society “Proodos” – Pittsburgh, Pennsylvania

Chian Association of Canada – Montreal, Canada

Chian Federation of New York

Chian Society of California

Chios Society of Greater Washington DC

Chios Society of New Jersey

Dafnonas Chios Society – New York, New York

Homer Association of Toronto – Toronto, Canada

The Order of St. Markella of Chios – New Orleans, Louisiana

Panchiakon Society of Pelineon – Chicago, Illinois

Panchiaki Korais Society Chapter #1 – New York

Society Koraes Chapter #16 – Philadelphia, Pennsylvania

Tholopotamousion Association – Montreal, Canada

Thymiana Chios Society – New York, New York

United Chios Society Homer Chapter # 4 – Steubenville, Ohio and Weirton, West Virginia