ΛΟΝΔΙΝΟ –
Τη σημασία και ανάγκη προστασίας της κυπριακής θρησκευτικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα υπογράμμισε η φιλοκύπρια βουλευτής βορείου Λονδίνου των Συντηρητικών Τερέζα Βίλιερς με τοποθέτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Σε συζήτηση για την προστασία της θρησκευτικής κληρονομιάς ανά τον κόσμο, η κα Βίλιερς επισήμανε μια σειρά ανησυχιών περί σύλησης και καταστροφής εκκλησιών στο νησί.
«Η Κύπρος έχει έναν αρχαίο πολιτισμό που χρονολογείται από το 9.000 π.Χ. Όντας κοντά στους Αγίους Τόπους ήταν μία από τις πρώτες χώρες που ασπάστηκαν τον χριστιανισμό», ανέφερε η Βρετανίδα βουλευτής.
Παρέθεσε στη συνέχεια ιστορικά στοιχεία για την παρουσία στην Κύπρο των Αποστόλων Παύλου, Βαρνάβα και Μάρκου και τόνισε πως το νησί έχει έναν τεράστιο αριθμό εκκλησιών, μοναστηριών, μωσαϊκών, τοιχογραφιών και εικόνων από τις πρώιμες ημέρες της χριστιανοσύνης.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην τουρκική εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή του 37% της κυπριακής επικράτειας και όπως είπε από το 1974 και μετά περίπου 500 εκκλησίες έχουν συληθεί ή παραμεληθεί, 77 έχουν μετατραπεί σε τεμένη, 28 έχουν χρησιμοποιηθεί ως στρατώνες από τον τουρκικό στρατό και 13 πιστεύεται ότι έχουν χρησιμοποιηθεί ως αποθήκες ή στάβλοι. Επίσης, χιλιάδες εκκλησιαστικές εικόνες ανυπολόγιστης αξίας έχουν λεηλατηθεί.
Έστρεψε την προσοχή των Βρετανών βουλευτών στο παράνομο εμπόριο πολιτιστικών τεχνουργημάτων, «που ανθεί», κάτι που «όχι μόνο διαιωνίζει την καταστροφή θρησκευτικών χώρων, αλλά χρηματοδοτεί και εγκληματικές δραστηριότητες».
Επισήμανε πως πολλοί θρησκευτικοί χώροι στην Κύπρο δεν είναι προσβάσιμοι διότι εκεί έχουν δημιουργηθεί τουρκικές στρατιωτικές ζώνες.
«Υπάρχουν ανησυχητικά περιστατικά Ορθόδοξων και Μαρωνιτών χριστιανών, που ζουν σε εγκλωβισμένες κοινότητες στην υπό τουρκικό έλεγχο περιοχή της Κύπρου στους οποίους απαγορεύθηκε αδίκως να τελέσουν θρησκευτικές λειτουργίες και να ασκήσουν την πίστη τους», είπε η Τερέζα Βίλιερς.
Κλείνοντας, απηύθυνε έκκληση προς τη βρετανική κυβέρνηση να εργαστεί από κοινού με διεθνείς εταίρους «ώστε να προστατευτεί η πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου, να διωχθεί το παράνομο εμπόριο στα τέχνεργα και πάνω απ’ όλα να τεθεί πίεση στις τουρκικές αρχές να αποκαταστήσουν πλήρη ελευθερία άσκησης θρησκείας στα βόρεια της Κύπρου, καθώς επίσης να δώσουν στους Κύπριους την ελευθερία να καθορίζουν το μέλλον τους, απαλλαγμένοι από τουρκικό στρατιωτικό έλεγχο».
[ΚΥΠΕ]