Home ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ Το Τμήμα “Δελφοί 25” της AHEPA γιόρτασε το χρυσό Ιωβηλαίο

Το Τμήμα “Δελφοί 25” της AHEPA γιόρτασε το χρυσό Ιωβηλαίο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – του Φώτη Παπαγερμανού

                        [ Φωτογραφίες: ETA Press]

Για το τοπικό τμήμα της οργάνωσης AHEPA η ευκαιρία να διοργανώσει μια μεγάλη χοροεσπερίδα με την συμπλήρωση 100 χρόνων ζωής και μάλιστα στην καρδιά του Μανχάταν, ήταν μια πρόκληση.

Ακόμα πιο μεγάλη πρόκληση ήταν να παραστεί και ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, ο Ερικ Ανταμς, και να μεταφέρει ο ίδιος για να παραδώσει στους υπεύθυνους του τμήματος “Δελφοί 25” την προκήρυξη της πόλης που ανακήρυξε την 11η Νοεμβρίου ως ημέρα του τμήματος και ταυτόχρονα να επαινεί την δράση του.

Αν διαβάσατε με προσοχή μέχρις εδώ, θα καταλάβατε σωστά ότι ήταν μια ιστορική βραδιά το Σάββατο 11 Νοεμβρίου, την ημέρα που το επίσημο Αμερικανικό κράτος τιμά τους βετεράνους, η διοργάνωση που έλαβε χώρα στο πολυτελές “Χάρβαρντ Κλαμπ”, στην περιοχή “μιντ τάουν” της Νέας Υόρκης.

Πράγματι σε μια εκδήλωση αντάξια του κύρους και της φήμης του τμήματος “Δελφοί 25” τα μέλη της AHEPA μαζί με τις οικογένειες τους και τους φίλους τους γιόρτασαν το χρυσό Ιωβηλαίο.

Μια εκδήλωση αυτού του επιπέδου  ασφαλώς και πέρασε στην Ιστορία της οργάνωσης, όχι απλά ως απόλυτα πετυχημένη, αλλά και ως δείγμα των δυνατοτήτων και της φαντασίας που διαθέτουν τα μέλη της AHEPA όταν υπάρχει όρεξη, Ομόνοια και αγαστή συνεργασία.

Τι να πρώτο-αναφέρουμε ως στοιχείο άψογης προετοιμασίας και διοργάνωσης για να διαπιστώσει και ο αναγνώστης πως στήθηκε μια τόσο σπουδαία εκδήλωση.

Από τον καλαίσθητο και εμπλουτισμένο με χρυσά γράμματα λεύκωμα, μέχρι την παρουσία διακεκριμένων προσωπικοτήτων, όπως η πρώην βουλευτής και φιλέλληνας Κάρολιν Μαλόνι.

Οσον αφορά το καλλιτεχνικό πρόγραμμα κι αυτό ήταν επίσης άρτια οργανωμένο και αφιερωμένο στα 100 χρόνια από την γέννηση της Μαρίας Κάλας. Το επιμελήθηκε ο βαρύτονος Κώστας Τσουράκης και συμμετείχαν η σοπράνο Ολγα Ξανθοπούλου και στο βιολί η Ραφαηλία Καψοκαβάδη. Στο πιάνο ήταν ο Γλαύκος Κοντεμενιώτης και στο μπουζούκι ο Κώστας Ψαρός.

Σημείο Αναφοράς

Εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου στην εκδήλωση συμμετείχε ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Πάνος. Ο Πανοσιολογιότατος π. Χρυσόστομος ανέγνωσε και το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου, ενώ έκανε μαζί με τον Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Γκίλμπερτ (Προϊστάμενο του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδος) την προσευχή. Παρών στο δείπνο και ο Αρχιμανδρίτης Μιχαήλ Γιαβρής.

Ο πρόεδρος του τμήματος “Δελφοί 25” της ΑHEPA ο Δρ. Σωτήρης Στεργιόπουλος, εξήγησε στους προσκεκλημένους οτι παρόλο που βρισκόμαστε σε ενα χώρο που αποτελεί σημείο αναφορας (landmark) το τμήμα αυτό της AHEPA εχει μεγάλη ιστορία και διαχρονική δράση και κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως “landmark”.

Τόνισε επίσης οτι στο παρελθόν ο Φράνκλιν Ρούζβελτ (αδερφός του πρώην Προέδρου Τέντι Ρούσβελτ) υπήρξε μέλος του τμήματος “Δελφοί 25”.

Ο κ. Στεργιόπουλος αναφέρθηκε στους αποθανόντες πρώην προέδρους του Τμήματος και εν συνεχεία χαιρέτισε τους παρευρισκόμενους πρώην προέδρους.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο κυβερνήτης της AHEPA κ. Πίτερ Ραγκούσης.

Παρούσα επίσης η κυβερνήτης των “Θυγατέρων της Πηνελόπης” κ. Ελένη Δαμασκού. Καθώς και η κυβερνήτης των “Θυγατέρων της Αθηνάς” κ. Χριστίνα Φιλιού. Μαζί και ο κυβερνήτης των “Υιών του Περικλή” κ. Γιώργος Καλύβας, μαζί με τον ύπατο πρόεδρο κ. Αλεξ Οικονομάκη.

Παρών και ο ύπατος διευθυντής του Συμβουλίου Επιτρόπων (Board of Trustees) της AHEPA κ. Νίκος Καρακώστας.

Εκ μέρους της Επιτροπής για θέματα Βετεράνων μίλησε ο Δρ. Μαρίνος Πετράτος.

Ακολούθησε η ομιλία του κυβερνήτη της περιοχής Empire State κ. Ραγκούση και του Υπατου Προέδρου της Οργανωσης κ. Σάββα Τσίβικου.

Ο ύπατος πρόεδρος συνεχάρη το τμήμα Δελφοί που όπως ανέφερε είναι το μεγαλύτερο στην οικογένεια της AHEPA.

Αναφερόμενος στην πορεία της οργάνωσης τόνισε οτι έχουμε ένα δοξασμένο παρελθόν, γεμάτο δάφνες. Ομως, συμπλήρωσε, τώρα είναι ο καιρός και η δική μας σειρά και χρειάζεται να στερεώσουμε όλα όσα δημιουργήσαμε.

Χρειάζεται η ενεργή συμμετοχή μας, η ανάμειξη μας στα κοινά και η συμμετοχή μας και διαβούλευση με τους εκλεγμένους εκπροσώπους μας.

Έχουμε, πρόσθεσε πολλά θέματα που πρέπει να προωθήσουμε, τόσο σε τοπικό όσο και εθνικό επίπεδο. Και επεσήμανε ότι η Ορθοδοξία βάλλεται πανταχόθεν.

Έχουμε, συμπλήρωσε, το μέτωπο της Κύπρου και τα ζητήματα της Εκπαίδευσης και της Φιλανθρωπίας, που προωθούμε. Χρειάζονται, αλλαγές, πρόσθεσε. Ο Ελληνισμός είναι μια ιδέα, όχι απλώς μια ταυτότητα.

Ακολούθως ο κ. Τσίβικος παρέδωσε ειδικό βραβείο, στο προεδρείο του τμήματος “Δελφοί”.

Ακολούθησε η είσοδος και η σύντομη ομιλία του Δημάρχου της Νέας Υόρκης κ. Ερικ Ανταμς.

Ο Δήμαρχος έφερε μαζί του και την διακήρυξη της Πόλης της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με την οποία ανακηρύχθηκε ημέρα της AHEPA – “Δελφοί 25” η 11η Νοεμβρίου 2023.

O κ. Ανταμς, στην ομιλία του, εξήρε την σημασία της δράσης της οργάνωσης και ιδιαίτερα του τμήματος “Δελφοί 25” και τόνισε με έμφαση ότι και η πόλη αλλά και οι στυλοβάτες της AHEPA, εργάζονται με ζήλο για την προώθηση των ιδανικών της Οικογένειας, της Εκπαίδευσης, του Επιχειρηματικού πεδίου και της Δημόσιας Ασφάλειας.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, στην οποία αναφέρθηκε, το 52% των ερωτηθέντων δεν επιθυμεί να προστατεύσει την χώρα, εαν η χώρα μας δεχθεί επίθεση.

Εσείς, τόνισε ο Δήμαρχος, ανήκετε στο 48% και για αυτό σας αξίζει έπαινος.

Xαριτολογώντας, ζήτησε απο τους παρισταμένους να επιστρέψουν στην Αστόρια, ώστε “να αποκτήσει και πάλι (η Αστόρια) έξυπνους ανθρώπους”.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο κ. Ανταμς πριν αποχωρήσει απο την αίθουσα, πλησίασε και χαιρέτησε με θερμό εναγκαλισμό την Μάργκο και τον Τζον Κατσιματίδη.

Αμέσως μετά και αφού αποχώρησε ο δήμαρχος, τιμήθηκαν με ειδικό για την περίσταση μετάλλιο, όλοι οι πρώην Πρόεδροι του τμήματος “Δελφοί 25”. Στο αναμνηστικό αυτό μετάλλιο αναγράφεται η 100η επέτειος, μέσα σε μια θήκη, που υπογραμμίζει την λαμπρή αυτή στιγμή για όλη την Ομογένεια.