Home ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ Υπό καταρρακτώδη βροχή η παρέλαση για την εθνική επέτειο στην 5η Λεωφόρο

Υπό καταρρακτώδη βροχή η παρέλαση για την εθνική επέτειο στην 5η Λεωφόρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, ΝΥ – της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

Με μια παρέλαση που δύσκολα θα ξεχαστεί από όσους συμμετείχαν, λόγω των εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν από νωρίς το απόγευμα της Κυριακής 30 Απριλίου στο Μανχάτταν, ο Ελληνισμός της Νέας Υόρκης, της Νέας Ιερσέης και του Κοννέκτικατ τίμησε ετεροχρονισμένα την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 και τα 202 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία.

Η συνεχής και καταρρακτώδης, κατά διαστήματα, βροχή που έπεφτε στη Νέα Υόρκη και η σχετικά χαμηλή για την εποχή θερμοκρασία δεν στάθηκαν εμπόδιο στον ενθουσιασμό των ομογενών, ανθρώπων κάθε ηλικίας, που με αδιάβροχα πάνω από τα γαλανόλευκα και τις τοπικές τους ενδυμασίες και με ομπρέλλες και ελληνικά σημαιάκια στα χέρια, έδωσαν το “παρών” στην 5η Λεωφόρο του Μανχάτταν, διατρανώνοντας την αγάπη τους για την Ελλάδα και την υπερηφάνεια τους για την Ελληνική τους καταγωγή.

Η φετινή παρέλαση ήταν η πρώτη εδώ και δεκαετίες που διεξήχθη υπό αυτές τις αντίξοες συνθήκες, ασταμάτητης και δυνατής βροχής, αλλά με παλμό, χαμόγελα και ενθουσιασμό από την πλευρά των συμμετεχόντων που έδειξαν ότι δεν τους πτοεί ο άσχημος καιρός, καθώς υπήρχε προειδοποίηση των μετεωρολόγων, ενισχύοντας μάλιστα την άποψη που εκφράζουν στελέχη της διοργανώτριας αρχής, της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, ότι είναι καλό [αλλά και εφικτό πλέον, αναφορικά με τον καιρό] η παρέλαση να διοργανώνεται το Μάρτιο, την Κυριακή κοντά στην εθνική επέτειο.      

Τα περισσότερα από τα 96 τμήματα που είχαν δηλώσει συμμετοχή -κοινότητες, εθνικοτοπικές ομοσπονδίες, σύλλογοι, αθλητικά σωματεία, σχολεία και φοιτητικοί σύλλογοι, ομογενειακοί φορείς και ιδρύματα – παρέλασαν, μαζί με εννέα φιλαρμονικές, με εμφανώς μειωμένο όμως αριθμό συμμετεχόντων, όπως εμφανώς μειωμένος -όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο- ήταν και ο αριθμός των θεατών, με τα πεζοδρόμια και τις εξέδρες δεξιά και αριστερά της κεντρικής η οποία είχε σκέπαστρο, να μένουν άδεια, λόγω της βροχής.

Ξεχώρισαν, όπως κάθε χρόνο άλλωστε, οι φιλαρμονικές των σχολείων του Μπρούκλυν, του “Hellenic Classical Charter School”, των Ημερησίων Σχολείων “Αργύριος Φάντης” [Αγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη] και “Δημήτριος και Γεωργία Καλοειδή” [Τίμιος Σταυρός], καθώς και του Απογευματινού ιδιωτικού Σχολείου “Πλάτων”.

Οσοι δε αψήφησαν τον καιρό και θαρραλέα παρέμειναν μέχρι τέλους, βρήκαν “καταφύγιο” κάτω από σκέπαστρα / υπόστεγα των κτηρίων κατά μήκος της 5ης Λεωφόρου.

Παρών στην κεντρική εξέδρα απ’ όπου παρακολούθησε την παρέλαση μέχρι τέλους ήταν και ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής κ. Δημήτριος, ο οποίος νωρίτερα παρέστη συμπροσευχόμενος στη Θεία Λειτουργία και τη Δοξολογία που εψάλη στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας.

Οπως κάθε χρόνο, η παρέλαση ξεκίνησε με το τμήμα των επισήμων που περπάτησαν από το ξενοδοχείο Pierre, όπου παρατέθηκε η καθιερωμένη δεξίωση μέχρι και την κεντρική εξέδρα στην 68η οδό.

Μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο και τους επικεφαλής της Επιτροπής Παρέλασης, βάδισαν ο Μέγας Τελετάρχης και πρόεδρος του Libra Group, Γιώργος Λογοθέτης, η Πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, οι Επίσκοποι Μηδείας κ. Απόστολος και Ναζιανζού κ. Αθηναγόρας που συλλειτούργησαν νωρίτερα με τον Αρχιεπίσκοπο στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Γιώργος Τσούνης, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Ντίνος Κωνσταντίνου, ο Πρόξενος Δημήτρης Παπαγεωργίου ο οποίος παρέλασε και με τους συμπατριώτες του Ναυπάκτιους, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας, Charles Schumer, ο οποίος χαιρέτισε από το μικρόφωνο τους παρελαύνοντες, οι πολιτειακοί γερουσιαστές της Νέας Υόρκης, Μιχάλης Γιάνναρης και Ανδρέας Γουνάρδης, ο πολιτειακός γερουσιαστής του Rhode Island, Λεωνίδας Ραπτάκης, ο δημοφιλής τραγουδιστής Γιώργος Νταλάρας και η Δήμαρχος Κερκυραίων, Μερόπη Υδραίου.

Ακολούθησαν τμήματα της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής της Νέας Υόρκης, ανάμεσά τους και ο Σύλλογος Ελληνορθοδόξων Αστυνομικών “Αγιος Ανδρέας”, το Λάβαρο του 1821 [των Καλαβρυτινών], τα λάβαρα των Συλλόγων Καλαμάτας, Μάνης, Αρκάδων “Γέρος του Μωριά”, Αιτωλοακαρνάνων, Κρητών “Ομόνοια”, Ποντίων και “Ρήγας Φεραίος”, οι πρόσκοποι και η γιγαντιαία Σημαία της Ακρόπολης την οποία βαστούσαν αριστούχοι των ημερησίων σχολείων της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας.    

Στη συνέχεια, αψηφώντας τη βροχή, με ύφος αγέρωχο και με βήμα δυνατό, “για να ακούν οι πρόγονοί μας ότι είμαστε ζωντανοί και ελεύθεροι”, παρέλασε και φέτος στην 5η Λεωφόρο το Άγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς της Ελλάδας, δίνοντας έναν ιδιαίτερο τόνο στον εορτασμό. Τους εθνικούς ύμνους απέδωσε η Αριάδνη Αννα.

Ακολούθησε το άρμα με την Μις Ελληνική Ανεξαρτησία, Χριστίνα Ζαραφοπούλου, την οποία πλαισίωσε η ομάδα των υπόλοιπων κοριτσιών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό της 2ας Απριλίου.  

Ανάμεσα στους παρελαύνοντες ήταν και ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ερικ Ανταμς, ο οποίος επίσης χαιρέτισε το πλήθος από τα μικρόφωνα των εκφωνητών που φέτος ήταν η Αυγή – Μαρία Ατματζίδου, η δρ. Δέσποινα Αφεντούλη, ο Γιάννης Στρουμπάκης, ο Δημήτρης Φίλιος και ο Δημήτρης Φιλιππίδης. Αλλά και οι επίτιμοι τελετάρχες Τζον Κατσιματίδης και Ερνι Ανάστος οι οποίοι παρέλασαν με το άρμα του ραδιοφωνικού σταθμού 77WABC. Οπως και αντιπροσωπεία της Ελληνικής Κοινότητας του Μόντρεαλ που ταξίδεψαν από τον γειτονικό Καναδά μόνο για την παρέλαση. Και φέτος συμμετείχαν στην παρέλαση οι Αρμένιοι “Knights of Vartan”.   

Κεντρικό θέμα της παρέλασης ήταν το αίτημα για επιστροφή στην Αθήνα από το Λονδίνο των γλυπτών του Παρθενώνα, ενώ ένα από τα βασικά συνθήματα το “Εξω οι Τούρκοι από την Κύπρο” που βροντοφώναζαν τα μέλη των κυπριακών σωματείων που παρέλασαν.

Η παρέλαση που ξεκίνησε στη 1μ.μ., μισή ώρα νωρίτερα από την επίσημη ώρα έναρξης, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 3 το απόγευμα, με τους μοτοσικλετιστές με τις Harley και τα μέλη της Επιτροπής Παρέλασης και ιδιαίτερα τους υπεύθυνους της Επιτροπής Traffic Control.   

Η παρέλαση της Νέας Υόρκης είναι η μεγαλύτερη από όσες διοργανώνονται εκτός Ελλάδος και αποτελεί ιστορικό θεσμό που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 1893, όταν περίπου 300 Ελληνες παρέλασαν από την οδό Broadway στο Δημαρχείο της πόλης, στο νότιο Μανχάτταν,  όπου κυμάτισε για πρώτη φορά η Ελληνική Σημαία με άδεια του τότε δημάρχου Thomas Gilroy.