Home ΚΥΠΡΟΣ Αγώνας αποδήμων μέχρι να φύγει η σημαία του ψευδοκράτους, λέει ο Πρόεδρος...

Αγώνας αποδήμων μέχρι να φύγει η σημαία του ψευδοκράτους, λέει ο Πρόεδρος ΠΟΜΑΚ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ – 

Η Κύπρος αντιστέκεται και περιμένει και οι απόδημοι θα αγωνίζονται μέχρι να φύγει η σημαία του ψευδοκράτους από τον Πενταδάκτυλο, δήλωσε την Τρίτη σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ), Ανδρέας Παπαευριπίδης, στην τελετή έναρξης του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων Διασποράς, που έγινε στον αίθριο χώρο της Πανεπιστημιούπολης του Πανεπιστημίου Κύπρου.

«Μια άλλη Κύπρος, οι Έλληνες Κύπριοι της διασποράς, διασχίζει τον πλανήτη και μεγαλουργεί, δίνοντας ελπίδα, αγωνιζόμενοι για τα δίκαια της Κύπρου, την επανένωσή της και την απαλλαγή της από την τουρκική κατοχή», είπε ο κ. Παπαευριπίδης προσθέτοντας ότι το συνέδριο είναι ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων, για συζήτηση των ζητημάτων που απασχολούν τους απόδημους, για ενημέρωση για το εθνικό θέμα και για συντονισμό.

Πρόσθεσε ότι πολλά προβλήματα των παροικιών έχουν επιλυθεί, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του σε όλες τις Κυβερνήσεις, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν προβλήματα αναφορικά με την παροικιακή εκπαίδευση κυρίως στη Μεγάλη Βρετανία, λόγω Brexit.

Ο κ. Παπαευριπίδης ανέφερε ότι τα πρόσφατα επεισόδια στην περιοχή της Πύλας με επιθέσεις από Τουρκοκύπριους εναντίον της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ δείχνουν ξεκάθαρα τις προθέσεις της Τουρκίας και των εδώ εκπροσώπων της.

«Δεν θα έχεις ποτέ κ. Τατάρ κράτος, ξέχασέ το», τόνισε ο κ. Παπαευριπίδης επισημαίνοντας ότι αυτό που υπάρχει είναι η Κυπριακή Δημοκρατία και τα κατεχόμενα εδάφη της.

Ο κ. Παπαευριπίδης σημείωσε ότι ο ελληνισμός της Διασποράς είναι ένας ενιαίος και αδιαίρετος και ζήτησε από τον Έλληνα Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Γιώργο Κώτσηρα, όπως όταν θα συσταθεί το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού να συμπεριληφθεί και η Κύπρος στο Προεδρικό Διάταγμα με τη συμμετοχή της ΠΟΜΑΚ.

Παράλληλα, ο κ. Παπαευριπίδης έκανε αναφορά στο έργο των αποδήμων και των ομοσπονδιών για τη διαφώτιση των ξένων κυβερνήσεων, ενώ επισήμανε ακόμη ότι οι απόδημοι συμβάλλουν στην προβολή της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού και όχι μόνο.

Ο κ. Παπαευριπίδης σημείωσε ότι τα παιδιά των αποδήμων νοιώθουν περηφάνια για τον τόπο καταγωγής των προγόνων τους, την Κύπρο, που καρτερικά υπομένει και περιμένει τη λύτρωσή της από τα δεινά που έφερε η τουρκική εισβολή του 1974. Μιλώντας για τη νεολαία της διασποράς, σημείωσε ότι «είναι καθήκον μας να τους εμπνεύσουμε και να τους προετοιμάσουμε για τον ρόλο τους στην συνέχιση του αγώνα μας».

«Η Κύπρος αντιστέκεται και περιμένει» και ουδέποτε θα συμβιβαστούμε με τα τετελεσμένα της εισβολής, ανέφερε ο κ. Παπαευριπίδης, καταλήγοντας ότι «οι απόδημοι θα αγωνίζονται μέχρι να φύγει η σημαία του ψευδοκράτους από τον Πενταδάκτυλο».

Υποσχόμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα για λύση, είπε ο Πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ

Την υπόσχεση εκ μέρους της νέας γενιάς για συνέχιση του αγώνα για λύση του Κυπριακού, έδωσε ο Πρόεδρος της Νεολαίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ), Χρίστος Τούτον, ο οποίος μιλούσε το βράδυ της Τρίτης στην τελετή έναρξης του Παγκόσμιου Συνέδριο Κυπρίων Διασποράς, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

«Η διασπορά δεν έχει ξεχάσει τις σχέσεις της με το νησί», είπε ο κ. Τούτον, προσθέτοντας ότι η αποστολή της ΝΕΠΟΜΑΚ είναι να συνεχίσει το έργο των προγόνων μας και στη νέα γενιά. Τα τελευταία 20 χρόνια, τόνισε, «έχουμε διασυνδέσει τους Κυπρίους της διασποράς με την ταυτότητα και τον πολιτισμό τους, έχουμε οικοδομήσει σχέσεις μεταξύ μας σε όλο τον κόσμο, υποστηρίξαμε την κυβέρνηση στον αγώνα για επίλυση του Κυπριακού, έχουμε αφυπνίσει το πάθος για την Κύπρο μεταξύ των μελών μας».

Αναφερόμενος στις δραστηριότητες της ΝΕΠΟΜΑΚ, ο Πρόεδρός της τόνισε ότι τίποτα δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την αφοσίωση των εθελοντών και τη στήριξη της κυπριακής Κυβέρνησης.

«Υποφέρουμε ακόμη από τις επιπτώσεις της εισβολής», υπογράμμισε ο κ. Τούτον, ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόσφατο περιστατικό στην Πύλα και στις τουρκικές ενέργειες στα Βαρώσια, κάνοντας λόγο για διχοτομική ατζέντα της Τουρκίας. Ζήτησε ακόμη από τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού. Υποσχόμαστε ως νέα γενιά να συνεχίσουμε τον αγώνα για επίλυση του Κυπριακού, ανέφερε καταληκτικά.

[ΚΥΠΕ]