Home ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ Ανακαινίσθηκε ο Ναός της Παναγίας του Μπαλίνου στον Κεράτιο Κόλπο

Ανακαινίσθηκε ο Ναός της Παναγίας του Μπαλίνου στον Κεράτιο Κόλπο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ –

Ογδόντα εκκλησίες και αγιάσματα ανακαινίσθηκαν και λειτουργούν στην Κωνσταντινούπολη στα 32 χρόνια από την ενθρόνιση του Οικουμενικού Πατριάρχη κκ. Βαρθολομαίου. Μικροί και μεγάλοι δωρητές, χορηγοί από όλον τον κόσμο, έκαναν εφικτό αυτό το μεγάλο έργο σε μια πόλη-έμβλημα για την ιστορία και τον πολιτισμό του Ελληνισμού, που πλέον αριθμεί μόλις 2.000 ελληνικές ψυχές.

 Ένας από αυτούς τους δωρητές είναι και ο επιχειρηματίας Βύρων Νικολαϊδης, ιδρυτής της εταιρείας διεθνών πιστοποιήσεων People-Cert. Χαλκηδόνιος ο ίδιος, γέννημα-θρέμμα της Πόλης, δημιούργησε στην πορεία των χρόνων μια ανθούσα επιχείρηση που πλέον απασχολεί ανθρώπους σε 44 χώρες, με αποτίμηση που ξεπερνά τα 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ. Επιστρέφει, λοιπόν, στη γενέτηρά του και συμβάλλει στη διαφύλαξη της κληρονομιάς και στην ενίσχυση της Ομογένειας της Πόλης.

 Πρόσφατη είναι η πρωτοβουλία του «Τιμώντας τους Κωνσταντινουπολίτες Δασκάλους μας», την οποία εγκαινίασε το περασμένο καλοκαίρι και αφορά υποτροφίες σε μεταπτυχιακούς φοιτητές με καταγωγή από την Πόλη, την Ίμβρο και την Τένεδο. Οι υποτροφίες, με χρηματικό αντίτιμο 8.000 ευρώ ως στήριξη για τις σπουδές εκάστου, δίνονται στην μνήμη τριών παλαιών Κωνσταντινοπουλιτών δασκάλων – Δημήτριο Φραγκόπουλο, Δημήτριο Νικολαϊδη (πατέρα του επιχειρηματία) και Αλέξανδρου Αλεξανδρίδη – που «αποτέλεσαν πρότυπο για τους μαθητές, ως υπόδειγμα συνέπειας και παιδαγωγικής αφοσίωσης».

 Συνέχισε την προσφορά του με τη δημιουργία παιδότοπου στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκηδόνας, στην ανατολική πλευρά της Πόλης, όπου μεγάλωσε. Εκεί παιδιά από τη νηπιακή ηλικία αναπτύσσουν τις δεξιότητες της γραφής και της ανάγνωσης, και συμμετέχουν σε ομαδικές δραστηριότητες.

 Ταυτόχρονα, αντικατάστησε όλους τους πίνακες των τάξεων του Ζωγραφείου με διαδραστικούς πίνακες, προσφέροντας έναν σύγχρονο τεχνολογικά περιβάλλον για την εκπαίδευση των μαθητών.

 Οι πρωτοβουλίες του συνεχίσθηκαν με την ανακαίνιση του ναού της Παναγίας του Μπαλίνου, στη γειτονιά του Μπαλατά, στην ακτή του Κεράτιου Κόλπου, στην Περιφέρεια Φαναρίου – Κερατίου Κόλπου. Στην περιοχή, όπου μαρτυρείται επί αιώνες η παρουσία των Ελλήνων, λίγα μέτρα από τα τείχη βρίσκονται η Βλαχέρνα, η Ξυλόπορτα και αμέσως μετά το Μπαλίνο, ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου, που κτίσθηκε από τους ψαράδες πριν από μια περίπου χιλιετία.

 Η Παναγία του Μπαλίνου, κρυμμένη πίσω από τον ψηλό τοίχο που την περιβάλλει, κατάφερε να γλυτώσει στο χρόνο από παρελθόντες βανδαλισμούς, αλλά θα υπέκυπτε στη φθορά του χρόνου ανεπιστρεπτί, εάν δεν βρισκόταν ο Β. Νικολαΐδης να συντρέξει στη διάσωσή της. Ο Ομογενής επιχειρηματίας χρηματοδότησε την αποκατάσταση των ζημιών και τα έργα συντήρησης, ενώ τώρα επεκτείνει τη δωρεά του στην αποκατάσταση του παρακείμενου κτιρίου της Φιλοπτώχου Αδελφότητας ο Άγιος Βασίλειος, που βρίσκεται στην ίδια αυλή με τον ναό.

 Τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μπαλίνου τελέσθηκαν από τον Οικουμενικό Πατριάρχη στις 11 Νοεμβρίου, ανήμερα του Αγίου Μηνά, άγιο με τον οποίον ο κ. Νικολαϊδης διατηρεί στενή πνευματική σχέση λόγω της οικογενείας του.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Στην ομιλία του, μετά την Θ. Λειτουργία, ο Παναγιώτατος τόνισε ότι η ανέγερση, η καλή διατήρηση και η παράδοση στις επερχόμενες γενεές των ιερών Ναών της πίστεώς μας και των ευαγών ιδρυμάτων του ευσεβούς Γένους μας αποτελεί «οφειλή εκ των πρωτίστων, η οποία βαρύνει όλους μας». Για τον λόγο αυτό, όπως είπε, με ιδιαίτερη προθυμία και ευχαρίστηση αποδέχθηκε την πρόσκληση να ευλογήσει τα θυρανοίξια του Ναού της Παναγίας, μετά την ολοκλήρωση των ανακαινιστικών εργασιών.

 Όπως είπε: «Την αξιέπαινον αυτήν πρωτοβουλίαν θεωρούμεν ως απόφασιν εμμονής εις τα πάτρια, παραμονής ενταύθα και συνεχίσεως της ζωής της Κοινότητος Βαλίνου, εντός των κόλπων της όλης ομογενείας της Πόλεως, η οποία και αυτή θα συνεχίση την ζωήν και την ιστορίαν της υπό τας πτέρυγας της Μητρός Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας».

 Αναφερόμενος ιδιαίτερα ο Παναγιώτατος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, παγκόσμιο και αιώνιο σύμβολο της ορθόδοξης Χριστιανοσύνης, σημείωσε: «Τέκνα αγαπητά εν Κυρίω, να απορρίπτετε και να αποκρούετε τα κατά καιρούς ακουόμενα εκ διαφόρων κατευθύνσεων, εξ απερισκεψίας ή, όπερ χείρον, μετά ποικίλων σκοπιμοτήτων συνδεόμενα, φληναφήματα περί επαπειλουμένων και επερχομένων κινδύνων διά την συνέχισιν της εδώ παρουσίας μας. Το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο δεν κινδυνεύει από τίποτε και από κανένα, διότι ο Θεός ήταν πάντοτε και είναι και σήμερα και θα συνεχίση να είναι προστάτης του έως της συντελείας του αιώνος! Έχετε εμπιστοσύνη εις την Μητέρα σας Εκκλησίαν και εις την διορατικότητά της, και ακολουθήτε εν παντί τα κελεύσματά της!»

 Την ευαρέσκειά του προς τον κ Νικολαΐδη εξέφρασε και ο Συμεών Σολταρίδης, πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μπαλίνου, σημειώνοντας ότι η δωρεά του, τη στιγμή που είχαν ήδη αξιοποιηθεί όλες οι προηγούμενες χορηγίες, επέτρεψε να υλοποιηθεί το όραμα αποκατάστασης του ναού. Όπως χαρακτηριστικά είπε, « ξεκινήσαμε τα έργα με το ταμείο να βρίσκεται στο μείον… Κατά την αναζήτηση πόρων, βρέθηκαν αρκετοί που μας βοήθησαν οικονομικά και ξεκινήσαμε τις προσπάθειές μας….» Αποκαταστάθηκε το εξωτερικό του ναού, αλλά πλέον δεν υπήρχαν πόροι για να συνεχισθεί η αποκατάσταση του εσωτερικού. «Τότε έφθασε από μηχανής θεός ο Βύρων Νικολαϊδης, Κωνσταντινοπολίτης, που μας υποσχέθηκε αμέριστη οικονομική συμπαράσταση».

Ο κ. Σολταρίδης σημείωσε ότι οι προσπάθειες αποκατάστασης σημαντικών οικοδομημάτων της περιοχής θα συνεχισθεί, ενώ η κοινότητα ερευνά σε βάθος και τα περιουσιακά της στοιχεία από τη δεκαετία του 1970 και εντεύθεν, τα οποία καταπατήθηκαν. Ήδη βρίσκονται κάποιες υοθέσεις στην τουρκική δικαιοσύνη και όσο προχωρά η έρευνα, θα στραφούν προς εκδίκαση υποθέσεων και για άλλα περιουσιακά στοιχεία.

[ΑΠΕ- ΜΠΕ]