Home ΕΛΛΑΔΑ «Αν δεν πήγες Καστοριά, δεν πήγες διακοπές», λένε οι ξενοδόχοι της πόλης...

«Αν δεν πήγες Καστοριά, δεν πήγες διακοπές», λένε οι ξενοδόχοι της πόλης με ένα πρωτότυπο βίντεο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – της Σοφίας Παπαδοπούλου

Το θερμόμετρο έχει «χτυπήσει κόκκινο» και η ζέστη στην παραλία είναι αφόρητη. Ξαφνικά, ένας άνδρας σηκώνεται όρθιος, και εν ριπή οφθαλμού παίρνει το …καπελάκι του και φεύγει. «Αυτό ήταν; Τέλος;», τον ρωτά παραθεριστής που «λιώνει» κάτω από τον καυτό ήλιο στη διπλανή ξαπλώστρα. «Τέλος; Τώρα αρχίζουν οι διακοπές», απαντά εκείνος και αρχίζει να ξεδιπλώνει μία μία τις αρετές της κοσμοπολίτισσα Καστοριάς, ενός τόπου που ίσως να μην είναι συνυφασμένος στο μυαλό των περισσότερων ως ένας κλασικός καλοκαιρινός προορισμός, αλλά τα θέλγητρα του είναι πολλά και ικανά να πείσουν όλους όσοι αναζητούν έναν εναλλακτικό τρόπο διακοπών καταμεσής του καλοκαιριού.

Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Π.Ε. Καστοριάς, που με ένα βιντεάκι γεμάτο χιούμορ αλλά και εικόνες από τον ποικιλόμορφο καμβά της «βυζαντινής αρχόντισσας» της Δυτικής Μακεδονίας, που με τις περισσότερες από 70 βυζαντινές εκκλησίες, τον λιμναίο οικισμό με τη σπηλιά του Δράκου, τα τόσα άλλα αξιοθέατα και το μοναδικό φυσικό περιβάλλον, σίγουρα προσφέρει περισσότερους από έναν λόγο για να την επισκεφθεί κανείς.

«Ακόμη και το καλοκαίρι;», ρωτήσαμε τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ξενοδόχων Π.Ε. Καστοριάς Σιδέρη Σμαρόπουλο και η απάντησή του ήταν απολύτως καταφατική. «Η Καστοριά είναι ένας εναλλακτικός προορισμός 12μηνης διάρκειας. Σαφέστατα μπορεί κάποιος που έχει πάει στη θάλασσα να επιλέξει στη συνέχεια να ξεκουραστεί στην Καστοριά, σε έναν τόπο που δεν έχει συνωστισμό κι έχει και τη δροσιά που πρέπει έτσι ώστε να απολαύσει κανείς τα ξεχωριστά αρχοντικά του, τη μοναδική γαστρονομία του, το υπέροχο φυσικό περιβάλλον και όλα όσα προσφέρει απλόχερα», εξήγησε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Σμαρόπουλος.

Η εικόνα αυτή την περίοδο, με βάση τις κρατήσεις, είναι αρκετά καλή, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ξενοδόχων, με τις προσπάθειες να εστιάζονται στην ανάκτηση του χαμένου εδάφους εξαιτίας της πανδημίας. «Παλαιότερα, προ covid, η Καστοριά αυτή την εποχή ήταν σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο κι αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε τώρα είναι να επανέλθουμε σε εκείνα τα δεδομένα. Σε σχέση με το 2019 είμαστε περίπου ένα 20% πιο κάτω», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σμαρόπουλος, θεωρώντας πως αυτός είναι ένας στόχος εφικτός.

«Έχουμε πάρα πολλούς επισκέπτες από τις χώρες της δυτικής Ευρώπης και το Ισραήλ και θεωρώ ότι και οι Έλληνες σιγά σιγά θα ανακαλύψουν την ορεινή Ελλάδα και θα έρθουν να μας επισκεφθούν», σημείωσε και εξήγησε πως η πλειονότητα των επισκεπτών αυτή τη στιγμή είναι από το εξωτερικό. Εκτός από τους Ισραηλινούς που έχουν μια αυξημένη ευαισθησία λόγω της εβραϊκής κληρονομιάς της Καστοριάς, Γάλλοι, Γερμανοί, Ολλανδοί και άλλες εθνικότητες εξερευνούν το πλούσιο φυσικό περιβάλλον της πόλης, που έχει την πανέμορφη λίμνη της ως σημείο αναφοράς.

Επισκεπτόμενος την πόλη, στις αρχές του μήνα, ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας την είχε χαρακτηρίσει ευλογημένο τόπο, διαβεβαιώνοντας για την προβολή της στο εξωτερικό, με στόχο την ακόμη μεγαλύτερη προσέλκυση τουριστών.

Για όσους θέλουν να πειστούν πως «αν δεν πήγες Καστοριά, δεν πήγες διακοπές», όπως είναι το σλόγκαν του βίντεο του Συνδέσμου Ξενοδόχων Π.Ε. Καστοριάς, αρκεί να ρίξουν μια ματιά στο: https://fb.watch/evY7JK4uG4/

[ΑΠΕ-ΜΠΕ]