Home ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ Απονομή υποτροφιών του Συλλόγου Καστοριέων “Ομόνοια”

Απονομή υποτροφιών του Συλλόγου Καστοριέων “Ομόνοια”

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

Διαδικτυακά και με τη βοήθεια της πλατφόρμας ZOOM για δεύτερη συνεχή χρονιά έγινε το απόγευμα του Σαββάτου 15 Ιανουαρίου η 59η ετήσια τελετή απονομής των υποτροφιών του ιστορικού Συλλόγου Καστοριέων Νέας Υόρκης “Ομόνοια”. Βραβεύθηκαν 14 φοιτητές με καταγωγή από την ακριτική Καστοριά και οι πέντε αριστούχοι τελειόφοιτοι των Ημερήσιων Ελληνο- Αμερικανικών Σχολείων της Νέας Υόρκης.

Παράλληλα, παράδοση αποτελεί εδώ και περίπου δύο δεκαετίες η βράβευση των αριστούχων μαθητών των δέκα Λυκείων του Νομού Καστοριάς, η οποία γίνεται κάθε χρόνο το μήνα Αύγουστο στη διάρκεια ειδικής τελετής στην Καστοριά.

Το ποσό που διατίθεται κάθε χρόνο από τον Σύλλογο Καστοριέων για τις υποτροφίες συνολικά αγγίζει τις εξήντα χιλιάδες. Οπως ανέφερε ο συμπρόεδρος της Επιτροπής, Λίο Μπέβολας, το ποσό που έχει διατεθεί μέχρι σήμερα για υποτροφίες, χάρη στη γενναιοδωρία μελών και φίλων, φτάνει το ένα εκατομμύριο δολάρια.  

Στο καλωσόρισμά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Υποτροφιών, Αθανάσιος Ριζόπουλος, τόνισε πως ο Σύλλογος Καστοριέων συνεχίζει, απρόσκοπτα το φιλανθρωπικό και εκπαιδευτικό του έργο, παρά τα εμπόδια της πανδημίας, και ευχαρίστησε τους δωρητές και τα μέλη της Επιτροπής του, καθώς και την περυσινή υπότροφο Μαρία Μαργαρίτη για την πολύτιμη συμβολή της στην διοργάνωση της διαδικτυακής εκδήλωσης.   

Ο πρόεδρος της “Ομόνοιας”, Δήμος Σιώκης, στο χαιρετισμό του, υπογράμμισε -μεταξύ άλλων- πως ο Σύλλογος στοχεύει με τις υποτροφίες του, εδώ και 59 χρόνια, “να ενισχύσει τον ευγενή αγώνα των νέων του για μόρφωση και την απόκτηση του αγαθού της Παιδείας αλλά και να τους παροτρύνει να το χρησιμοποιήσουν για το κοινό καλό”.

Στους νέους απευθύνθηκε και η πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Κυριών Καστοριάς Νέας Υόρκης, Τούλα Καλαπούτη, συγχαίροντας τους για την πρόοδό τους και λέγοντάς τους πως πρέπει να είναι υπερήφανοι για τις καστοριανές τους ρίζες.    

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Καστοριανός Δρ. Λουκάς Μπούτης, διευθυντής του Τμήματος Επεμβατικής Καρδιολογίας του Plainview Hospital στο Λονγκ Αϊλαντ, ο οποίος μίλησε με υπερηφάνεια για την καταγωγή του, αναφέρθηκε εν συντομία στον δικό του τομέα, ενώ κάλεσε τα παιδιά να μην αφήνουν τις ευκαιρίες που τους παρουσιάζονται ανεκμετάλλευτες. Στον δρα Μπούτη απονεμήθηκε από το Σύλλογο τιμητική πλακέτα.

Ο φοιτητής Δημήτρης Στρατής ανέγνωσε την έκθεσή που έγραψε στο πλαίσιο του σχετικού διαγωνισμού του Συλλόγου για τις υποτροφίες, προτείνοντας τρόπους για την προσέλκυση των νέων και την καλύτερη επικοινωνία. 

Την επιτροπή αξιολόγησης των εκθέσεων αποτέλεσαν οι δρ Τζον Φράγκος, δρ Γιώργος Μελικόκης και δρ Φώτιος Πλακογιάννης. 

Την Επιτροπή Υποτροφιών απαρτίζουν οι Αθανάσιος Ριγόπουλος, Λίο Μπέβολας, Στηβ Μπούτης, Μαίρη Τζάλλα, Ελίζαμπεθ Μαλεγκάνου, Ζαχαρίας Παπαναγνώστου, δρ Θεοδώρα Λινού και Δήμος Σιώκης.

Οι φοιτητές που έλαβαν τις υποτροφίες είναι οι: Ευαγγελία Χρυσομαλλίδη, Κωνσταντίνα Σιώκη, Δημήτριος Στρατής, Γλυκερία Τζίκα, Γεωργία Μπέβολα, Σωτήρης Εμμανουήλ, Γιώργος Κοντόπουλος, Κυριακή Λαζαρίδη, Κυριακή – Άννα Μελιζάνη, Τζόναθαν Παπαγιαννόπουλος, Πολ- Δαμιανός Πετράκης, Πίτερ – Εβαν Πετράκης, Jean Gilbride και Αλεξάνδρα – Μαρία Γουγούση. Τους παρουσίασε ο κ. Ριζόπουλος και όλοι τους ευχαρίστησαν το Σύλλογο και μίλησαν για τις σπουδές τους και την αγάπη τους για την Καστοριά. 

Πέραν των υποτροφιών του Συλλόγου, της Φιλοπτώχου και της Ένωσης Εισαγωγέων/Εξαγωγέων Γούνας απονεμήθηκαν επίσης οι υποτροφίες: Θέμιδος και Νικολάου Βασιλείου, Δημητρίου και Ελένη Πελτέκη (από τον εγγονό τους Δημήτριο Τσάτη), Αλεξάνδρας Κόρδη Δαβάτζη (από την δρα Θεοδώρα Πίνου), Μιχαήλ και Μίλλης Κούμα, Κύρου Μαντζούρα, Δημητρίου Πάππα, Γκας Πάππα, Μαίρης, Βενετίας και Θωμά Τσαμίση, Ευάγγελου και Ευαγγελίας Τσαμίση, Γεωργίου Χατζέλη, Νικολάου Βασδέκα, αδελφών Ζάχου, Αργύριου Τσίκου, Κλεονίκης Μητρόπουλου και Θείας Λένκως, Λεωνίδα και Αννας Μιχάλτση, Δώρας και Φιλίππου Κρίστι, Κωνσταντίνου και Αλίκης Κρίστι και, τέλος, Αθανασίου Γιάννου (από τον δρα Φίλιππο Γιάννου). 

Οι μαθητές που έλαβαν χρηματικά βραβεία, τα οποία παρουσίασε η εκπαιδευτικός, Μαίρη Τζάλλα, μέλος της Επιτροπής Υποτροφιών, είναι οι Κωνσταντίνος Πίττας (DGK Μπρούκλυν), Διονύσιος Λούρδας (GAI Μπρονξ), Νικόλ – Κάθριν Τηλιακού (Λύκειο Αγίου Δημητρίου Αστόριας), Leon Webb (Αργύριος Φάντης Μπρούκλιν) και Τζον Μπαλής (Ουίλλιαμ Σπυρόπουλος Φλάσινγκ). 

Κλείνοντας την εκδήλωση ο κ. Μπέβολας τόνισε τη σημασία της προσφοράς στην κοινότητα, καλώντας  τους νέους να μείνουν κοντά στον ιστορικό τους σύλλογο.

Την εναρκτήρια προσευχή ανέπεμψε ο π. Βασίλειος Μπασακύρος, ο οποίος κατάγεται από την Καστοριά, ενώ προβλήθηκε και βίντεο με την ιστορία του Συλλόγου που διανύει φέτος το 112ο έτος από την ίδρυσή του.