Home ΚΥΠΡΟΣ Αρχίζει στη Λευκωσία το Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων Διασποράς

Αρχίζει στη Λευκωσία το Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων Διασποράς

ΛΕΥΚΩΣΙΑ -Με τη συμμετοχή 280 περίπου συνέδρων, αρχίζει το απόγευμα στη Λευκωσία και θα ολοκληρωθεί στις 25 Αυγούστου, το Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων της Διασποράς. 

Για πρώτη φορά θα παρευρεθεί και θα προσφωνήσει τους συνέδρους ο Αμερικανός Γερουσιαστής και Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Παράλληλα, μεταξύ άλλων, θα γίνει παρουσίαση του ετήσιου Συνεδρίου της ΑΧΕΠΑ που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο του 2024 -για πρώτη φορά- στην Κύπρο, καθώς και η εγγραφή των συνέδρων στη νέα Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς.

Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στην Αγλαντζιά και θα μεταδοθεί απευθείας από το ΡΙΚ με ταυτόχρονη μετάδοση [live streaming] από την ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Κυπρίων Αποδήμων και Επαναπατρισθέντων της Προεδρίας www.commissionertothepresidency.gov.cy.

Η τελετή θα ξεκινήσει με καλλιτεχνικό πρόγραμμα υπό την επιμέλεια της Βασιλικής Χατζηαδάμου όπου οι παρευρεθέντες θα ταξιδεύσουν στην παράδοση της Κύπρου και του ευρύτερου Ελλαδικού χώρου υπό τους ήχους του βιολιού και του λαούτου, του κανονιού και του κλαρίνου με τη συμμετοχή του Πολιτιστικού Όμιλου «Νόστος» Πισσουρίου.

Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου θα κηρύξει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστουδουλίδης.

Τους σύνεδρους θα καλωσορίσει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ενώ χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ), Ανδρέας Παπαευριπίδης, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), Φίλιπ Κρίστοφερ και ο Πρόεδρος της Νεολαίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ), Χρίστος Τούτον. 

Την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Αποδήμων, Γιώργος Κώτσηρας ο οποίος θα απευθύνει χαιρετισμό.

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν επίσης η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Γεώργιος. 

Οπως ανέφερε η Θάλεια Πολυδώρου Αντωνίου, Προϊστάμενη της Υπηρεσίας Κυπρίων Αποδήμων & Επαναπατρισθέντων, στο συνέδριο συμμετέχουν περίπου 300 άτομα που περιλαμβάνουν 20 Κύπριους επαναπατρισθέντες από πέντε διαφορετικές χώρες οι οποίοι θα παρευρεθούν στην Τελετή Έναρξης, αλλά και σε μερικές από τις εργασίες του συνεδρίου. Εκ μέρους της ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ θα συμμετάσχουν 235 άτομα από 11 χώρες ενώ από την ΝΕΠΟΜΑΚ 45 άτομα από οκτώ χώρες.

Αναλυτικά από το Ηνωμένο Βασίλειο συμμετέχουν 125 άτομα, από τις ΗΠΑ 60, Αυστραλία 30, Ελλάδα 35 και περιοχές της Αφρικής, όπως Πρετόρια, Κείπ Τάουν, Γιοχάνεσμπουρκ, Ζιμπάμπουε, 15. Επίσης συμμετέχουν 15 άτομα από Γαλλία, Αυστρία και Λουξεμβούργο.

Θα παραστούν επίσης η Υπουργός Μετανάστευσης και Αποδήμων Αιγυπτίων, Σόχα Γένδι, ο Επίτροπος Αρμενίας για θέματα Διασποράς Ζάρεχ Σινανιάν, ο Υπουργός Παιδείας της Αλμπέρτας του Καναδά, Δρ Δημήτριος Νικολαϊδης και ο Ύπατος Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Σάββας Τσίβικος.

Τους συνέδρους θα καλωσορίζει στον προθάλαμο του κτηρίου της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κύπρου φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Όταν το όμορφο παρελθόν συναντά το τραγικό παρόν» του Αναστάσιου Δημητριάδη.