Home ΕΛΛΑΔΑ Αρχίζουν οι εργασίες του 4ου  Διεθνούς Συνεδρίου των Αρχόντων για τη Θρησκευτική...

Αρχίζουν οι εργασίες του 4ου  Διεθνούς Συνεδρίου των Αρχόντων για τη Θρησκευτική Ελευθερία

ΑΘΗΝΑ –

Αρχίζουν το πρωί της Δευτέρας 27 Μαϊου στη Στοά Αττάλου στην Αθήνα οι εργασίες του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου των Αρχόντων με θέμα την «Προστασία της Θρησκευτικής Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Τους Αρχοντες που έχουν καταφθάσει στην Αθήνα από όλο τον κόσμο, θα καλωσορίσουν οι συμπρόεδροι του συνεδρίου, Αθανάσιος Μαρτίνος, πρόεδρος της Αδελφότητας Οφφικιαλίων «Παναγία η Παμμακάριστος» και ο δρ Αντώνιος Λυμπεράκης, Διοικητής των Αρχόντων της Αμερικής [Order of St. Andrew the Apostle].

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ενώ με βιντεοσκοπημένο μήνυμα θα χαιρετίσει το συνέδριο ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.

Κεντρικός ομιλητής στην τελετή έναρξης θα είναι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το πρόγραμμα το οποίο θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 28 Μαϊου περιλαμβάνει τρεις ξεχωριστές θεματικές ενότητες συζητήσεων. Η πρώτη τιτλοφορείται ως «Δημοκρατία, αυταρχισμός και επιπτώσεις για τις κοινότητες πιστών σε όλο τον κόσμο». Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος Βίλνιους, Γκιντάρας Γκρούσας, πρόεδρος του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Επισκοπικών Συνελεύσεων (CCEE).

Στη δεύτερη, με κεντρική ομιλήτρια την γενική γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Δρ. Δέσποινα Χατζηβασιλείου-Τσοβίλη, οι σύνεδροι θα περιεργαστούν το πώς η ελευθερία ως προς τη θρησκευτική πίστη ή τις πεποιθήσεις συσχετίζονται με τις τρέχουσες τάσεις παγκοσμίως και τις ανθρωπιστικές κρίσεις.

Ο τρίτος θεματικός άξονας θα εστιάσει στα ανθρώπινα δικαιώματα σε συνάρτηση με τη θρησκευτική ελευθερία και τις συνέπειες των δύο αυτών παραγόντων στη γεωπολιτική ισορροπία. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

Μετά από το Συνέδριο, οι κύριοι Μαρτίνος και Λυμπεράκης θα συγκαλέσουν την πρώτη Διεθνή Συνδιάσκεψη των Αρχόντων, στην οποία θα σχεδιάσουν πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και θα δημιουργήσουν μια πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα συντονίσουν τις δραστηριότητες των Αρχόντων στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ευρώπη και την Αυστραλία.

Στην Μητρόπολη Αθηνών

Το πρωί της Κυριακής 26 Μαϊου ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος προέστη της Θείας Λειτουργίας στον Μητροπολιτικό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Αθήνα, και έψαλε επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση των ψυχών των θυμάτων της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974 και όλων των μαρτύρων που έχασαν τη ζωή τους λόγω θρησκευτικών διώξεων ανά τον κόσμο.  

Συμπροσευχόμενοι παρέστησαν ο Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας, ο Μητροπολίτης Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα και ο Επίσκοπος Irinej της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική.

«Δεν μπορούσαμε να είμαστε στην Αθήνα και να μη θυμηθούμε την τραγική επέτειο της παράνομης τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, που συμπληρώνει τα 50 χρόνια», επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπος και κάλεσε τον πρόεδρο της AHEPA, Σάββα Τσίβικο να μιλήσει για την μαύρη επέτειο.

«Δεν γονατίζουμε, δεν συνθηκολογούμε, συνεχίζουμε μέχρι ο ήλιος της ελευθερίας να λάμψει πάνω από ολόκληρη την Κύπρο», τόνισε ο κ. Τσίβικος, υπενθυμίζοντας πως στην περίπτωση της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, “υπήρξε ένας εθνικός σπαραγμός με 200.000 πρόσφυγες». Και κάλεσε όλους να θυμούνται ότι  «η Κύπρος δεν κείται μακράν».

«Η Τουρκία», είπε, «δοκιμάζει τα όρια μας. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι υπό πολιορκία, τα δυο μνημεία μας έχουν μετατραπεί σε τζαμιά. Όλοι μαζί ενωμένοι δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα και συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε τα δίκαια δικαιώματα του Ελληνικού λαού, και περιμένουμε την απελευθέρωση της Κύπρου. Ο Ελληνισμός έχει μάθει από μακροχρόνιους αγώνες».

Το απόγευμα της Κυριακής 26 Μαϊου ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Ελληνισμό της Διασποράς, Γιώργος Κώτσηρας, παρέθεσε δεξίωση προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου και των συμμετεχόντων στο συνέδριο.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here