Home ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος: «Ο αντισημιτισμός είναι μια φασιστική πρακτική, αντιευαγγελική και αντιχριστιανική»

Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος: «Ο αντισημιτισμός είναι μια φασιστική πρακτική, αντιευαγγελική και αντιχριστιανική»

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – GreekNews USA

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, την Μητρόπολη της Θεσσαλονίκης, προέστη σήμερα της Θείας Λειτουργίας ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, με συλλειτουργό τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεο.

Πλειάδα ιερέων συμμετείχαν -ανάμεσά τους οι εξ Αμερικής π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος, π. Θεοφάνης Κατσικλής και ο νεοχειροτονηθείς π. Πέτρος Γκόμεζ-, καθώς και ο Αρχιδιάκονος Διονύσιος Παπίρης και ο διάκονος Ιερεμίας Μανδώρας.

Ανάμεσα στο εκκλησίασμα βρέθηκαν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, Δημήτρης Κούβελας και Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, καθώς και ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Συμπροσευχόμενος παρέστη από του Ιερού Βήματος και ο Μητροπολίτης πρώην Θεσσαλονίκης, κ. Άνθιμος.

Θερμή ήταν η υποδοχή του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, των κληρικών και των προσκυνητών που τον συνοδεύουν από τον Μητροπολίτη κ. Φιλόθεο, ο οποίος τόνισε ότι η παρουσία του Σεβασμιωτάτου αποτελεί «πρόξενο χαράς», συγκρίνοντάς την με την μεγάλη χαρά που προξένησε -κατά το ευαγγελικό ανάγνωσμα- στον Ζακχαίο και την οικογένειά του η επίσκεψη του Κυρίου μας, Ιησού Χριστού, στο σπίτι τους.

«Μπορεί να ανήκουμε σε διαφορετικά εκκλησιαστικά καθεστώτα -αν και η Βόρειος Ελλάδα ως γνωστόν, οι επαρχίες των νέων χωρών ανήκουν υπό την πνευματική σκέπη και ευλογία του πανσέπτου Οικουμενικού Θρόνου- όμως στη Θεία Ευχαριστία, αλλά και ευρύτερα, και στην πίστη και στο ήθος και στη ζωή, είμαστε μία Εκκλησία, η μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία, η οποία, έχουμε τη συνείδηση εμείς οι Ορθόδοξοι, ότι υποστασιάζεται στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας» είπε, μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Φιλόθεος, προσφωνώντας τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής.  

Ο κ. Φιλόθεος ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής για την επίσκεψή του και τη χαρά της συλλειτουργίας και τόνισε ότι οι προσευχές του συνοδεύουν τον ίδιο, τον ιερό κλήρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, αλλά «και τον πιστό λαό της Ομογένειας, το ποίμνιό σας το πνευματικό, το οποίο πάντοτε είναι στην σκέψη μας, στην προσευχή μας και ευχόμεθα πάντοτε να τελεί υπό τη σκέπη και την ευλογία του Οικουμενικού Πατριαρχείου ζώντας την αληθινή ζωή εντός της αληθούς πίστεως της αγίας μας Ορθοδόξου Εκκλησίας».  

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, λέγοντας πως όλοι οι προσκυνητές που τον συνοδεύουν μοιράζονται αυτή τη χαρά και τη συγκίνηση  «που βρισκόμαστε στη Θεσσαλονίκη, στην ιστορική πρωτεύουσα της αγαπημένης μας Μακεδονίας, για την οποία τόσο έχει παλέψει και τόσο έχει αγωνιστεί ο Ελληνισμός της Διασποράς και ιδίως ο Ελληνισμός της Αμερικής».

Ο Σεβασμιώτατος εξήρε την προσωπικότητα του νέου Μητροπολίτη κ. Φιλόθεου, χαρακτηρίζοντας την  εκλογή του από τον Θεό, «επιτυχή», και «αρίστη».  

«Ο νέος ποιμενάρχης σας από την πρώτη πατημασιά του στη Θεσσαλονίκη έδειξε ότι πραγματικά έχει τη βαρύτητα, τη σοβαρότητα και την ιστορική συνείδηση της Μητροπόλεως αυτής και μπορεί να υπηρετήσει το θρόνο επάξια όλων των προκατόχων του και κυρίως του αμέσου προκατόχου του κ. Ανθίμου, που μας τιμά με τη διακριτική του παρουσία, ευχή και ευλογία», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος.

Αποκάλυψε, δε, ένα περιστατικό που καθόρισε, όπως είπε, τη μετέπειτα ζωή και πορεία του, λέγοντας ότι πριν από τριάντα χρόνια, στον ίδιο ναό, του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, παρακολουθώντας ως λαϊκός θεολόγος τη θεία λειτουργία που τελούσε ο αείμνηστος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων Β’ με διάκονο τον π. Βενέδικτο από την Κύπρο, που τυχαία βρέθηκε και πάλι σήμερα στον ναό, πήρε την μεγάλη απόφαση να πορευτεί στα βήματα της ιεροσύνης ως άγαμος κληρικός και να επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη και να υπηρετήσει τον Πατριάρχη.

«Ο αντισημιτισμός είναι μια φασιστική πρακτική, αντιευαγγελική και αντιχριστιανική»

Με αφορμή την Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής τόνισε πως πρόκειται για «μια επέτειο, την οποία πρέπει να θυμόμαστε πάντα με περίσκεψη και προβληματισμό, διότι ό,τι έγινε τότε δεν αφορά μόνο τους Εβραίους, αφορά όλους. Όπως αφορά όλους μας ο αντισημιτισμός. Ο αντισημιτισμός είναι μια φασιστική πρακτική, αντιευαγγελική και αντιχριστιανική».

«Ο αντισημιτισμός δεν αφορά μόνο το Ισραήλ και τους Εβραίους», σημείωσε ο Σεβασμιώτατος. «Ο αντισημιτισμός είναι μια φασιστική πρακτική, αντιευαγγελική και αντιχριστιανική, που στοχεύει πάντοτε μια κατηγορία ανθρώπων, που σήμερα είναι οι Εβραίοι, αύριο μπορεί να είναι κάποιοι άλλοι και πάντοτε θα είναι κάποιοι».

«Και πραγματικά είναι πολύ επικίνδυνο αυτό διότι εμείς, στην Αμερική, το έχουμε ζήσει στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν αυτοί οι κάποιοι, οι επικίνδυνοι, ήμασταν εμείς, οι Έλληνες. Ήμασταν ανεπιθύμητοι μαζί με τους μαύρους, τότε που γίνονταν οι διακρίσεις, οι φυλετικές, στην Αμερική. Επομένως οι πρακτικές αυτές πρέπει να καταδικάζονται. Πρέπει ο αντισημιτισμός να μας βρίσκει όλους αντίθετους, ενωμένους, όλη την ανθρωπότητα, όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως φυλής και θρησκείας και κυρίως εμάς, τους χριστιανούς, που πιστεύουμε στην ισότητα των ανθρώπων», κατέληξε o Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος.

Μετά την ολοκλήρωση της Θείας Λειτουργίας ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής παρέστη στις εκδηλώσεις για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.