Home ΕΛΛΑΔΑ “Γαλανόλευκη” η 5η Λεωφόρος

“Γαλανόλευκη” η 5η Λεωφόρος

Photo: © GOA/DIMITRIOS PANAGOS

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

Η καρδιά της Ελλάδας χτύπησε σήμερα και μάλιστα δυνατά στην 5η Λεωφόρο του Μανχάτταν, όπου μετά από μια απουσία δύο ετών λόγω της πανδημίας, ο Ελληνισμός της τριπολιτειακής περιοχής τίμησε με μια επιβλητική και με παλμό παρέλαση, κάτω από έναν ηλιόλουστο καλοκαιρινό ουρανό, ετεροχρονισμένα,  την 201η επέτειο της εθνικής μας παλιγγενεσίας, διατρανώνοντας την εθνική του υπερηφάνεια για το ένδοξο παρελθόν του και την αγάπη του για την πατρίδα και την αλληλεγγύη και αγωνιστικότητά του για τα εθνικά θέματα.    

Η παρέλαση της Νέας Υόρκης είναι η μεγαλύτερη εκτός Ελλάδος παρέλαση και αποτελεί ιστορικό θεσμό που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 1893, όταν πραγματοποιήθηκε η πρώτη παρέλαση και κυμάτισε για πρώτη φορά η Ελληνική Σημαία στο Δημαρχείο της πόλης.

Ομογενείς όλων των ηλικιών παρέλασαν με τις πάνω από 80 εθνικοτοπικές ομοσπονδίες και συλλόγους τους, τις ενορίες με τις φιλοπτώχους και τα σχολεία τους, τις οργανώσεις και τα αθλητικά σωματεία, τους φοιτητικούς και μαθητικούς συλλόγους και όλους τους άλλους ομογενειακούς φορείς και έβαψαν για μια ακόμη χρονιά γαλανόλευκη την 5η Λεωφόρο.  

Μεγάλοι, νέοι και παιδιά, ντυμένοι με τις παραδοσιακές φορεσιές του τόπου τους, από τη Θράκη και τη Μακεδονία ως τον Μωριά και την Κρήτη, από τα Δωδεκάνησα στα Επτάνησα, από το ακριτικό Καστελλόριζο ως το Ορμένιο και τις Πρέσπες, “κέντησαν” μια όμορφη εικόνα στην κεντρικότερη λεωφόρο της Νέας Υόρκης, όπου κυριαρχούσε το μπλε σε όλες του τις αποχρώσεις.

Τελετάρχες ήταν φέτος ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, η ομοσπονδιακή βουλευτής Νικόλ Μαλλιωτάκη, το Hellenic Caucus του Κογκρέσου με τους συμπροέδρους του, Κάρολιν Μαλόνι και Γκας Μπιλιράκη, ο οποίος δεν κατέστη δυνατό να παραστεί, καθώς και η Χρυσή Ολυμπιονίκης της Αθήνας, Φανή Χαλκιά.

Ως επίτιμοι τελετάρχες παρέλασαν η ΑΗΕΡΑ που γιορτάζει φέτος, όπως και η Αρχιεπισκοπή Αμερικής, τα 100 της χρόνια, οι Χιώτες (Χιακή Ομοσπονδία, Παγχιακός Σύλλογος “Κοραής” και Ηνωμένα Χιακά Σωματεία), τιμώντας τα 200 χρόνια από τη Σφαγή της Χίου, οι κυπριακές οργανώσεις των ΗΠΑ ( Ομοσπονδία Κυπρο-Αμερικανικών Οργανώσεων, Παγκύπριος Σύνδεσμος και ΠΣΕΚΑ), ως ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα της Κύπρου για δικαίωση και λευτεριά και ο Χρυσός Ολυμπιονίκης της Ατλάντα, Ιωάννης Μελισσανίδης.

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, τη Βουλή των Ελλήνων ο πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής για τον Ελληνισμό της Διασποράς, Σάββας Αναστασιάδης και οι βουλευτές Θεοδώρα Τζάκρη και Ευαγγελία Λιακούλη, ενώ την κυπριακή κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Επίτροπος για Θέματα Αποδήμων, Φώτης Φωτίου.

Μαζί με τους Χιώτες της Νέας Υόρκης παρέλασε ο αντιπεριφερειάρχης Χίου, Παντελής Μπουρνιάς, ενώ κοντά στους Κερκυραίους βρέθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας, Σωτήρου Βόσδου.

Παρών και ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς, ο οποίος -μεταξύ άλλων- επανέλαβε ότι η Νέα Υόρκη είναι η Αθήνα της Αμερικής, καθώς φιλοξενεί την μεγαλύτερη ελληνική κοινότητα εκτός Ελλάδος.

Η Κυπριακή Ομοσπονδία και τα τμήματά της προέβαλαν το ζήτημα της αποχώρησης των στρατευμάτων κατοχής από την μαρτυρική Μεγαλόνησο, η Παμποντιακή Ομοσπονδία προέβαλε το ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, η Πανηπειρωτική το βορειοηπειρωτικό ζήτημα και την προάσπιση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στη Βόρεια Ηπειρο.  

Εντυπωσίασαν με την εμφάνισή τους οι Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς της Ελλάδος που με λεβεντιά και υπερηφάνεια παρέλασαν και φέτος -μετά από απουσία δύο χρόνων- στην 5η Λεωφόρο.  Προπορεύθηκε η γιγαντιαία σημαία της Ακρόπολης που η Προεδρική Φρουρά έχει δωρίσει στην Ομοσπονδία, την οποία μετέφεραν αριστούχοι μαθητές και μαθήτριες των ελληνοαμερικανικών σχολείων, ενώ με μια εντυπωσιακή γιγαντιαία σημαία παρέλασαν και οι κυπριακές οργανώσεις.

Η μπάντα της Πολεμικής Αεροπορίας παιάνισε εμβατήρια, ενώ τους Εθνικούς Ύμνους της Ελλάδας και των ΗΠΑ έψαλε η Κατερίνα Σγουρού – Παντζίνι.

Πρώτο ανάμεσα στα λάβαρα των Συλλόγων παρέλασε το ιστορικό “Λάβαρο του 1821” της Καλαβρυτινής Αδελφότητας, ενώ δεν πέρασε απαρατήρητη και η παρουσία της φοιτητιώσας νεολαίας, μέσα από τα “Greek Clubs” πανεπιστημίων και λυκείων της Νέας Υόρκης.  

Δυναμική ήταν και η συμμετοχή των ομογενών της Νέας Ιερσέης που με επικεφαλής τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμανδρίτη Χριστοφόρο Οικονομίδη και τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, δρα Ηλία Ηλιάδη παρέλασαν με δώδεκα ενορίες.  

Για μια ακόμη χρονιά έδωσε το “παρών” ως Γεώργιος Καραϊσκάκης πάνω στο άλογό του ο Γιάννης Νικολόπουλος, ιδιοκτήτης του Bay Ridge Bakery στο Μπρούκλυν, ενώ ξεχώρισε και η παρουσία της αρμένικης αδελφότητας “Knights of Vartan”.

Της παρέλασης προηγήθηκε η καθιερωμένη δεξίωση στο εστιατόριο Avra, κατά την οποία απηύθυναν χαιρετισμούς οι επίσημοι προσκεκλημένοι.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την πανηγυρική Δοξολογία στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου και παρουσία, όπως κάθε χρόνο, των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον απόδημο Ελληνισμό, Ανδρέας Κατσανιώτης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο Ελληνας Επίτροπος στην ΕΕ, Μαργαρίτης Σχοινάς. [ΡΠ]