Home ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ Για την Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας  

Για την Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας  

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – “Στη χώρα τούτη που ριζώσαμε, εδώ, όπου συναντώνται όλες οι φυλές του κόσμου, οι αντιστάσεις μας είναι χαλύβδινες για να κρατήσουμε αναλλοίωτη τη δική μας δυνατή ταυτότητα, την πίστη και τη γλώσσα μας, για να μη κλυδωνιζόμαστε στο στρόβιλο της αφομοίωσης, για να μη χαθούμε”, επισημαίνουν στο μήνυμα τους με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας που γιορτάζεται στις 9 Φεβρουαρίου η πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου Παιδείας, Αθηνά Κρομμύδα και ο διευθυντής του Γραφείου Ελληνικής Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, δρ Αναστάσιος Κουλαρμάνης.

Αναλυτικά το μήνυμά τους προς τους ομογενείς εκπαιδευτικούς έχει ως εξής:

“Αγαπητοί και αγαπητές συνάδελφοι,

Ως γνωστόν, η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητού Διονυσίου Σολωμού,  καθιερώθηκε με κοινή υπουργική απόφαση, τον Απρίλιο του 2017, ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας! 

«Με τη θέσπιση αυτής της παγκόσμιας ημέρας επιδιώκεται η ανάδειξη του θεμελιώδους ρόλου που διαδραμάτισε η ελληνική γλώσσα ανά τους αιώνες, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εδραίωση τόσο του ευρωπαικού , όσο και του παγκόσμιου πολιτισμού……… Στο διάβα των αιώνων υπήρξε καθοριστική η συμβολή της ως μέσου αποθησαύρισης και διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού και επιβιώνει ως τις μέρες μας, στη νεώτερη εκδοχή της, ως μία από τις μακροβιότερες ζωντανές γλώσσες παγκοσμίως» αναφέρεται σε εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας. 

Επ’ ευκαιρία του καθιερωμένου αυτού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας, θεωρούμε τιμή μεγάλη, χαρά και υποχρέωση να σας απευθύνουμε το  χαιρετισμό και την ευγνωμοσύνη μας για το γιγάντιο έργο που εσείς επιτελείτε, αυτό της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού μας στα παιδιά της ομογένειας στις ΗΠΑ.

Έργο αντάξιο της βαρειάς κληρονομιάς μας και της πολύτιμης παρακαταθήκης, που ταχθήκαμε όλοι να δώσουμε ακέραια στα παιδιά μας. 

Στη χώρα τούτη που ριζώσαμε, εδώ, όπου συναντώνται όλες οι φυλές του κόσμου, οι αντιστάσεις μας είναι χαλύβδινες για να κρατήσουμε αναλλοίωτη τη δική μας δυνατή ταυτότητα, την πίστη και τη γλώσσα μας, για να μη κλυδωνιζόμαστε στο στρόβιλο της αφομοίωσης , για να μη χαθούμε!

Και δεν θα χαθούμε, γιατί γνωρίζουμε την αξία της κληρονομιάς μας, την αξία της γλώσσας μας.

 «…… Επιστήμονες, λόγιοι, φιλόσοφοι, πολιτικοί, Ελληνες και μη, όλων των εποχών μίλησαν για την αξία της Ελληνικής γλώσσας!…. Η Ελληνική είναι η γλώσσα η οποία με τη συνέπειά της, την οργάνωση, την πειθαρχία και την καθαρότητά της γίνεται το τέλειο εργαλείο επικοινωνίας» αναφέρει ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Κύριος Ελπιδοφόρος! 

Γι’ αυτή τη γλώσσα ο μεγάλος Παλαμάς βροντοφωνάζει: « Για τη Μητέρα Γλώσσα μας τα λάβαρα κρατήστε!» 

 Κι εσείς, αγαπητοί μας, σίγουρα κρατάτε τα λάβαρα και αγωνίζεσθε αδιάκοπα, αγόγγυστα μέσα στα σχολεία μας , στα οποία, χάρι σε σας,  επιτελείται ένα πολύ σοβαρό έργο! Σ’ αυτά τα φυτώρια Ελληνοχριστιανικής Παιδείας η ομογένεια σας εμπιστεύεται, να προσφέρετε στη νέα γενιά γνώση βαθειά της γλώσσας μας , ντυμένη με το φως της πίστης, για να είναι βέβαιη η καλλιέργεια του νου και της ψυχής τους.

 Εσείς, αγαπητοί και αγαπητές συνάδελφοι, είστε οι μπροστάρηδες στον αγώνα για «το Ωραίο, το Μεγάλο και το Αληθινό», για να δώσετε στα παιδιά μας τα εφόδια να ξεκινήσουν το δικό τους ταξίδι στη ζωή και να γίνουν οι ιδανικοί πρεσβευτές του Ελληνικού Πνεύματος στη δική τους κοινωνία!

 Εμείς, από το Τμήμα Ελληνικής Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής , υπό τη συνετή καθοδήγηση του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής , Κυρίου Ελπιδοφόρου και με την αμέριστη συμπαράστασή του, είμαστε στο πλευρό σας, αφουγκραζόμαστε την αγωνία σας και σας στηρίζουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας στο δύσκολο έργο σας!!! 

Σας συγχαίρουμε και σας ευγνωμονούμε για το δύσκολο έργο που επιτελείτε!!!

Δεχθείτε τις θερμές ευχές μας για την Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας. 

Με εκτίμηση,

Αθηνά Κρομμύδα, Πρόεδρος Ανωτάτου Συμβουλίου Ελληνικής Παιδείας Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής

Αναστάσιος Κουλαρμάνης, Διευθυντής Γραφείου Ελληνικής Παιδείας Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής”