Home ΚΥΠΡΟΣ Δεν αποκλείονται επισκέψεις από ΟΗΕ το επόμενο διάστημα, λέει η Κυβέρνηση

Δεν αποκλείονται επισκέψεις από ΟΗΕ το επόμενο διάστημα, λέει η Κυβέρνηση

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης. Φωτογραφίες: GNUSA - Bill Petros

ΛΕΥΚΩΣΙΑ – Δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να αναμένονται επισκέψεις από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, κληθείς να σχολιάσει την τηλεφωνική συνομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών,όπου τον ενημέρωσε για τις επαφές που πραγματοποίησε το προηγούμενο διάστημα με τους ηγέτες των κρατών μελών και των Ευρωπαϊκών Θεσμών ως προς την πρότασή του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ, στην προσπάθεια για άρση του αδιεξόδου και επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός του συμφωνημένου πλαισίου.

Όπως είναι γνωστό, σημείωσε, αυτή η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας στοχεύει στο να λειτουργήσει επικουρικά, στο να συνδράμει στις προσπάθειες του ΟΗΕ.

Πρόσθεσε ότι από πλευράς του ο ΓΓ επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και ως προς το συμφωνημένο πλαίσιο της λύσης. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε στον ΓΓ την προστιθέμενη αξία που θα έχει ο διορισμός του ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό και έχουν συμφωνήσει να βρίσκονται σε επικοινωνία το επόμενο διάστημα, ανέφερε ο κ. Λετυμπιώτης.

«Δεν μπορώ να πω ποιες θα είναι οι κινήσεις από πλευράς Ηνωμένων Εθνών», είπε απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν ο ΟΗΕ θα προσεγγίσει διερευνητικά την Τουρκία. «Εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι από πλευράς μας καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες και αυτό νομίζω είναι αντιληπτό και στο εσωτερικό και στο διεθνές επίπεδο, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μέσα από τις διμερείς του επαφές, μέσα από τη μεγάλη διπλωματική του προσπάθεια, αυτό που στοχεύει είναι στην καλλιέργεια ενός θετικού κλίματος, μιας θετικής ατζέντας, και μέσα από μια συγκεκριμένη πρόταση, αυτή για την ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, η προοπτική, για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που έχουν διακοπεί στο Κραν Μοντανά», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν αναμένεται να κορυφωθεί η προσπάθεια τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, εν όψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε ότι καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες, με στόχο το συντομότερο δυνατόν να μπορέσουν να υπάρξουν οι όποιες εξελίξεις, και αν είναι δυνατόν η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

«Αναμένουμε και τις εκλογές στην Ελλάδα, ελπίζω σε μια σταθερή ελληνική κυβέρνηση, για να μπορέσει να ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος των τριπλών εκλογών», ανέφερε, σημειώνοντας ότι, παρ’ όλα αυτά, όπως έπραξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πριν τις εκλογές στην Τουρκία, «αξιοποιούμε όλο τον χρόνο, για να μπορέσει να επισπευστεί όσο το δυνατόν είναι εφικτό η προσπάθειά μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Ερωτηθείς αν υπάρχει περιθώριο στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο τέλος Ιουνίου να περιληφθεί στα Συμπεράσματα κάποιο λεκτικό αναφορικά με την πρόθεση της Ευρώπης να προχωρήσει με τον διορισμό μιας πολιτικής προσωπικότητας, είπε ότι στόχος είναι η υλοποίηση της πρότασης το συντομότερο δυνατόν, φτάνει να υπάρχουν εκείνες οι προϋποθέσεις για να υπάρχει το επιθυμητό αποτέλεσμα και να προχωρήσει η υλοποίηση αυτής της πρότασης.

«Μέσα από τις επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας, κι αυτό φαίνεται και από την πρόσφατη επαφή του στην Αυστρία με τον Ομοσπονδιακό Καγκελάριο και το Κοινό Ανακοινωθέν, ότι αυτή η πρόταση τυγχάνει και αναγνώρισης, και στον βαθμό που μπορεί, στήριξης, αλλά και οι τοποθετήσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από Ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων, από τους Προέδρους των μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων, φαίνεται ότι η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας αναγνωρίζεται ως προς την προοπτική που μπορεί να δημιουργήσει», σημείωσε.

Σε ερώτηση να πρέπει να προηγηθεί ο διορισμός ειδικού απεσταλμένου από τον ΟΗΕ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε ότι είναι μια ταυτόχρονη προσπάθεια που καταβάλλεται και προς την ΕΕ και προς τον ΟΗΕ. «Αυτό που είπε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον ΓΓ του ΟΗΕ είναι ότι ο διορισμός ενός ειδικού απεσταλμένου από πλευράς του ΓΓ του ΟΗΕ θα έχει ψηλή πρόσθετη αξία στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Οι προσπάθειες μας θα συνεχίσουν γιατί είναι πάγια θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι πρέπει να διοριστεί ο απεσταλμένος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών», κατέληξε.

[KYΠΕ]