Home ΕΛΛΑΔΑ Δημήτρης Λάλος: “Τον Μαθιό τον έφτιαξε ο Όμηρος”

Δημήτρης Λάλος: “Τον Μαθιό τον έφτιαξε ο Όμηρος”

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – της Ματίνας Δεμελή

Ως σύγχρονος ραψωδός, ταξίδεψε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και “μας ταξίδεψε” στο παρελθόν. Συγκεκριμένα στην Τροία και τον υπερασπιστή της Έκτορα. Σκοπός του, η αποκατάσταση του ήρωα Έκτορα στη θέση που του αρμόζει.

Ο Δημήτρης Λάλος μάγεψε με την ξεχωριστή του ερμηνεία όσους τον παρακολούθησαν από κοντά σε Βοστώνη και Νέα Υόρκη, στο πρώτο ταξίδι του στην Αμερική στην παράσταση του “Έκτορος Κάθαρσις”.

Οι περισσότεροι τον έμαθαν από τον ρόλο του στον τηλεοπτικό “Σασμό”. Ο ίδιος μίλησε στην Greek News USA και για τους άλλους ρόλους του αλλά και για την εμπειρία του ταξιδιού που.. δεν τελειώνει εδώ.

Ο Έκτορας

“Το ότι γέμισα δύο θέατρα, ένα στη Βοστώνη και ένα στη Νέα Υόρκη μόνος μου είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία και πολλή μεγάλη επιτυχία για τον Όμηρο. Νιώθω πως έτσι διαιωνίζω την ιστορία του Ομήρου, μεταφέρω το λόγο του. Κάποιες φορές σκέφτομαι πως ο Όμηρος είναι τόσο μεγάλος γιατί γεννήθηκε πριν από μας και πριν από όλους τους συγγραφείς μας. Τον Μαθιό ο Όμηρος τον έφτιαξε. Και μπορεί να τον έφτιαξε μόνο και μόνο για να μπορεί να περάσει ο λόγος του απέναντι από τον Ατλαντικό”.

Η παράσταση επικεντρώνεται σε ένα θέμα που έχει να κάνει με τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό. “Ακουμπάει τόσο παλιά πίσω στον πολιτισμό μας. Είναι τόσο αρχαίο που καταντάει σύγχρονο. Η εισαγωγή της είναι η μισή παράσταση γιατί με αυτό τον τρόπο ετοιμάζω τον θεατή για πολλά πράγματα. Αρχικά για το ποιός είμαι εγώ. Θέλει λίγο χρόνο να με συνηθίσει, δεν μπορώ να βγω και να αρχίσω να παίζω. Να συντονιστεί ο κόσμος για το τι πρόκειται να ακούσει για να μπορέσει πιο εύκολα να χαλαρώσει και να το απολαύσει.

Αυτοί οι μύθοι δεν είναι μύθοι για να αποκαλύπτονται στην πορεία, είναι μύθοι γνωστοί στον θεατή. Ξέρουμε ότι η Μήδεια θα σκοτώσει τα παιδιά της, ξέρουμε ότι ο Οιδίποδας θα τυφλωθεί, αλλά θέλουμε να δούμε πως θα το κάνει. Έτσι η  εισαγωγή βοηθάει στο να ξέρουν τι και μετά η παράσταση για να δούνε το πως. Και το γιατί είναι προφανές, γιατί είναι ο Όμηρος”.

Η ξενιτιά

Παιδί μεταναστών, ο Δημήτρης Λάλος μεγάλωσε στη Γερμανία. Η μητέρα του μεγάλωσε στο Βέλγιο όπου ο παππούς του ήταν ανθρακωρύχος. “Ξέρω πολύ καλά τι σημαίνει ομογένεια και ξενιτιά. Ένας από τους λόγους που ήθελα να έρθω εδώ και όπου αλλού μπορώ να φτάσω είναι για να θυμίσω στον κόσμο τον ελληνισμό, τον ελληνικό λόγο και να τους φέρω με κάποιο τρόπο λίγο πιο κοντά στην Ελλάδα με ένα πιο ουσιαστικό τρόπο. Νομίζω ότι ο Όμηρος είναι ακαταμάχητος. Είναι το καλύτερο όχημα”.

Στα 18 του χρόνια ο Δημήτρης Λάλος αφήνει πίσω την Γερμανία, επιστρέφει στην Ελλαδα και πως λέει δεν είχε σκοπό να κάνει θέατρο.

“Δεν είχα ασχοληθεί ποτέ με το αντικείμενο μέχρι που είδα μια παράσταση που με βρήκε σε μια στιγμή ιδιαίτερη στη ζωή μου. Και όχι μόνο με άγγιξε αλλά μου έδειξε κάτι, πως μπορεί να γίνει κάτι. Και αυτό είναι το θέατρο. Έπειτα ασχοληθηκα με πολλά πράγματα γύρω από το θέατρο, έκανα φώτα, έχω φτιάξει σκηνικά, έχω δουλέψει στο ταμείο, έχω κάνει τον ταξιθέτη, έχω κάνει όλες τις δουλειές. Και πριν από αυτό έχτισα και το θέατρο, τις ηλεκτρολογικές  εγκαταστάσεις, πατώματα κλπ. Πρώτα το χτίσαμε και μετά αρχίσαμε να δουλεύουμε σε αυτό. Και πέρασαν αρκετά χρόνια μέχρι να ανέβω και στη σκηνή έτσι ώστε να γνωρίσω το θέατρο από όλες τις πλευρές, σαν μια σπουδή. Και αυτό το προτείνω σε όποιον θέλει να ασχοληθεί με το θέατρο, να μην έχει το μυαλό του μόνο στη σκηνή. Πρέπει να θέλεις να συμμετέχεις σε αυτή τη γιορτή που λέγεται θέατρο, σε οποιοδήποτε πόστο. Είναι σαν τον τρύγο. Όταν έρχεται η γιορτή του κρασιού και θες να συμμετέχεις σε αυτή, δεν μπορείς να πεις εγώ μόνο θα πατάω σταφύλια ή μόνο θα δοκιμάζω το κρασί. Πρέπει να συμμετέχεις σε όλη τη διαδικασία του τρύγου, της γιορτής  αυτής. Και όταν το κάνεις αυτό τότε μπορείς να εκτιμήσεις το μούστο”.

Ο Σασμός

Πριν από το “Σασμό” έκανε κάποιες ταινίες και σειρές στην τηλεόραση. Δεν έκανα για χρόνια κάτι στην τηλεόραση γιατί δεν βρέθηκε στο δρόμο μου κάτι ποιοτικό που να με αντιπροσωπεύει καλλιτεχνικά. Δεν είναι ότι δεν με ενδιέφερε να κάνω τηλεόραση αλλά δεν ήθελα να κάνω κάτι που δεν ήταν προσανατολισμένο στην ποιότητα. Πέρυσι έκανα το Σιωπηλό Δρόμο και φέτος το Σασμό”.

Πόσο “Μαθιός” είναι κατά βάθος και τι κοινά έχει με αυτόν ο Δημήτρης Λάλος;

“Έχω κάποιες εκφάνσεις του Μαθιού αλλά αυτός είναι ένας σκληρός χαρακτήρας. Στοιχεία του Μαθιού έχω και σίγουρα δεν έχω. Νομίζω αν ήμουν ο Μαθιός δεν θα μπορούσα να παίξω τον Μαθιό, θα ήμουν άλλος. Είναι μια πολύ ωραία συγκυρία αυτός ο ρόλος για μένα, είναι ένα γεγονός στη ζωή μου. Και αυτή τη στιγμή είναι ένας από τους πιο δυνατούς ρόλους σε απήχηση που έχω κάνει ως τώρα. Είναι ο ρόλος της μέχρι τώρα ζωής μου”.

Τα επόμενα σχέδια

Όσο για τον ‘Εκτορα, το στοίχημα είναι να ταξιδέψει όσο περισσότερο γίνεται.

“Ίσως Καναδά, Σίδνεϊ και σίγουρα στην Ευρώπη. Αυτά είναι τα επόμενα σχέδια. Μάλιστα, σκέφτομαι να φτιάξω και μια καινούργια παράσταση που να έχει να κάνει με την τραγωδία. Αισχύλο, Σοφοκλή. Όλοι αυτοί που πραγματικά μας έχουν μεγαλώσει. Όλοι αυτοί οι μύθοι χωρίς να το ξέρουμε, υπάρχουν μέσα μας. Για αυτό πολλές φορές ο κόσμος όταν ακούσει την παράσταση ξαναθυμάται πράγματα τα οποία ήξερε ή είχε ακούσει και είχε κάνει εικόνα παλιά και τα οποία τώρα αναδύονται.

Όταν βλέπεις την παράσταση και έχεις ανοιχτά τα μάτια και βλέπεις κάτι άλλο”.

Τις δύο παραστάσεις (στο Μαλλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο στη Βοστώνη και στο Queens Theatre στη Νέα Υόρκη “έντυσε” μουσικά ο Αλέξης Κωτσόπουλος με το τσέλο του.