Home ΕΛΛΑΔΑ Εθνικό μνημόσυνο και εκδήλωση μνήμης στη Νέα Υόρκη για τους πεσόντες της...

Εθνικό μνημόσυνο και εκδήλωση μνήμης στη Νέα Υόρκη για τους πεσόντες της Τουρκικής εισβολής

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, ΝΥ -της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

“Εκείνη η εισβολή δεν ήταν κίνηση ειρήνης. Ήταν μια αιματοβαμμένη επιχείρηση η οποία κατέσφαξε αδέρφια μας, ξεσπίτωσε εμάς τους ίδιους, ξεσπίτωσε συγγενείς μας. Χάθηκαν άνθρωποι οι οποίοι χαρακτηρίζονται μέχρι σήμερα ως αγνοούμενοι και δεν μπορούμε ούτε τον τάφο τους να επισκεφθούμε, ούτε τρισάγιο να κάνουμε στην ψυχή τους”, επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, μιλώντας κατά το εθνικό μνημόσυνο για την 48η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το πρωί της Κυριακής 17 Ιουλίου στον Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού στο Whitestone.

Παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ Κωνσταντίνος Κούτρας, ο Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μιχάλης Φυρίλλας, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Μαρία Θεοφίλη, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου, ο πολιτειακός βουλευτής Μιχάλης Ταννούσης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων, Κυριάκος Παπαστυλιανού, ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, και εκπρόσωποι κυπριακών σωματείων.

“Μας ενώνει η μνήμη του αίματος των αδελφών μας, οι οποίοι χάθηκαν τόσο άδικα, τόσο βάρβαρα σε εκείνη την παράνομη, ακατανόμαστη και ακατανόητη εισβολή της Τουρκίας στο νησί μας”, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, και πρόσθεσε πως “κάνουμε υπομονή σχεδόν μισό αιώνα, 48 χρόνια τώρα, όπως κάναμε υπομονή για πάρα πολλά πράγματα”, κάνοντας αναφορά και στην επέτειο των 100 χρόνων της Μικρασιατικής Καταστροφής.  

Υπογράμμισε επίσης ότι η υπομονή και ο αγώνας του Ελληνισμού αποδίδουν: “Δεν κάνουμε μόνο προσευχές. Ξέρουμε και να αγωνιζόμαστε. Και εδώ βλέπω πολλούς οι οποίοι κρατάνε τη σημαία του κυπριακού αγώνα τόσα χρόνια ψηλά. Είμαι βέβαιος ότι ο Θεός δεν ευλογεί το άδικο”, τόνισε.

Ο Αρχιεπίσκοπος χοροστάτησε κατά τη Θεία Λειτουργία για την Κυριακή των Αγίων Πατέρων που τέλεσαν ο Αρχιμανδρίτης Βασίλειος Δρόσσος με συλλειτουργούς τον προϊστάμενο της κοινότητας π. Γεώργιο Αναστασίου και τον διάκονο Μιχαήλ Γιαβρή.

Λίγο νωρίτερα, στην αγγλικό του κήρυγμα, ο Σεβασμιώτατος τόνισε πως η συγκυρία να τελείται το μνημόσυνο στο Ναό του Τιμίου Σταυρού είναι συγκινητική, λόγω της σταύρωσης και της διαίρεσης της Κύπρου. “Δεν πρέπει ποτέ να χάσουμε την πίστη μας στην αποκατάσταση του δικαίου και στην επανένωση της διαιρεμένης αυτής γης”, είπε και πρόσθεσε:

“Προσευχόμαστε για τις ψυχές των αδικοχαμένων αδελφών μας που έπεσαν κατά την εισβολή στην Κύπρο σαράντα οκτώ χρόνια πριν. Δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ και δεν θα επιτρέψουμε ποτέ στον κόσμο να ξεχάσει. Οι προσευχές μας για τις ψυχές τους είναι κραυγές προς τον ουρανό για δικαιοσύνη. Θυμόμαστε τις κατεστραμμένες εκκλησίες και εικόνες της Κύπρου, τα ιερά αντικείμενα που εξαφανίστηκαν ως αποτέλεσμα της άδικης διχοτόμησης αυτού του νησιού, το οποίο αποτελεί θεμέλιο πολιτισμού που μετρά περισσότερα από εννέα χιλιάδες χρόνια”.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην επιμονή που πρέπει να υπάρχει για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και “με τα δίκαια που τόσο βάναυσα καταπατήθηκαν”. “Με την ίδια πίστη πρέπει να επιμείνουμε για μια δίκαιη λύση στην Κύπρο. Η Τουρκία πρέπει να τερματίσει αυτή την άδικη κατοχή και πρέπει να έχουμε επανορθώσεις. Έτσι, αργά αλλά σίγουρα, θα δούμε τις αποδείξεις που λαχταράμε, μια δίκαιη και ειρηνική λύση για όλους τους αδελφούς και τις αδελφές μας”.

Ο Αρχιεπίσκοπος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην επέτειο δύο ετών από την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. “Είναι σαν οι ίδιες δυνάμεις που προσπαθούν να κυριαρχήσουν στους άλλους με τη βία, να αναζητούν τη διαγραφή των ψυχών μας”, είπε, προειδοποιώντας ότι “δεν θα τα παρατήσουμε και δεν θα ενδώσουμε. Δεν θα ξεχάσουμε”.

Αμέσως μετά το μνημόσυνο, έλαβε χώρα στην κοινοτική αίθουσα η εκδήλωση μνήμης με προβολή ντοκιμαντέρ για τους ανθρώπους που βίωσαν την εισβολή και τις θηριωδίες των Τούρκων.

“Βλέποντας αυτό το βίντεο τι άλλο μπορεί κανείς να αναλογιστεί; Για όλους εμάς, έχουμε την ευθύνη να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, έχουμε ευθύνη και υποχρέωση να μελετάμε και να γνωρίζουμε τα ιστορικά γεγονότα, έτσι ώστε να μην αφήσουμε ξανά ο Ελληνισμός να γνωρίσει άλλη μια εθνική καταστροφή”, τόνισε ο Κυριάκος Παπαστυλιανού, ο οποίος και συντόνισε το πρόγραμμα.

Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ ευχαρίστησε όλους τους φορείς και ομογενείς για την στήριξη τους στο Κυπριακό ζήτημα και τόνισε πως “αν και έχει υπάρξει πρόοδος όλα αυτά τα 48 χρόνια, είμαστε απογοητευμένοι και κουρασμένοι. Οι σχέσεις ΗΠΑ, Ελλάδας και Κύπρου βρίσκονται βέβαια στο υψηλότερο επίπεδο. Όμως πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί και να συνεχίσουμε ως Αμερικανοί πολίτες για να φέρουμε την αλλαγή στο σπίτι μας”.

Ο κ. Κρίστοφερ επέμεινε στην εντατικοποίηση της προσπάθειας διαφώτισης των μελών του Κογκρέσου για το Κυπριακό και χαιρέτησε τη συμβολή, προς αυτήν την κατεύθυνση, και των απλών ομογενών μέσω της συμμετοχής τους σε εκδηλώσεις οικονομικής στήριξης. Ανέφερε δε πως άμεσοι στόχοι είναι να συμμορφωθεί το Στέητ Ντιπάρτμεντ με την άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία και να σταματήσουν η κατάσταση που διαμορφώνεται στα Βαρώσια και οι απειλές προσάρτησης των κατεχομένων.

Ο Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μιχάλης Φυρίλλας, σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά ομιλία, τόνισε ότι αυτές είναι μαύρες μέρες. “Ολοι μας έχουμε κάποιο κενό, χάσαμε κάτι είτε επειδή το έχασαν οι γονείς μας, είτε εμείς προσωπικά, είτε επειδή υπάρχει ένας πόνος που μεταφέρουμε και στα παιδιά τα δικά μας”. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στην ιστορία μιας λεμονιάς που είχε καεί στο Προεδρικό Μέγαρο κατά το πραξικόπημα και που τον κατεστραμμένο της κορμό ο πατέρας του φύτεψε στην αυλή του σπιτιού τους.   “Σήμερα είναι ένα θεριό παντός καιρού, 50 χρόνων. Αυτή η μαυρισμένη, καμμένη, ξεριζωμένη λεμονιά, εγώ θέλω να πιστεύω ότι είναι ο Ελληνισμός της Κύπρου”.

Τέλος, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, δρ Κωνσταντίνος Κούτρας, στην τελευταία του παρουσία σε εκδήλωση μνήμης -καθώς αναχωρεί τον Αύγουστο για Αθήνα-, ευχαρίστησε την κυπριακή παροικία “για τους αγώνες που δίνει για την Κύπρο, την Ελλάδα και τα εθνικά μας δίκαια”, τονίζοντας πως “η μνήμη του Ελληνισμού μουδιάζει στη σκέψη όσων αποτρόπαιων συνέβησαν 48 χρόνια πριν. Κανείς δεν ξεχνά και τίποτα δεν ξεχνιέται. Εμείς δεν θα το βάλουμε κάτω”.