Home ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ Ειδικό Συνέδριο για την Ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού από το Hellenic...

Ειδικό Συνέδριο για την Ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού από το Hellenic Congress of America

Από αριστερά: δρ Νίκος Αλεξίου, δρ Σπύρος Μεζίτης, Νίκος Αποστολόπουλος, πρόεδρος, Δημήτρης Φίλιος, δρ Γιώργος Μελικόκης, δρ Δέσποινα Αφεντούλη Καθήμενοι:Κώστας Λαμπρόπουλος, Μαρία Μάρκου, Στέλιος Τακετζής

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ –

Το Δικαίωμα της Ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους θα απασχολήσει το Ειδικό Συνέδριο που διοργανώνει το Ελληνικό Κογκρέσο Αμερικής (Hellenic Congress of America) σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδος ΗΠΑ και Καναδά και τους Συλλόγους Αρκάδων “Γέρος του Μωριά”, Ευρυτάνων “Καρπενήσι” και Καστοριέων “Ομόνοια” το Σάββατο 14 Μαϊου 2022 στην κοινοτική αίθουσα “Νίκος Ανδριώτης” της Αγίας Αικατερίνης /Αγίου Γεωργίου στην Αστόρια από τις 11:30 έως τις 4 το απόγευμα.

Κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου θα είναι ο τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος θα μιλήσει μέσω Zoom.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου θα ξεκινήσει με καλωσόρισμα από τον πρόεδρο του Ελληνικού Κογκρέσου Αμερικής, Νίκο Αποστολόπουλο και χαιρετισμούς από τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής, δρα Δημήτριο Μαρκουίζο και τους προέδρους/εκπροσώπους των συνδιοργανωτών.   

Τη θέση του Hellenic Congress of America θα παρουσιάσει ο συμπρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Θεόδωρος Βασιλάκης, πρώην Διοικητικός Δικαστής της Πολιτείας Νέας Υόρκης και νομικός σύμβουλος της οργάνωσης.

Στο πρώτο πάνελ, με συντονιστή τον δημοσιογράφο και γενικό γραμματέα του HECA, Δημήτρη Φίλιο, θα συμμετέχουν ο συνταγματολόγος, Νικόλαος Αλιβιζάτος, ο τέως υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος (μέσω Zoom), ο πρόεδρος του GAEPIS, Στέλιος Τακετζής και η δικηγόρος Μαρία Μάρκου. 

Στο δεύτερο πάνελ, με συντονιστές τον Δημήτρη Φίλιο και τη διευθύντρια του NGTV Γιάννα Νταρίλη, θα συμμετέχουν ο πολιτειακός γερουσιαστής του Rhode Island Λεωνίδας Ραπτάκης, πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ενωσης Ελληνισμού, ο Α’ Αντιπρόεδρος του Hellenic Congress, Κώστας Λαμπρόπουλος, ο πρόεδρος του EMBCA, Ηλίας Ι. Κάτσος, ο τέως πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ, Φώτης Γερασόπουλος, ο κοσμήτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου Δημήτριος Χριστόπουλος, (μέσω Zoom), ο οποίος θα κάνει μια σύντομη εισήγηση για την ιστορία των εκλογών και την ψήφο των Αποδήμων στην Ελλάδα.                                             

Στο Συνέδριο θα γίνουν επίσης ολιγόλεπτες διαδικτυακές παρεμβάσεις από προσωπικότητες της διασποράς από ολόκληρο τον κόσμο, ανάμεσά τους ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων Αμερικής και Καναδά, δρ Σπύρος Μεζίτης, η πρώην Γενική Γραμματέας του ΣΑΕ, δρ. Όλγα Σαραντοπούλου, καρδιολόγος, ο πρώην βουλευτής από τη Σουηδία, Δημήτριος Διελής, ο πρώην πρόεδρος του ΣΑΕ Αυστραλίας, Γιώργος Αγγελόπουλος, ο τέως πρόεδρος του Ελληνο-Καναδικού Κογκρέσου, Ι. Θεοδοσόπουλος, η πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Παρισίων, Σέτα Θεοδωρίδου και η σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ελενα Παναρίτη.

Το πρόγραμμα θα παρουσιάσει η δημοσιογράφος δρ Δέσποινα Αφεντούλη.

Την οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου αποτελούν οι Δρ. Δημήτριος Μαρκουίζος, πρόεδρος, Νίκος Ταβάντζης και Κώστας Λαμπρόπουλος, αντιπρόεδροι, Δημήτρης Φίλιος Γραμματέας, Χρήστος Βουρνάς, ταμίας. Η κα Θεοδώρα Αμπαζή είναι υπεύθυνη του λευκώματος και ο δικηγόρος Θεόδωρος Βασιλάκης, εισηγητής του συνεδρίου.

Το συνέδριο θα κλείσει με σύντομη παρουσίαση της πρωτοβουλίας του Ελληνικού Κογκρέσου Αμερικής για τη συγγραφή της Ιστορίας του Ελληνισμού των Ηνωμένων Πολιτειών από τον υπεύθυνο της Επιτροπής, καθηγητή Δημοσθένη Τριανταφύλλου που θα παρουσιάσει τον επικεφαλής της Συγγραφικής Ομάδας, Δρα Κωνσταντίνο Χατζηδημητρίου.

Το βράδυ της ίδιας μέρας θα γίνει το επίσημο δείπνο στο “Terrace on the Park”, το οποίο θα είναι αφιερωμένο στον αείμνηστο Μιχάλη Χαλκιά, επιχειρηματία με σημαντική προσφορά στον Ελληνισμό που έφυγε από κοντά μας το 2020. Η χήρα του, κα Αλίκη Χαλκιά, θα παραλάβει το βραβείο Ελληνικής Αριστείας (Hellenic Excellency Award) σε αναγνώριση της προσφοράς της ιδίας και του αειμνήστου συζύγου της.