Home ΕΛΛΑΔΑ Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης

ΑΘΗΝΑ – Εκοιμήθη σήμερα σε ηλικία 92 ετών ο Μητροπολίτης Γέρων Περγάμου Ιωάννης [Ζηζιούλας], μία από τις πλέον σημαντικές μορφές της Ορθόδοξης Εκκλησίας. 

Ο Μητροπολίτης Ιωάννης αντιμετώπιζε το τελευταίο διάστημα προβλήματα υγείας και νοσηλευόταν σε κλινική στην Αθήνα.

Αναφορά στον «σκληρώς δοκιμαζόμενο επί της κλίνης της ασθενείας» Μητροπολίτη Περγάμου, έκανε χθες Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, κατά την ομιλία του, αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Γενεθλίων της Θεοτόκου, Πύλης Βελιγραδίου, στην Κωνσταντινούπολη, τονίζοντας πως:

«Ο άγιος Περγάμου, ο σπουδαιότερος Ορθόδοξος θεολόγος του 20ού αιώνος και μέχρι της σήμερον, κατά δε τον Αγιώτατον Πάπαν Ρώμης Φραγκίσκον ο σπουδαιότερος θεολόγος της Χριστιανοσύνης ολοκλήρου, υπήρξεν ο κύριος εκφραστής της ευχαριστιακής εκκλησιολογίας και θεμελιωτής της θεολογικής οικολογίας και σφράγισε με τη θεολογική του σκέψη την μαρτυρία και τον αγώνα του Οικουμενικού Πατριαρχείου υπέρ της προστασίας της κτίσεως».

«Ο πολιός αδελφός Ιεράρχης ήταν συγκυρηναίος της ημετέρας Μετριότητος και πρωτοστάτησε σε όλα τα σημαντικά γεγονότα της ταπεινής Πατριαρχίας μας, με κορυφαία στιγμή την συμμετοχή του στις εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας ως εξέχον μέλος της ημετέρας Πατριαρχικής Αντιπροσωπείας και πρώτος σύμβουλος του Προέδρου της Συνόδου».

«Πριν από λίγες ημέρες είχαμε την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά μαζί του και να του μεταφέρουμε την αγάπη και τις ευχές μας για ταχεία ανάρρωσι. Σήμερα, από εδώ, από την Παναγία του Βελιγραδίου και ενώπιον όλων υμών, καθώς και του αγαπημένου μαθητού του αγίου Σηλυβρίας, επιλαμβανόμεθα της ευκαιρίας για να εκφράσουμε στον άγιο Περγάμου την απέραντη ευγνωμοσύνη και τον σεβασμό της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας και ημών προσωπικώς για όλα όσα θυσιαστικώς προσέφερεν εις Αυτήν, μαζί με τις εγκάρδιες ευχές μας για την άνωθεν ενίσχυσιν αυτού, τη μεσιτεία του Αγίου Μάρτυρος Τρύφωνος, στη δοκιμασία που βιώνει».

Ο Ιωάννης Ζηζιούλας υπήρξε μαθητής του μεγάλου Ορθοδόξου θεολόγου της Ρωσικής Διασποράς π. Γεωργίου Φλωρόφσκυ. 

Γεννήθηκε στίς 10 Ιανουαρίου 1931 στο Καταφύγιο Κοζάνης. Σπούδασε θεολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο  Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Harvard (Η.Π.Α.). Εκπόνησε διδακτορική διατριβή στό Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα «Ἡ ἑνότης τῆς Ἐκκλησίας ἐν τῇ Θείᾳ Εὐχαριστίᾳ καί τῷ Ἐπισκόπῳ κατά τούς τρεῖς πρώτους αἰῶνας». Έχει  διατελέσει καθηγητής Συστηματικής Θεολογίας στα πανεπιστήμια Ρώμης, Εδιμβούργου, Γλασκόβης, Θεσσαλονίκης καί King’s College τοῦ Λονδίνου. Δίδαξε επίσης στις Θεολογικές Σχολές Αγίου Βλαδιμήρου Νέας Υόρκης (1961-1963) και Τιμίου Σταυρού Βοστώνης (1963-1964).

Τό 1986 εξελέγη από τη Σύνοδο του Οικουμενικού  Πατριαρχείου Μητροπολίτης Περγάμου, υπέρτιμος καί έξαρχος κόλπου Αδραμυττηνού. Τό 1993 εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Αθηνών καί τό 2002 διετέλεσε επίσης πρόεδρός της. Υπήρξε συμπρόεδρος της επιτροπής Διαλόγου μεταξύ της Ορθόδοξης καί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας (μέχρι τό 2015), ενώ υπήρξε και Διευθυντής του Γραφείου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα (2000-2014). 

Το 2014 ανυψώθηκε σε Γέροντα Μητροπολίτη. 

Υπήρξε ακόμη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και της Επιτροπής Πίστεως και Τάξεως του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών.

Έχει  συγγράψει πλήθος μελετημάτων και άρθρων στήν ελληνική, αγγλική καί γαλλική γλώσσα. Πολλά από τα βιβλία και κείμενά του έχουν ήδη μεταφραστεί σε πολλές ξένες γλῶσσες, ενώ γιά τό έργο του έχουν εκπονηθεί μέχρι στιγμής περισσότερες από εκατό διδακτορικές διατριβές, μεταπτυχιακές ἐργασίες καί μελέτες.