Γράφει ο Δρ. Γιώργος Μελικόκης
Στις 12 του Νοέμβρη, όπως προ καιρού είχε οριστεί, το ετήσιο Συνέδριο Παιδείας έλαβε χώρα στην αίθουσα “Πέτρος Σαραντάκος” της Κοινότητας του Αγίου Νικολάου στο Flushing της Νέας Υόρκης όπου λειτουργούν το Ημερήσιο Σχολείο “Ουίλλιαμ Σπυρόπουλος” και το Απογευματινό “Στέφανος και Αρετή Τσερπέλη”.
Την καθορισμένη ώρα δάσκαλοι/ες, γονείς και αρκετά παιδιά από διάφορα παροικιακά σχολεία προσήλθαν στην αίθουσα για το Συνέδριο. Μετά την προσευχή, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος άνοιξε το Συνέδριο με μεστά νοημάτων λόγια για τις σκέψεις του στα θέματα γλώσσας, Θρησκείας και πολιτισμού. Ομολογώ ότι είναι η πρώτη φορά -από τους τρεις προηγούμενους Ιεράρχες που εργάστηκα κοντά τους- που άκουσα για άνοιγμα σχολείων και το σπουδαιότερο για την ίδρυση Ταμείου Παιδείας και μάλιστα το ένα εκατομύριο βρίσκεται στο ταμείο, όπως μας το ανακοίνωσε ο Αρχιεπίσκοπος στο Ανώτατο Συμβούλιο Παιδείας προ πολλού. Όπως έγραψα, μετά την άφιξη του Σεβασμιωτάτου και κατόπιν από τις πρώτες δηλώσεις του “Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου” και επιβεβαιώνεται τώρα.
Ανοιχτή πρόσκληση για όλους τους εκπαιδευτικούς της επικράτειας, αλλά δυστυχώς λίγοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα που δεν ξεπερνούσαν τους πενήντα, κρίμα και δεν θέλω να πιστέψω ότι ήταν από έλλειψη ενδιαφέροντος για τη γλώσσα, την Ορθόδοξη πίστη μας και τον Ελληνικό πολιτισμό οι εκπαιδευτικοί που φυλάνε Θερμοπύλες και ανεβαίνουν αγόγγυστα έναν Γολγοθά για πάνω από έναν αιώνα. Είναι ανάγκη το Γραφείο Παιδείας σε συνεργασία με το Ανώτατο Συμβούλιο να μεριμνήσουν και να βρεθεί μια λύση ώστε όλοι να γίνονται κοινωνοί τέτοιων Συνεδρίων για σπουδή και επιμόρφωση που όλοι έχουν ανάγκη.
Παρόντες στο πάνελ ο Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μετά της συζύγου. Ο μεν Υπουργός απηύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό η δε σύζυγος αυτού κυρία Ευγενία Μανωλίδου ομίλησε εκτενέστατα για τη διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας ένα πρόγραμμα που εφαρμόζει με επιτυχία στην Ελλάδα για χρόνια τώρα και είναι δυνατό να εφαρμοστεί και εδώ. Ο θυμόσοφος ελληνικός λαός λέγει «Όλα τάχει η Μαριωρή ο φερετζές της λείπει». Έφυγε αρκετός χρόνος εκτός προγράμματος που ίσως συντέλεσε στη συντόμευση του καθορισμένου προγράμματος.
Στη συνέχεια το λόγο παίρνει η Δρ. Ζωή Γαβριηλίδου από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης για το Νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα που η έκδοση του βιβλίου έγινε πρόσφατα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο νέο αναλυτικό πρόγραμμα για γλωσσικό ή άλλο αντικείμενο. Στο υπάρχον αναλυτικό πρόγραμμα γίνονται αλλαγές, προσθήκες και ελαττώσεις ανάλογα με τις ανάγκες και ειδικά για ένα γλωσσικό μάθημα οι αλλαγές είναι πολύ περιορισμένες.
Σε τελική ανάλυση το αναλυτικό πρόγραμμα απαντά στην ερώτηση «ΤΙ» θα διδάξω. Το πώς και γιατί είναι σε άλλες κατηγορίες και αρμοδιότητες. Δύο είναι οι περιπτώσεις νέου αναλυτικού προγράμματος: όταν αλλάξει η παιδαγωγική, και κάτι τέτοιο δεν έγινε, σύμφωνα με τον παιδαγωγό, διακεκριμένο συγραφέα, πολυβραβευμένο ποιητή και συγγραφέα των αναγνωστικών του ΟΕΣΒ στην Ελλάδα Κώστα Καλαπανίδα που τον προσκάλεσα για τη συγγραφή της σειράς «Μαθαίνω Ελληνικά» σε μαθησιακά επίπεδα τη δεκαετία του ’80 και η άλλη περίπτωση όταν ένα καινούριο αντικείμενο προστίθεται στο σχολείο, όπως τη δεκαετία του ’80 οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές.
Βέβαια η παρουσίαση τελείωσε με αρχές μεθοδολογίας, επεξεργασίας υποθετικών κειμένων χωρίς να υπάρχει ανάλογο βιβλίο για εφαρμογή, αυτό αφήνεται στο δάσκαλο/α να το συνδυάσει και να το συσχετίσει για κατανόηση των μαθητών, πράγμα που δυσκολεύει το έργο του δασκάλου/ας γιατί δεν υπάρχει ο χρόνος ούτε στα πρωινά μήτε στα απογευματινά σχολεία της επικράτειας και αυτό φάνηκε στο τέλος, όταν η Δρ. Γαβριηλίδου ρώτησε ποιος διάβασε το αναλυτικό πρόγραμμα και μόνο ένας τόλμησε να σηκώσει το χέρι του. Τότε έπρεπε να δοθεί χρόνος για συζήτηση και είμαι σίγουρος ότι η διαλογική συζήτηση θα έριχνε λίγο φως και καλύτερη κατανόηση και των δύο πλευρών, άλλωστε αυτός είναι και ο σκοπός εκπαιδευτικών συνεδρίων να συζητήσουν διεξοδικά το θέμα ή θέματα και να πάρουν αποφάσεις για μελλοντική χρήση, διόρθωση ή απόρριιψη. Αυτό δυστυχώς δεν προέκυψε και θα μείνει το «Νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα» ανεκμετάλλευτο, γιατί απλά δεν υπάρχει κατάλληλο υλικό να το συσχετίσει ο δάσκαλος/α.
Στο έτερο σκέλος του Συνεδρίου, ο αγαπητός καθηγητής Δρ. Ιωάννης Σπυριδάκης διαπραγματεύτηκε το θέμα παιδεία εκατό χρόνων. Ήταν μια καλή παρουσίαση, αλλά ό,τι συντελέστηκε δεν έγινε στο κενό και χρειαζόταν επεξήγηση όπως: Γιατί η Ιερά Αρχιεπισκοπή έδωσε αυτονομία τόσο στις κοινότητες όσο και στα σχολεία αλλά δεν παύει να κάνει τον αφέντη και γιατί ποτέ δε δημιούργησε Γραφείο Παιδείας αντάξιο των προσδοκιών της Ομογένειας και παιδαγωγικών αρχών; Το ίδιο πρόβλημα επαναλαμβάνεται και εδώ γιατί δεν δόθηκε ο απαιτούμενος χρόνος για διαλογική συζήτηση. Θα φαινόταν τότε η συμβολή της Αρχιεπισκοπής στα 100 χρόνια που πέρασαν και γιατί έκλεισαν 6 σχολεία σε 13 χρόνια κάτι θα μαθαίναμε, ώστε τα επόμενα χρόνια να είναι πιο εποικοδομητικά για να κρατήσουμε άσβεστη την παιδαγωγική φλόγα για τη γλώσσα, την Ορθόδοξη Πίστη μας και τον πολιτισμό μας.
Ενδιάμεσα τα σχολεία παρουσίασαν πρόγραμμα με χορούς και τραγούδια μέχρι να έρθει το φαγητό, ασυνήθιστο για ένα Συνέδριο, ίσως κάνω λάθος, που ο χρόνος είναι περιορισμένος σε λίγες ώρες αντί για μέρες, δίνοντας τον τόνο μιας σχολικής γιορτής αντί ετησίου εκπαιδευτικού Συνεδρίου. Πριν το τέλος η αναπληρώτρια Συντονίστρια στο Γενικό Προξενείο Νέας Υόρκης, Δρ. Ειρήνη Γράψια, αναφέρθηκε στο έργο του Γραφείου και τις αρμοδιότητες στα σχολεία μας ανά την Αμερική και φυσικά τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς.
Θα ήταν παράλειψη αν δεν αναφερόμουν στους ακούραστους συντελεστές της Παιδείας, την κυρία Αθηνά Κρομμύδα, Πρόεδρο του Ανωτάτου Συμβουλίου Ελληνικής Παιδείας Αρχιεπισκοπής που επάξια τιμήθηκε στη διάρκεια του Συνεδρίου από τον Σεβασμιώτατο και τον ακούραστο Διευθυντή του Γραφείου Παιδείας Δρα. Αναστάσιο Κουλαρμάνη, με συνεργάτη και Αναπληρωτή Διευθυντή τον Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Δρα. Γρηγόριο Σταμκόπουλο. Με τέτοιους εκπαιδευτικούς ο ήλιος της παιδείας θα ανέβη πιο ψηλά. Εγώ προσωπικά δεν παραβρέθηκα για καθαρά προσωπικούς λόγους, αλλά ευχαριστώ τον Δρα. Κουλαρμάνη που μας έδωσε την απευθείας μετάδοση του όλου προγράμματος και πήραμε μια γεύση από το 4ο Συνέδριο Παιδείας.
Νοέμβρης 2022
***Ο Δρ. Γιώργος Μελικόκης, είναι Παιδαγωγός, Μέλος του Ανωτάτου Συμβουλίου Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και Αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Συλλόγων Αμερικής