Home ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ Ενθουσιασμός στην τελευταία πανομογενειακή πριν την παρέλαση

Ενθουσιασμός στην τελευταία πανομογενειακή πριν την παρέλαση

Ο Πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής για τον Ελληνισμό της Διασποράς, Σάββας Αναστασιάδης, απευθύνει χαιρετισμό κατά την τελευταία πανομογενειακή. Δίπλα του ο Γενικός Πρόξενος δρ Κωνσταντίνος Κούτρας και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – GreekNewsUSA

Πανηγυρική ήταν η τελευταία πανομογενειακή συγκέντρωση πριν την εθνική παρέλαση στην 5η Λεωφόρο που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης 2 Ιουνίου στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, δρα Κωνσταντίνου Κούτρα και των Ευζώνων της Ελληνικής Προεδρικής Φρουράς που μόλις είχαν αφιχθεί από την Αθήνα.

Παρέστησαν επίσης ο Πρόξενος Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο προέδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων, Σάββας Αναστασιάδης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Θεοφάνη – Λιακούλη, ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας, Σωτήριος Βόσδου, ο αντιπεριφειάρχης Χίου και πρόεδρος της Ένωσης Ομογενών Χίου Παντελής Μπουρνιάς, μέλη του Λυκείου Ελληνίδων Φλώρινας, οι Χρυσοί Ολυμπιονίκες, Φανή Χαλκιά και Ιωάννης Μελισσανίδης και η Μις Ελληνική Ανεξαρτησία, Άννα Ασπρά.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος συνεχάρη τα μέλη της επιτροπής που, κάτω από δύσκολες συνθήκες, συνεργάστηκαν για την προετοιμασία της παρέλασης.  “Η μεγάλη στιγμή έφτασε. Τα δύσκολα πέρασαν. Είμαστε λαός μεσογειακός, το αίμα βράζει μέσα μας, μπορεί να δυσκολευόμαστε στην πορεία, στη συνεργασία μας, μπορεί να ανάβουν τα αίματα, αλλά η κατάληξή μας είναι μία, η χαρά, η ενότητα και η γιορτή”, είπε και ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για την αποστολή του αγήματος των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς.

Εξέφρασε επίσης ευχαριστίες προς έναν ανώνυμο δωρητή, “έναν πατριώτη”, όπως είπε, ο οποίος προέβη σε δωρεά 50 χιλιάδων δολαρίων για τα έξοδα των Ευζώνων.

“Θέλω την Κυριακή να χαρούμε όλοι μαζί αυτή την ενότητα του Ελληνισμού με όλες τις κοινότητες της μείζονος περιοχής της Νέας Υόρκης, της Νέας Ιερσέης, με όλα τα τμήματα των ελληνικών συλλόγων της περιοχής, της Ομοσπονδίας, των μελών. Οι πάντες, κλήρος, λαός, οι εκπρόσωποι της Ελλάδος, όλοι να είμαστε εκεί. Θα είναι μια μαρτυρία ότι η Ελλάδα είναι εδώ, η Ελλάδα είναι ισχυρή, η Ελλάδα είναι ενωμένη και δεν είναι μόνο η Ελλάδα, είναι και ο Ελληνισμός παντού. Και ειδικά οι Ελληνοαμερικανοί οι οποίοι ποτέ δεν ξεχνούν την πατρίδα είτε είναι Ελλάδα, είτε είναι Κύπρος και πάντοτε στέκονται συμπαραστάτες της”, πρόσθεσε.

Ο προεδρεύων της Επιτροπής Παρέλασης, Ηλίας Κάτσος, ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο, αποκαλύπτοντας ότι ήταν ο ίδιος που τον πρότεινε ως Τελετάρχη, ώστε να αναγνωριστεί η συμβολή του στην διεξαγωγή της παρέλασης. “Η παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου ήταν ο λόγος που ξεκινήσαμε να δουλεύουμε όλοι μαζί”, είπε χαρακτηριστικά.

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής για τον Ελληνισμό της Διασποράς, Σάββας Αναστασιάδης, ευχαρίστησε τους ομογενείς για τη διαχρονική προσφορά τους στην μητέρα Ελλάδα και τους διαβεβαίωσε ότι “και η Ελλάδα σας σκέφτεται”.

“Στην 5η Λεωφόρο την Κυριακή θα κυματίζει ξανά η Γαλανόλευκη και θα θυμίζει τι είναι η πατρίδα μας. Φάρος διαχρονικός πολιτισμού, ελευθερίας και δημοκρατίας για όλο τον κόσμο ανά τους αιώνες. Αυτό είμαστε και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε υπερήφανοι και για αυτό ο Ελληνισμός παραμένει ζωντανός σε όλον τον κόσμο”, τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.

Στους ομογενείς – θεματοφύλακες του Ελληνισμού αναφέρθηκε στο χαιρετισμό της και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη, κάνοντας λόγο για μια δυνατή και παγκόσμια Ελλάδα και ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας.

” Ολοι αυτοί οι εορτασμοί, όπως η παρέλαση που θα διεξαχθεί, στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας προς κάθε αποδέκτη, ότι είμαστε πραγματικά αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε με κάθε κόστος και οποιαδήποτε στιγμή την εθνική μας ανεξαρτησία”, είπε η κ. Τζάκρη και πρόσθεσε “να συνεχίσετε με το ίδιο πάθος και μαζί με τη θρησκευτική μας ηγεσία, όχι μόνο την υπεράσπιση των δικαίων μας αλλά των κεκτημένων που η Επανάσταση του 1821 εξασφάλισε, δηλαδή της γλώσσας μας, του πολιτισμού μας και όλων των στοιχείων που καθορίζουν την ταυτότητα του σύγχρονου Ελληνα σε όλο τον κόσμο”.

“Η παρέλαση δίνει το σύνθημα του φωτός και του πολιτισμού”, τόνισε στο δικό της χαιρετισμό η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Λιακούλη, τονίζοντας πως είναι η ώρα που περισσότερο από ποτέ χρειάζεται ομοψυχία.

Στο δύσκολο έργο της Επιτροπής Παρέλασης αναφέρθηκαν οι συμπρόεδροι Δημήτρης Καλαμαράς και Νίκος Μπάρδης, ευχαριστώντας όσους εργάστηκαν για την παρέλαση και καλώντας όλη την Ομογένεια να πλημμυρίσει την 5η Λεωφόρο.

Ο χαιρετισμός του Γενικού Προξένου

Στο εξαιρετικά επίκαιρο μήνυμα του εορτασμού της Ελληνικής Επανάστασης και του ξεσηκωμού του Γένους εναντίον του Τούρκου κατακτητή, στάθηκε στο φλογερό χαιρετισμό του ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, δρ Κωνσταντίνος Κούτρας.

“Στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα σε όσους απειλούν την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της Ελλάδος και της Κύπρου. Ένα μήνυμα που προειδοποιεί ότι ο απανταχού Ελληνισμός είναι εδώ και είναι ενωμένος”, τόνισε.  

Αναφορά έκανε “στην ολοένα και πιο προκλητική στάση της Τουρκίας και την προσπάθειά της να επιβάλλει σε όλη την περιοχή τα παράνομα, ανιστόρητα και απολύτως καταδικαστέα αναθεωρητικά της σχέδια”, αλλά και στη “διαρκή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία” και την “καταπίεση του Οικουμενικού Πατριαρχείου”.

“Κοιτάξτε”, είπε,  “με προσοχή τον κατάπτυστο χάρτη της «γαλάζιας πατρίδας» που θέλει παραπάνω από το μισό Αιγαίο να ανήκει στην Τουρκία, δείτε την ανοιχτή πληγή της κατεχόμενης Κύπρου που ματώνει την καρδιά του Ελληνισμού στο Βαρώσι, στον Πενταδάκτυλο, δείτε τους βανδαλισμούς της αυτοκρατορικής πύλης της Αγίας Σοφίας, «θαυμάστε» την καταστροφή των μοναδικής αξίας αγιογραφιών της…. Γι’ όλα αυτά παρελαύνουμε!

Έχοντας μπροστά μας τους Εύζωνες και τους αξιωματικούς της Προεδρικής Φρουράς, σε όλες αυτές τις προκλήσεις απαντάμε με αποφασιστικότητα και καθάριο λόγο. Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, οι κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις δεν θα γίνουν ανεκτές ούτε από την Ελλάδα ούτε από τους συμμάχους της”.

Τόνισε πως η παρέλαση της Κυριακής είναι μια ισχυρή προβολή των εθνικών και ιστορικών δικαίων του Ελληνισμού.  

“Δεν πρόκειται για μια απλή, συνηθισμένη «νεοϋρκέζικη» παρέλαση, όπως επιθυμούν να λένε κάποιοι. Είναι η ιστορική παρέλαση της ελληνικής κοινότητας, η οποία διέπρεψε και διαπρέπει σε αυτή τη θαυμάσια χώρα. Είναι η παρέλαση προς τιμήν όλων των Ελλήνων –στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στην Κωνσταντινούπολη και σε όλο τον κόσμο-, και του Αγώνα τους για την Ελευθερία. Γι’ αυτό το λόγο η Ελληνική Πολιτεία στέλνει το τιμημένο άγημα των Ευζώνων.

Δεν εορτάζουμε απλά την μακραίωνη και ένδοξη ιστορία της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, της ΑΗΕΡΑ και της Αρχιεπισκοπής μας. Τιμούμε πρωτίστως και ενθυμούμεθα τον Αγώνα των προγόνων μας ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1821.

 Έναν αγώνα με βαρύ φόρο αίματος, όπως μας υπενθυμίζει και η πολύ σημαντική συμμετοχή της Χιακής Ομοσπονδίας στους φετινούς τελετάρχες. Τιμούμε όλους τους αγώνες και τις θυσίες του Ελληνισμού: Τον αγώνα μας ενάντια στον ναζισμό, το αίμα των Ποντίων, των Μικρασιατών και των Κυπρίων”.

Ο κ. Κούτρας εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία των Ευζώνων, του υψίστου συμβόλου της Ελληνικής Δημοκρατίας και ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την αποστολή τους, καθώς και όσους κινητοποιήθηκαν ανιδιοτελώς για τον σκοπό αυτό, στη Νέα Υόρκη και την Αθήνα.

“Συνήθως, η μεγαλύτερη συμβολή είναι εκείνη των ανθρώπων που δεν μιλούν πολύ γι’ αυτήν. Η ευτυχής αυτή εξέλιξη επετεύχθη από όλους εσάς, με την συμμετοχή σας και με την επιμονή σας.

Εύχομαι την ίδια ζέση να την επιδείξετε και για το μέλλον της οργανωμένης Ομογένειας, της Ομοσπονδίας μας. Όσοι πιστεύουμε στη σημασία της, ευχόμαστε μόνο ένα πράγμα: Η παρέλαση να μην είναι η κορύφωση, αλλά η αρχή μιας νέας προσπάθειας, με ενότητα και ομόνοια, μακριά από διχαστικές λογικές. Ειδικά, όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την ασύδοτη τουρκική προπαγάνδα και εδώ στις ΗΠΑ. Δείτε εικόνες από την τουρκική παρέλαση πριν δύο εβδομάδες στην ΝΥ”, πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, χαρακτήρισε μεγάλη τιμή για τον ίδιο τη θητεία του στη Νέα Υόρκη η οποία ολοκληρώνεται τον ερχόμενο Αύγουστο, τονίζοντας πως “η πυξίδα στο έργο του πάντα έδειχνε την αγάπη προς την πατρίδα και την ενότητα όλης της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας” και ευχήθηκε για μια επιτυχημένη και μεγαλειώδη παρέλαση την Κυριακή.