Home ΕΛΛΑΔΑ Επίσκεψη Γιάννη Χρυσουλάκη στην Ομογένεια της Φλόριδας

Επίσκεψη Γιάννη Χρυσουλάκη στην Ομογένεια της Φλόριδας

ΤΑΜΠΑ, FL- Επίσκεψη στην Ομογένεια της Φλόριδας των ΗΠΑ πραγματοποίησε στις αρχές Φεβρουαρίου  ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών Γιάννης Χρυσουλάκης, συναντώντας εκπροσώπους της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και των ελληνικών ομογενειακών κοινοτήτων.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας στις 9 Φεβρουαρίου ο Γενικός Γραμματέας συμμετείχε ως ομιλητής στην εκδήλωση που διοργάνωσε το σχολείο τσάρτερ της Αθηναϊκής Ακαδημίας στο Clearwater τονίζοντας ότι η Ελληνική Γλώσσα είναι η ταυτότητα, η ρίζα και η άυλη πνευματική και πολιτιστική κληρονομιά των Ελλήνων που διατηρεί ακατάλυτο τον δεσμό με την Πατρίδα.

Ο κ. Χρυσουλάκης ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του σχολείου και ενημερώθηκε για τον τρόπο λειτουργίας του επισημαίνοντας ότι η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας στηρίζει κάθε προσπάθεια που αφορά στην εκμάθηση των Ελληνικών, στη διατήρηση και ενίσχυση της ταυτότητας των Αποδήμων Ελλήνων.

Η εκδήλωση στην “Αθηναϊκή Ακαδημία” διοργανώθηκε από το Τμήμα Ελληνικών του Σχολείου υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Τάμπα και σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ελληνο-Αμερικανών Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Συλλόγων Αμερικής. Στην εκδήλωση συμμετείχε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Τάμπα κος Λουκάς Τσώκος, καθώς και η Πρόεδρος της Οµοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής κα Στέλλα Κοκόλη, ενώ ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα (University of South Florida) Ιπποκράτης Κάντζιος πραγματοποίησε ομιλία με θέμα τη σημασία της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας. Ο κ. Χρυσουλάκης επισκέφθηκε επίσης τις καινούργιες εγκαταστάσεις της Αθηναϊκής Ακαδημίας στο Fort Myers, όπου τον υποδέχθηκαν με ζεστασιά οι εκπαιδευτικοί, αλλά και τα παιδιά του νηπιαγωγείου, οι οποίοι του παρουσίασαν το ελληνικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το οποίο ο κ. Χρυσουλάκης δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του.

Ο Γενικός Γραμματέας κ. Χρυσουλάκης επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε επίσης στο ελληνικό σχολείο τσάρτερ Πλάτων, όπου μίλησε σε σύσκεψη για τη διδασκαλία των ελληνικών, τονίζοντας με ποιους τρόπους θα υποστηριχθεί καλύτερα η διάδοση των ελληνικής γλώσσας στην ομογένεια. Παρόντες ήταν τα ανώτατα διοικητικά στελέχη της Ακαδημίας, Μatt Gunderson (CEO) και Danielle Cicetti (CAO), ο διευθυντής του Ελληνικού Προγράμματος, Κώστας Αρετής, ο Γενικός Πρόξενος της Ελκ. Τσώκος, η κ. Στέλλα Κοκόλη, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φλόριδας, Μάικ Αλεξάνδρου και η εκπαιδευτικός Κατερίνα Διακογιάννη.

Ο κ. Χρυσουλάκης είχε επίσης συνάντηση με τον Δήμαρχο του Τάρπον Σπρινγκς, κ. Χρυσόστομο Αλαχούζο, ο οποίος τον υποδέχθηκε με ιδιαίτερη θερμότητα στο γραφείο του προσφέροντάς του ως αναμνηστικό δώρο το αγαλματίδιο του Έλληνα σφουγγαρά. Ο κ. Χρυσουλάκης ευχαρίστησε τον κ. Αλαχούζο για όσα έχει καταφέρει χαρακτηρίζοντάς τον άξιο δήμαρχο και άξιο Έλληνα και πατριώτη, επισημαίνοντας ότι έχει καταφέρει να δώσει ελληνικό χρώμα στην πόλη γεμίζοντας τη με ελληνικές σημαίες, γεγονός που προκαλεί συγκίνηση σε κάθε Έλληνα.

Ο Γενικός Γραμματέας επισκέφθηκε ακόμα τα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φλόριδας στο Τάρπον Σπρινγκς, όπου ενημερώθηκε από τον πρόεδρο Μάικ Αλεξάνδρου σχετικά με τις δράσεις τους, ενώ από την πλευρά του ο κ. Χρυσουλάκης τους ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες της Γενικής Γραμματείας που έχουν σκοπό να συνδέσουν την ελληνική ομογένεια με το μητροπολιτικό κέντρο, αλλά και για όσα προβλέπονται με την ψήφο των Αποδήμων, αλλά και την καλύτερη εξυπηρέτηση των ομογενών στα ελληνικά προξενεία,ανταλλάσσοντας ιδέες και σκέψεις, ώστε να είναι ακόμη πιο αποτελεσματική η συνεργασία τους με τη Γενική Γραμματεία.

Ο κ. Χρυσουλάκης παρακάθησε μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο σε γεύμα που παρέθεσε η κοινότητα της Αγίας Αικατερίνης στην πόλη Naples της Φλόριδας, καθώς και το τοπικό τμήμα της AHEPA, στη διάρκεια του οποίου συζήτησαν διεξοδικά τα προβλήματα που απασχολούν τους Έλληνες ομογενείς της περιοχής, και δεσμεύθηκε ότι η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας θα ενισχύσει την επικοινωνία μαζί τους και θα βρίσκεται κοντά τους όσο γίνεται περισσότερο.

Τέλος, παρέστη σε εκδηλώσεις του 31ου ετήσιου συνεδρίου της Ηγεσίας των 100 που πραγματοποιήθηκε τις ημέρες εκείνες στο Naples της Φλόριδας.