Home ΕΛΛΑΔΑ Επαναπατρίζονται 30 αρχαιότητες από τη Νέα Υόρκη

Επαναπατρίζονται 30 αρχαιότητες από τη Νέα Υόρκη

Photos: © ANA-MPA-GANP/Dimitrios Panagos

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – GreekNews USA

Στην Ελλάδα επιστρέφουν εντός των ημερών οι 30 αρχαιότητες που εντοπίστηκαν στις ΗΠΑ τις οποίες παρέδωσε το πρωί σήμερα, Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου, στη διάρκεια ειδικής τελετής στην έδρα της στο One Hogan Place, η Γενική Εισαγγελία του Μανχάτταν στον Γενικό Πρόξενο, Ντίνο Κωνσταντίνου.

Πρόκειται για 30 αρχαιολογικά αντικείμενα συνολικής αξίας 3,7 εκατ, δολαρίων τα οποία εντόπισε μετά από έρευνα και κατέσχεσε η Ομάδα Πάταξης Διακίνησης Αρχαιοτήτων της Γενικής Εισαγγελίας του Μανχάτταν (District Attorney’s Antiquities Trafficking Unit) σε συνεργασία με τις Ομοσπονδιακές Αρχές [Homeland Security Investigation].  

Ο επικεφαλής της Ομάδας, ο ομογενής Βοηθός Εισαγγελέα Μάθιου Μπογδάνος, ο οποίος και ηγείται των ερευνών, ανέφερε ότι οι αρχαιότητες αυτές εκλάπησαν από την Ελλάδα τις δεκαετίες του ’90 και του 2000.

Οι αρχαιότητες που επαναπατρίζονται καλύπτουν ένα ευρύ χρονολογικό φάσμα από τους προϊστορικούς έως τους βυζαντινούς χρόνους και αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα της γλυπτικής, της μεταλλοτεχνίας και της κεραμικής.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν, ένα ακέραιο μαρμάρινο κυκλαδικό ειδώλιο τύπου «Σπεδού» και τρία αποσπασματικά σωζόμενα, δύο κεφαλές και ένας κορμός τύπου «Σπεδού» (2700-2300 π.Χ.), ένα πήλινο κύπελλο καμαραϊκού ρυθμού και ένα χάλκινο ειδώλιο ταύρου μινωϊκών χρόνων (1900-1500 π.Χ.), ένας πιθαμφορέας και ένα θήλαστρο μυκηναϊκών χρόνων (1300-1150 π.Χ.), ένας αρύβαλλος με μορφή ανδρικής κρανοφόρου κεφαλής από φαγεντιανή, δύο αρύβαλλοι, ο ένας με μορφή καθιστής γυναικείας μορφής και ο άλλος με μορφή λαγού αρχαϊκών χρόνων (6ου αι. π.Χ), ένας ερυθρόμορφος σκύφος κλασικών χρόνων (5ου αι. π.Χ), ένας κάλυκας της κατηγορίας «Δυτικής Κλιτύος» και ένας κάδος ελληνιστικών χρόνων (4ου- 3ου αι. π.Χ), επτά χάλκινα κράνη (6ου-4ου/3ου αι. π.Χ), μεταξύ των οποίων ένα κορινθιακό, πέντε αττικά και ένα χαλκιδικό, 2 χάλκινοι και 2 σιδερένιοι ανατομικοί θώρακες ελληνιστικών χρόνων, ένα χάλκινο εξάρτημα ιπποσκευής ελληνιστικών/ρωμαϊκών χρόνων, δύο μαρμάρινα αγάλματα Αφροδίτης ρωμαϊκών χρόνων, ένα αργυρό εικονίδιο με παράσταση Θεοτόκου βυζαντινών χρόνων και ένα αργυρό πινάκιο με φυτική, ζωική και γεωμετρική διακόσμηση.

Τα αντικείμενα προέρχονται από κατασχέσεις σε αποθήκες του Βρετανού αρχαιοπώλη Robin Symes,  στη γκαλερί του Michael Ward στη Νέα Υόρκη, καθώς και σε σπίτια συλλεκτών, σε μουσεία και πανεπιστήμια σε οκτώ διαφορετικές Πολιτείες.

Μετά την υπογραφή του σχετικού πρωτοκόλλου, θα ακολουθήσει η προβλεπόμενη διαδικασία αποστολής και επιστροφής τους στην Αθήνα, με τις ελληνικές αρχές να ενημερώνουν για τον τελικό προορισμό τους τη Γενική Εισαγγελία του Μανχάτταν.

Σε δήλωσή του ο Γενικός Εισαγγελέας, Alvin Bragg, Jr. υπογράμμισε πως «πρόκειται για ένα εξαίσιο σύνολο 30 αρχαιοτήτων που αντιπροσωπεύει το εξαιρετικό βάθος και την ομορφιά της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας. Αυτές οι υποθέσεις είναι μια ομαδική προσπάθεια και είμαι εξαιρετικά ευγνώμων σε κάθε έναν από τους αναλυτές και τους εισαγγελείς στο Γραφείο μου που εργάστηκαν  ακούραστα δουλειά για να φέρουν αυτά τα κομμάτια στο σπίτι τους».

«Μπορεί η χρηματική τους αξία να είναι μεγάλη, η πραγματική τους αξία όμως την ξεπερνάει. Για τον Ελληνικό λαό  οι αρχαιότητες αυτές είναι ανεκτίμητες», επισήμανε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Ντίνος Κωνσταντίνου και ευχαρίστησε θερμά τον Ματθαίο Μπογδάνο και τους ειδικούς πράκτορες που έφεραν σε πέρας την αποστολή αυτή.  

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Πολιτισμού, Γεώργιος Διδασκάλου, εξέφρασε τη βαθιά ευγνωμοσύνη της Ελλάδας προς την Εισαγγελία του Μανχάταν και την Homeland Security Investigation, και δήλωσε τη βούληση του Υπουργείου Πολιτισμού να συνεχιστεί η στενή συνεργασία που έχει αποφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα μέχρι σήμερα.

Στην τελετή παρέστη επίσης η προϊσταμένη Διεύθυνσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, Βασιλική Παπαγεωργίου, με την διευθύντρια του Γραφείου της, Ελενα Βλαχογιάννη, οι οποίες έδωσαν χρήσιμες πληροφορίες για την ιστορική προέλευση των αρχαιοτήτων.

Το ΥΠΠΟ

«Ο αγώνας ενάντια στην παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών απαιτεί ισχυρές συνεργασίες και πολλή δουλειά», τόνισε σε ανακοίνωσή της η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, σημειώνοντας πως ο επικεφαλής του Antiquities Trafficking Unit Μάθιου Μπογδάνος και οι συνεργάτες του, τα στελέχη του Homeland Security Investigations αλλά και οι αρχαιολόγοι της αρμόδιας Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού διαθέτουν τα χαρακτηριστικά αυτά και οι συνεχείς επιτυχίες τους το αποδεικνύουν περίτρανα.

«Ο επαναπατρισμός των 30 αρχαιοτήτων από τη Νέα Υόρκη έρχεται ως συνέχεια της επιστροφής των 55 αρχαίων αντικειμένων το 2022 και των 29 αρχαίων αντικειμένων την άνοιξη του 2023 που ανακτήθηκαν με την συνεργασία των ίδιων πρωταγωνιστών, που αποτελούν πλέον μία δυνατή ομάδα», πρόσθεσε η κ. Μενδώνη.

«Πρόκειται για μία δεμένη ομάδα που εργάζεται με αποφασιστικότητα, προσήλωση και μεθοδικότητα, χωρίς ωράρια και ανάλογους περιορισμούς, με αποκλειστικό στόχο την πάταξη της παράνομης διακίνησης», ανέφερε ο Μάθιου Μπογδάνος, τονίζοντας την εξαιρετική συμβολή των ειδικών πρακτόρων της Homeland Security Investigation.