Home ΚΥΠΡΟΣ Επιστολή του Συμβουλίου Βρετανοκυπρίων στον Πρωθυπουργό Σούνακ

Επιστολή του Συμβουλίου Βρετανοκυπρίων στον Πρωθυπουργό Σούνακ

ΛΟΝΔΙΝΟ – Επιστολή με αφορμή το Νέο Έτος απηύθηναν προς τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ μέλη της παροικιακής οργάνωσης Συμβούλιο Βρετανοκυπρίων. Στην επιστολή αυτή θέτουν ζητήματα που αφορούν την Κύπρο και επισημαίνουν τον αυταρχικό χαρακτήρα της διακυβέρνησης Ερντογάν.

Αρχικά εκφράζουν υπερηφάνεια για την ανάληψη της ηγεσίας της χώρας από μέλος μιας ξένης (ινδικής) εθνοτικής κοινότητας, κάτι που αποδεικνύεται ότι είναι δυνατό αν επιδείξει κανείς «φιλοδοξία και ικανότητα». Συνιστά επίσης, προσθέτουν, υπενθύμιση του σημαντικού ρόλου ατόμων ξένης καταγωγής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Ως Βρετανοκύπριοι είμαστε περήφανοι που η κοινότητά μας έχει συνεισφέρει σε όλες τις γωνιές του βρετανικού βίου, περιλαμβανομένων των τεχνών και του αθλητισμού, του επιχειρείν, του εμπορίου και των χρηματοοικονομικών,της νομικής σφαίρας, της ακαδημαϊκής ζωής, της δημοσιογραφίας και της πολιτικής», αναφέρουν οι συντάκτες.

Όπως προσθέτουν, η συνέχιση των υπαρχουσών συνθηκών δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη και προς επιβεβαίωση αυτού αναφέρονται στην «επίθεση κατά της διεθνούς τάξης πραγμάτων από έναν αυξανόμενα ρεβανσιστικό αστερισμό αυταρχικών ηγετών».

Παραπέμπουν στη συνάθροιση μιας τέτοιας ομάδας ηγετών, τους οποίους επιτιμητικά περιγράφουν ως «κακούς της Marvel», στις 15 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο του Οργανισμού Συνεργσίας της Σανγκάης με τη συμμετοχή των Πούτιν, Ερντογάν, Αλίγιεφ, Ραϊσί και Λουκασένκο.

Αναφέρουν πως οι ηγέτες αυτοί περιφρονούν το διεθνές δίκαιο, το οποίο ο Βρετανός Πρωθυπουργός υπερασπίζεται με την ανανέωση της στήριξης προς την Ουκρανία.

Σημειώνουν δε πως η ρωσική εισβολή του περασμένου Φεβρουαρίου επανέφερε τους Κύπριους της Βρετανίας μνήμες της 20ής Ιουλίου 1974.

«Αμφότερες η Τουρκία και η Ρωσία χρησιμοποίησαν ψευδείς προφάσεις για να ενεργήσουν στρατιωτικά και μονομερώς προς το υποτιθέμενο συμφέρον τουρκόφωνων και ρωσόφωνων μειονοτήτων αντίστοιχα. Στην πραγματικότητα επιδιώκουν να καταστήσουν την Κύπρο και την Ουκρανία υποτελή κράτη ενώ δεν σπέρνουν παρά μόνο φρίκη, θάνατο και καταστροφή», επισημαίνουν οι συντάκτες της επιστολής,

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό σημειώνουν επιπλέον την «εμμονή» του Ερντογάν να μετατρέψει την Τουρκία «σε νεο-οθωμανικό σουλτανάτο» απειλώντας την τουρκική δημοκρατία και την περιφερειακή σταθερότητα. Γίνεται ιδιαίτερη μνεία στην καταδίκη Ιμάμογλου.

Αναφέρουν επίσης ότι η Τουρκία υπονομεύει τις διεθνείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ενθαρρύνει την «αιμοδιψή» εκστρατεία του Αλίγιεφ στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, υπονομεύει τη σταθερότητα στη Λιβύη και εμποδίζει την ευρωπαϊκή Επιχείρηση Ειρήνη. «Η Τουρκία, όπως και η Ρωσία, είναι κράτος παρίας», συμπεραίνουν οι συντάκτες της επιστολής.

Γίνεται επίσης αναφορά στη «φαινομενικά ασήμαντη αλλά ενδεικτική των περιφρονητικών κινήσεων της Τουρκίας ώστε να επηρεάσει το στάτους κβο» απόφαση του ψευδοκράτους να αλλάξει τη ροή οδήγησης. Η επιστολή προσθέτει επίσης τις κινήσεις στο Βαρώσι κατά παράβαση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και την άρνηση συνεργασίας της Τουρκίας στο θέμα των αγνοουμένων.

Οι συντάκτες εκφράζουν για τη νέα χρόνια την ευχή να μπορέσουν οι νέες γενιές να μεγαλώσουν σε έναν κόσμο ειρήνης, ευημερίας και ασφάλειας, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις δημοκρατικές ελευθερίες. Εύχονται επίσης να ζουν οι μελλοντικές γενιές Κυπρίων στην Κυρήνεια χωρίς εμπόδια όπως και οι Ουκρανοί στο Λουχάνσκ και στο Ντόνετσκ, χωρίς φόβο για τη ζωή τους και χωρίς παρουσία κατοχικής δύναμης.

Καλούν τον κ. Σούνακ να συμμεριστεί την ευχή αυτή και να αξιοποιήσει το ρόλο του «ώστε να καθοδηγηθεί η ιστορία προς τη σωστή κατεύθυνση».

Η επιστολή υπογράφεται από τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής του Συμβουλίου Βρετανοκυπρίων Γιώργο Χατζηπαυλή, Δώρο Παρτασίδη, Μαρί Νίκολσμπι, Αντώνη Σαββίδη, Στέλλα Δινένη, Σπύρο Νεοφύτου και Τζον Στεργίδη. [ΚΥΠΕ]