ΛΕΥΚΩΣΙΑ – Ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη προς τον Αμερικανό γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ για τις διαχρονικές θέσεις αρχής που διατηρεί έναντι του Κυπριακού, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου του Maronites Sporting Centre, κληθείς να πει τι αναμένει η ΚΔ από τις ΗΠΑ μετά και τη δήλωση του γερουσιαστή Μενέντεζ, ο οποίος εγκαλεί τον Τούρκο Πρόεδρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν μπορεί ποτέ να αγνοείται η κυρίαρχη θέση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής που διαδραματίζει ο πρόεδρος της γερουσίας για εξωτερικές και διεθνείς σχέσεις των ΗΠΑ.
Θέλω να χαιρετίσω και να ευχαριστήσω, να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για τις θέσεις αρχής που διαχρονικά διατηρεί ο Γερουσιαστής Μενέντεζ όσον αφορά τα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διεθνούς δικαίου που βεβαίως δεν παραλείπουν να επισημαίνουν τις παραβιάσεις των εν λόγω αρχών από πλευράς Τουρκίας σε βάρος τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας και γενικότερα τη συμπεριφορά της Τουρκίας».
Ερωτηθείς αν θα πρέπει να γίνει παρέμβαση και προς την Ουάσιγκτον, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε: «Γίνονται οι αναγκαίες παρεμβάσεις, δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα. Είναι συντονισμένες οι ενέργειες μας, είναι εναρμονισμένες ώστε πέραν από την έκφραση Αμερικανών αξιωματούχων, που και βεβαίως αποτελούν μέρος της πολιτικής μας, να είναι και προς την κεντρική εξουσία ανάλογες ενέργειες, μέσα από διάφορους φορείς που επηρεάζουν. Εξάλλου, μην ξεχνάτε την ιδιαίτερη σχέση που διατηρώ με τον Πρόεδρο Μπάιντεν, την κάθοδο του στην Κύπρο, το ενδιαφέρον του στο Κυπριακό και γενικότερα τη σημαντική βελτίωση των διακρατικών μας σχέσεων που φτάνουν τη στρατηγική συνεργασία».
Ερωτηθείς αν θα έχει παρέμβαση στον ΔΗΣΥ μετά την αποχώρηση του από την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «ήμουν και παραμένω συναγερμικός, ήμουν από τα ιδρυτικά στελέχη, υπήρξα από τα ηγετικά στελέχη, 16 τόσα χρόνια πρόεδρος του ΔΗΣΥ, δέκα χρόνια στην Προεδρία με πλήρη στήριξη του ΔΗΣΥ, είναι φυσικό να με ενδιαφέρει η παράταξη που με εξέφραζε για 42 και πλέον χρόνια και που με εκφράζει βεβαίως. Ο ρόλος θα είναι συμβουλευτικός, δεν θα είναι αποφασίζω και διατάσσω και οφείλουν οι άλλοι να ακολουθούν. Τέτοιες νοοτροπίες δεν μπορεί να θεωρούνται ότι συμβάλλουν σε ένα κλίμα δημοκρατικής συναντίληψης και σεβασμού προς τα μέλη και τους φίλους της παράταξης».
Σε ερώτηση αν θα παρέμβει την επομένη των εκλογών για ενοποίηση, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξει τέτοιο ρήγμα που να χρειάζονται παρεμβάσεις, αλλά αν χρειαστούν και βεβαίως θα γίνουν».
Κληθείς να σχολιάσει τον αποκλεισμό από το κατοχικό καθεστώς Ελληνοκύπριας για τη θέση του κοινοτάρχη Κορμακίτη, ο Πρόεδρος είπε: «Τι πέραν από την αδιαλλαξία ή και τη νοοτροπία που επικρατεί σε κάποιους κύκλους της Άγκυρας που υπαγορεύονται μέσω των εγκάθετων της, να πω;. Είναι και καταδικαστέα και απαράδεκτη και αδιανόητη. Αλλά όταν βλέπετε να καταδικάζεται ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης αναμένετε ότι ήταν δυνατόν οι εγκάθετοι της Άγκυρας να διαφοροποιήσουν τη νοοτροπία και την τακτική τους απέναντι σε μια υποψήφια για κοινοτικός άρχοντας ενός κατεχόμενου χωριού; Εκφράζω τη λύπη μου για το απαράδεκτο της στάσης».
Σε ερώτηση αν θα θέσει το θέμα στον κ. Τατάρ, ο Πρόεδρος είπε «διερωτώμαι κατά πόσο μπορεί να ακούσει και να υλοποιήσει κάτι που είναι λογικό, όταν οι εντολές είναι δυστυχώς από την Άγκυρα».
Τέλος, ερωτηθείς αν θα συναντηθεί με τον ειδικό αντιπρόσωπο του γγ των ΗΕ στην Κύπρο Κόλιν Στιούαρτ, ο Πρόεδρος είπε «θα τον δω, θα τον συναντήσω, το πρόγραμμα μου είναι πολύ βεβαρημένο είτε με ταξίδια στο εξωτερικό είτε στο εσωτερικό». [ΓΤΠ]