Home ΚΟΣΜΟΣ “Εφυγε” από τη ζωή ο Πάπας Βενέδικτος

“Εφυγε” από τη ζωή ο Πάπας Βενέδικτος

ΒΑΤΙΚΑΝΟ – Στις 5 Ιανουαρίου στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό θα τελεστεί η κηδεία του Πάπα Βενέδικτου, ο οποίος απεβίωσε σήμερα το πρωί σε ηλικία 95 ετών, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής των υπηρεσιών Τύπου της Αγίας Έδρας, Ματέο Μπρούνι.

Η τελετή θα ξεκινήσει στις 9:30 το πρωί [τοπική ώρα], χοροστατούντος του Πάπα Φραγκίσκου και με την παρουσία πολιτικών και θρησκευτικών ηγετών. 

Από τις 2 Ιανουαρίου η σορός του επίτιμου Πάπα Βενέδικτου θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο Βατικανό.

 «Με θλίψη σας ανακοινώνω ότι ο επίτιμος Πάπας Βενέδικτος ο 16ος, πέθανε σήμερα στις 09:34 (τοπική ώρα)», επεσήμανε νωρίτερα σε γραπτή ανακοίνωση ο Ματέο Μπρούνι. Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκάλυψε την Τετάρτη ότι η υγεία του Βενέδικτου επιδεινώθηκε σοβαρά, λέγοντας ότι ο προκάτοχός του ήταν «πολύ άρρωστος» και ζήτησε από τους πιστούς να προσεύχονται γι’ αυτόν. 

Ο Βενέδικτος, ο πρώτος Γερμανός Πάπας εδώ και 1.000 χρόνια, εξελέγη στις 19 Απριλίου του 2005 για να διαδεχθεί τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’, που έμεινε στην κεφαλή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας για 27 χρόνια.

Ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί στις 11 Φεβρουαρίου του 2013. Δήλωσε ότι δεν είχε πια τη σωματική και ψυχική δύναμη να ηγηθεί της Εκκλησίας. 

Στις 28 Φεβρουαρίου της ίδιας χρονιάς παραιτήθηκε επίσημα και μετακινήθηκε προσωρινά στη θερινή παπική κατοικία, νότια της Ρώμης, ενώ καρδινάλιοι από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν στη Ρώμη για να εκλέξουν τον διάδοχό του. Ο Φραγκίσκος, ο πρώτος Πάπας από τη Λατινική Αμερική, εξελέγη διάδοχός του στις 13 Μαρτίου του 2013 και ο ίδιος ονομάσθηκε «επίτιμος ποντίφικας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας».

Οι διεθνείς αντιδράσεις

Ο κόσμος χάνει μια «σημαντική φυσιογνωμία» της Καθολικής Εκκλησίας, δήλωσε ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

«Ως Γερμανός Πάπας, ο Βενέδικτος XVI ήταν για πολλούς, και όχι μόνο σε αυτή τη χώρα, ένας ιδιαίτερος εκκλησιαστικός ηγέτης», έγραψε ο Σολτς στον λογαριασμό του στο Twitter, αποκαλώντας τον επίσης «μαχητική προσωπικότητα» και «έξυπνο θεολόγο».

“Ο Βενέδικτος XVI ήταν ένας γίγαντας της πίστης και της λογικής. Ένας άνδρας με αγάπη για Τον Κύριο που έθεσε τη ζωή του στην υπηρεσία της Οικουμενικής Εκκλησίας και που μίλησε, και θα συνεχίσει να μιλάει, στις καρδιές και στο μυαλό των ανθρώπων με το πνευματικό και πολιτιστικό βάθος της Αρχής του. Ένας Χριστιανός, ένας πνευματικός ποιμένας, ένας θεολόγος: ένας σπουδαίος άνθρωπος τον οποίο δεν θα ξεχάσει η ιστορία”, δήλωσε η Πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι.

“Οι σκέψεις μου βρίσκονται με τους Καθολικούς στη Γαλλία και σε όλο τον κόσμο, που θρηνούν για τον χαμό της Αγιότητας του Βενέδικτου XVI, ο οποίος εργάστηκε ολόψυχα και πνευματικά για έναν πιο αδελφικό κόσμο”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

“Θλίβομαι στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του επίτιμου πάπα Βενέδικτου XVI. Ήταν ένας σπουδαίος θεολόγος του οποίου η επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2010 ήταν μια ιστορική στιγμή τόσο για τους Καθολικούς όσο και για τους μη Καθολικούς σε όλη τη χώρα μας. Οι σκέψεις μου είναι σήμερα με τους Καθολικούς στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλο τον κόσμο”, σχολίασε ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ.

“Η αδιαμφισβήτητη εξουσία του Βενέδικτου XVI ως διαπρεπούς θεολόγου του έδωσε τη δυνατότητα να συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της διαχριστιανικής συνεργασίας, στη μαρτυρία του Χριστού μπροστά σε έναν εκκοσμικευμένο κόσμο και στην υπεράσπιση των παραδοσιακών ηθικών αξιών”, ανέφερε σε δήλωσή του ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος.

“Ο κόσμος έχασε έναν από τους μεγαλύτερους θεολόγους του 20ου και του 21ου αιώνα, στενό συνεργάτη του Αγίου Ιωάννη Παύλου Β'”, έγραψε στο Twitter ο Πολωνός Πρόεδρος Αντρέι Ντούντα.

“Ο Πάπας Βενέδικτος ήταν ένας από τους μεγαλύτερους θεολόγους της εποχής του – αφοσιωμένος στην πίστη της Εκκλησίας και σταθερός στην υπεράσπισή της. Σε όλα τα πράγματα, κυρίως στις γραφές του και στο κήρυγμά του, έβλεπε τον Ιησού Χριστό, την εικόνα του αόρατου Θεού. Ήταν πολύ σαφές ότι ο Χριστός ήταν η πηγή της σκέψης του και η βάση της προσευχής του», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Τζάστιν Ουέλμπι.

“Θρηνούμε για τον θάνατο του Βαυαρού Πάπα μας. Ο θάνατος του Βενέδικτου XVI με αγγίζει βαθιά, όπως και πολλούς ανθρώπους στη Βαυαρία και σε όλο τον κόσμο. Μαζί του, η κοινωνία χάνει έναν πειστικό εκπρόσωπο της Καθολικής Εκκλησίας καθώς και έναν από τους θεολόγους με τη μεγαλύτερη επιρροή του 20ου αιώνα. Σε ταραχώδεις και δύσκολες εποχές, ήταν ο θρησκευτικός ηγέτης των Καθολικών πιστών. Πολλοί άνθρωποι στην πατρίδα του θα τον θυμούνται με ευγνωμοσύνη όχι μόνο ως Πάπα Βενέδικτο XVI, αλλά και ως ταπεινό πάστορα … Η πολυήμερη επίσκεψή του στη Βαυαρία ως νέος Πάπας, εκφράζοντας την αγάπη του για τη χώρα και τον λαό της, θα μείνει αξέχαστη. Έφερε πάντα την πατρίδα του μέσα στην καρδιά του», σχολίασε ο Μάρκους Σέντερ, ο Πρωθυπουργός του γερμανικού κρατιδίου της Βαυαρίας.

[ΑΠΕ-ΜΠΕ]