Home ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ «Εφυγε» ο Νίκος Ανδριώτης

«Εφυγε» ο Νίκος Ανδριώτης

Ο Νίκος Ανδριώτης στα αγαπημένα του Νικιά της Νισύρου τον Αύγουστο του 2013. Φώτο Αρχείου/ GANP/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – GreekNewsUSA

Με βαθειά θλίψη και συγκίνηση η ιστορική κοινότητα του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει, μαζί με τους συμπατριώτες του Νισύριους αλλά και σύσσωμο τον Ελληνισμό της Νέας Υόρκης, έναν άνθρωπο που ταυτίστηκε -ίσως περισσότερο από τον καθένα- μαζί της για περίπου πέντε δεκαετίες, τον επίτιμο πρόεδρό της, Νίκο Ανδριώτη.  

Ο Νίκος Ανδριώτης, ο «πρωθυπουργός της Αστόριας», όπως πολύ έξυπνα είχε χαρακτηριστεί, έφυγε από τη ζωή το πρωί σήμερα, Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου, σε ηλικία 82 ετών, στο νοσοκομείο Mount Sinai Queens όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες μέρες.

Η σορός του θα τεθεί σε κοινό προσκύνημα από τις 5-8 το βράδυ της Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου και της Τετάρτης 6 Σεπτεμβρίου στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου του Δημητρίου στην Αστόρια (30-11 30th Dr.).

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου στις 10 το πρωί, και ο ενταφιασμός θα γίνει στο Κοιμητήριο του Αγίου Μιχαήλ (72-02 Astoria Blvd., East Elmhurst).

Η οικογένεια εκφράζει την επιθυμία της, αντί ανθέων, να προσφερθεί δωρεά για τις ανάγκες του Προγράμματος Ενισχυτικής Διδασκαλίας «Νίκος Ανδριώτης» στον Άγιο Δημήτριο Αστόριας (The Nick Andriotis Tuition Assistance Program at St. Demetrios of Astoria), το οποίο ιδρύθηκε το 2000 και στηρίζει παιδιά με οικονομικές ανάγκες.

Ποιος ήταν ο Νίκος Ανδριώτης

Γεννημένος στα Νικιά της Νισύρου το Νοέμβριο του 1940, ο Νίκος Ανδριώτης μετανάστευσε το 1956 στην Αμερική σε ηλικία 16 χρονών.

Η πρώτη του δουλειά ήταν στο ασανσέρ ενός ξενοδοχείου στην 49η Οδό, μεταξύ 6ης και 7ης Λεωφόρου του Μανχάταν και από το 1983 δραστηριοποιήθηκε στον κτηματομεσιτικό τομέα και συγκεκριμένα στο Alma Realty, ενώ ήταν και ιδρυτικό μέλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Alma Bank.

Εγινε μέλος του Κοινοτικού Συμβουλίου του Αγίου Δημητρίου το 1971 και διατέλεσε πρόεδρος κατά το διάστημα 1976 – 1982, για αρκετά χρόνια προήδρευσε της Σχολικής Επιτροπής, ενώ το όνομά του έγινε συνώνυμο με το έμπρακτο ενδιαφέρον για την Ελληνική γλώσσα και Παιδεία.  

Επί της προεδρίας του, ιδρύθηκε το πρώτο ελληνικό Γυμνάσιο-Λύκειο στην Αμερική, αναγνωρισμένο και από το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδος. 

Με τις ευλογίες του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Ιακώβου, πρωτοστάτησε στην αγορά και ανακαίνιση του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής στην Αστόρια, το οποίο λειτουργεί από το 1986 και στο οποίο είχε διατελέσει Πρόεδρος της Εφορείας.

Η Κοινότητα του Αγίου Δημητρίου τίμησε το Νίκο Ανδριώτη με το “Οδύσσειο Βραβείο” το 2000 σε αναγνώριση της προσφοράς και των υπηρεσιών του. Του έχει επίσης απονεμηθεί το οφφίκιο του Αρχοντος Δεπουτάτου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενώ ήταν και μέλος της «Ηγεσίας των 100».

Είχε επίσης διατελέσει πρόεδρος του Συλλόγου Νισυρίων «Αγιος Ιωάννης ο Θεολόγος», ενώ προσέφερε τις υπηρεσίες του και στην Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, όπως και στη Δωδεκανησιακή Ομοσπονδία.

Η τελευταία του δωρεά, ύψους δύο εκατομμυρίων ευρώ, για την ανακαίνιση των δημοτικών ιαματικών λουτρών της αγαπημένης του Νισύρου. Ο Δήμος Νισύρου τον ανακήρυξε πριν λίγες μέρες Μέγα Ευεργέτη του νησιού.

Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του βιβλίου του “Η πορεία μου χωρίς ράσο” τον Ιούνιο του 2016. Φώτο Αρχείου/ GANP/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ

Το 2016 κυκλοφόρησε το βιβλίο του με τίτλο «Η πορεία μου χωρίς ράσο».

«Αν ξαναγύριζα πίσω, ίσως να ξαναέκανα τα ίδια», είχε χαρακτηριστικά πει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τον Μάρτιο του 2013, προσθέτοντας ότι «δεν ήταν καθόλου εύκολος ο δρόμος, ήταν επώδυνος και μερικές φορές με πολλές απογοητεύσεις. Με απογοήτευσαν άνθρωποι, που όχι μόνο δεν είχαν συνδράμει, αλλά αντιθέτως προσπάθησαν να θέσουν εμπόδια. Αλλωστε, αυτό δεν είναι και το χαρακτηριστικό της φυλής μας; Αλίμονο, όμως, αν δεν προχωρούσαμε με πείσμα και όραμα. Το Λύκειό μας είναι ένα σύμβολο για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία στην Αμερική, είναι μια σίγουρη ελπίδα για το μέλλον».