Home ΕΛΛΑΔΑ “Ημέρα Χανίων” η 7η Ιανουαρίου για το Τάρπον Σπρινγκς

“Ημέρα Χανίων” η 7η Ιανουαρίου για το Τάρπον Σπρινγκς

Φωτογραφίες: Δήμος Χανίων

ΤΑΡΠΟΝ ΣΠΡΙΝΓΚΣ – Με μια πανηγυρική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο του Τάρπον Σπρινγκς το βράδυ της Παρασκευής 7 Ιανουαρίου επισφραγίστηκε η αδελφοποίηση του “Ελληνικού Χωριού” της Φλόριδα με τα Χανιά της Κρήτης.

Αμέσως μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου αδελφοποίησης, ο Δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς, Χρυσόστομος Αλαχούζος επέδωσε στον Δήμαρχο Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη το “Κλειδί της πόλης” και έλαβε ως δώρο ένα παραδοσιακό, χειροποίητο κρητικό μαχαίρι.

Η τελετή ξεκίνησε με τους χορευτές του τοπικού Συλλόγου Κρητών να παρουσιάζουν παραδοσιακούς κρητικούς χορούς με φόντο -σε γιγαντοοθόνη-  τοποθεσίες των Χανίων.

Ο Δήμαρχος Χανίων,Παναγιώτης Σημανδηράκης, επισήμανε κατά την ομιλία του ότι ο δυναμικός ομόλογός του, η παρουσία του ελληνικού στοιχείου και η ενεργή συμμετοχή τους στα κοινά, “εκμηδενίζουν την απόσταση -που χωρίζει τις δύο πόλεις- και γίνονται τα θεμέλια για να δημιουργηθεί μια σταθερή γέφυρα φιλίας και συνεργασίας”.

Αναφερόμενος στην Ομογένεια της Αμερικής, τόνισε ότι βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή για την προαγωγή των εθνικών θεμάτων, ενώ η προσφορά της είναι πολυσήμαντη, το ίδιο και η στήριξή της στους αγώνες για τα εθνικά ζητήματα και τα δίκαια του Ελληνισμού. “Μα πάνω από όλα είστε εσείς που μεταλαμπαδεύετε στις επόμενες γενιές, ισχυρές τις αρχές και τις αξίες, που ενώνουν όλους εμάς τους Έλληνες: την ιστορία, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, τη θρησκεία, τη γλώσσα μας και τον πολιτισμό μας”, είπε.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στην επίσκεψη του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Τάρπον Σπρινγκς το 1922. “Είχε την ευκαιρία”, είπε, “να δει από κοντά την παράδοση ζωντανή, και αυτή που συντρόφευε όλους τους Ελληνες που αναζήτησαν καλύτερες μέρες στη μακρινή ήπειρο, αλλά και τις αξίες που ενώνουν τους Ελληνες απανταχού, την ανάμνηση του τόπου που κρατάει τις μνήμες και τον πόθο για την πατρίδα που δεν πρέπει να χαθούν στο διάβα του χρόνου”.

Χαρακτήρισε το ρόλο της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική καθοριστικό για τη συνέχιση των αξιών και των παραδόσεων. “Ηταν και είναι ο στυλοβάτης, ο συνδετικός κρίκος και η πηγή έμπνευσης για τη συνέχιση της Ελληνικότητας εδώ στην Αμερική”, πρόσθεσε, λέγοντας πως οι ομογενείς είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της Ελλάδας.

Σχετικά με την αδελφοποίηση, είπε ότι “χτίζουμε μια ενεργή σχέση στους τομείς της Παιδείας και του Πολιτισμού, της κατάρτισης, της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, του Τουρισμού και της επιχειρηματικότητας”, για τα οποία έχουν ήδη ξεκινήσει μεταξύ των δύο δημάρχων εποικοδομητικές συζητήσεις και σχεδιασμοί. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στον αείμνηστο Γιάννη Κοκολάκη, τον εμπνευστή της αδελφοποίησης των δύο πόλεων, ενώ αναφερόμενος στον κ. Αλαχούζο, είπε ότι αποτελεί “πρότυπο δημάρχου και πατριώτη”.

Ακολούθως, ο Δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς διάβασε την επίσημη Διακήρυξη του Δήμου του Τάρπον Σπρινγκς, με την οποία η ημέρα της υπογραφής ανακηρύχτηκε ως “Ημέρα Χανίων”.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο ομοσπονδιακός βουλευτής της Φλόριδας, Κώστας Μπιλιράκης, ο οποίος τόνισε ότι “πρέπει να είμαστε ενωμένοι”, ο αρχιερατικός επίτροπος της Μητρόπολης Ατλάντας, π. Τζέιμς Ρουσάκης, ο οποίος ανέπεμψε την εναρκτήρια προσευχή, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Τάμπα, Λουκάς Τσώκος, ο υποστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας, Σπύρος Σκλάβος, ο εκπρόσωπος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, Γιώργος Κουκουράκης, καθώς και ο πρόεδρος της Παγκρητικής Ενωσης Αμερικής Ιάκωβος Μπούτζουκας

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης και δύο μέλη της Επιτροπής Αδελφοποιήσεων του Τάρπον Σπρινγκς, ο Σήφης Κοκολάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στο όραμα του πατέρα του που γίνεται πραγματικότητα, καθώς και ο πρόεδρος της ιστορικής κοινότητας του Αγίου Νικολάου, Νικήτας Μανιάς. Η Μαρία Λα Βίτα έψαλε τους εθνικούς ύμνους, ενώ τον συντονισμό του προγράμματος ανέλαβε ο ιδρυτής του Γιάννης Λιούλιας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δίκτυο των αδελφοποιημένων με το Τάρπον Σπρινγκς πόλεων αποτελούν η Κάλυμνος, η Χάλκη και η Σύμη, η Υδρα και η Ίλιδα, καθώς και η Λάρνακα της Κύπρου.