Home Church & Religion Η έκθεση “Οι Καλοί Ποιμένες: Αρχιερείς και Αρχιραββίνοι ενώπιον του Ολοκαυτώματος” στη...

Η έκθεση “Οι Καλοί Ποιμένες: Αρχιερείς και Αρχιραββίνοι ενώπιον του Ολοκαυτώματος” στη Βοστώνη

Διακρίνονται από αριστερά: ο Γενικός Πρόξενος του Ισραήλ στη Νέα Αγγλία, Meron Reuben, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Βοστώνη, Στράτος Ευθυμίου, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολής, Γεώργιος Καντώνης, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ο Περιφερειακός Διευθυντής της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής της Νέας Αγγλίας, Robert Leikind, ο Ντρέικ Μπεχράκης, Προέδρος της Επιτροπής του Μαλλιώτειου Πολιτιστικού Κέντρου και η πρεσβυτέρα Χρυσούλα Κουρκουντή, Διευθύντρια του Μαλλιώτειου Φωτογραφίες: Μαλλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο

ΒΟΣΤΩΝΗ – Την έκθεση του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος “Οι Καλοί Ποιμένες. Αρχιερείς και Αρχιραββίνοι Μπροστά στο Ολοκαύτωμα” που θα είναι ανοιχτή μέχρι το τέλος του καλοκαιριού στο Μαλλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού στο Μπρούκλαϊν της Μασσαχουσέτης εγκαινίασε το βράδυ της Πέμπτης 10 Μαρτίου ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος.

Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2018-2020 στο πλαίσιο τριετούς προγραμματικής συνεργασίας μεταξύ του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος και της Πρεσβείας της Γερμανίας στην Αθήνα. Είναι δε η πρώτη φορά που η έκθεση “ταξιδεύει” στις Ηνωμένες Πολιτείες, χάρη στην πρωτοβουλία του Ντρέικ Μπεχράκη, προέδρου της Επιτροπής του Μαλλιώτειου Πολιτιστικού Κέντρου και του National Hellenic Society και σε συνεργασία με το Σύλλογο Αμερικανών Φίλων του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος.  

Στο χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος επισήμανε ότι η έκθεση αποτελεί ένα κάλεσμα για δράση, τονίζοντας πως “οι γενναίοι ραββίνοι και οι κληρικοί που συμπειρώθηκαν και βρήκαν ένα τρόπο να διαφυλάξουν τη ζωή, το ανθρώπινο πνεύμα και τη θεόδοτη αξιοπρέπειά τους, μας καλούν να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους. Ηταν οι καλοί ποιμένες, πρόθυμοι να δώσουν και τη ζωή τους για το καλό του ποιμνίου τους”.

Ο Πρόεδρος του HCHC, Γιώργος Καντώνης υπογράμμισε ότι η “ελληνική υπερηφάνεια” ξεπερνά τα εθνικά, γεωγραφικά και θρησκευτικά σύνορα και τιμά τις “κοινές αξίες που μας ενώνουν θέτοντας ένα παράδειγμα αρμονίας, όπως και οι “Καλοί Ποιμένες”, σε έναν κόσμο διαιρεμένο”.

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Βοστώνη, Στράτος Ευθυμίου, ο Γενικός Πρόξενος του Ισραήλ στη Βοστώνη, Meron Reuben, ο πρόεδρος του Συλλόγου των Αμερικανών Φίλων του ΕΜΕ, Σόλομον Ασερ, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Robert Leikind, περιφερειακός διευθυντής της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής (AJC) της Νέας Αγγλίας. Την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Ντρέικ Μπεχράκης.

Να σημειωθεί ότι προγραμματίζεται σειρά εκδηλώσεων και κινηματογραφικών προβολών που σχετίζονται με την έκθεση “Καλοί Ποιμένες”.

Για την προετοιμασία της εκδήλωσης συνεργάσθηκαν ο κ. Ντρέικ Μπεχράκης, η εκτελεστική διευθύντρια του Μαλλιώτειου Πολιτιστικού Κέντρου, πρεσβυτέρα Χρυσούλα Κουρκουντή και η υποδιευθύντρια Μαρκέλλα Πατίτσα, ενώ γενναιόδωρη ήταν η χορηγία του National Hellenic Society.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, η ιδέα για την έκθεση αυτή προήλθε από τον Πρόεδρο του ΕΜΕ, Σαμουήλ (Μάκη) Μάτσα. “Όντας ο ίδιος ένα παιδί της Κατοχής, που διασώθηκε χάρη στην έγκαιρη φυγή των γονιών του και στην γενναιοφροσύνη γνωστών και αγνώστων, ζήτησε να ερευνήσουμε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες μέλη του ανώτερου χριστιανικού κλήρου και επιφανείς Ραβίνοι αποφάσισαν και ενήργησαν με διάφορους τρόπους, για να συνδράμουν τους καταδιωκόμενους Εβραίους τα χρόνια του ναζιστικού διωγμού”.


Σκοπός της έκθεσης είναι να παρουσιάσει κάθε θετική ενέργεια που αποκάλυψε η έρευνα του ΕΜΕ, κάθε προσπάθεια διάσωσης, κάθε χειρονομία συμπάθειας ή συμπαράστασης, μικρότερη ή μεγαλύτερη, για να τιμήσει και να εμπνεύσει. Φιλοδοξεί, επίσης, να τονίσει τη σπουδαιότητα της ατομικής επιλογής εντός ενός εξαιρετικά πολύπλοκου, ασφυκτικού, αλλά και συχνά αντιφατικού πλαισίου. Οι ιστορίες αυτές εικονογραφούνται με πρωτότυπα αντικείμενα που ανήκαν σε μερικούς από τους ιεράρχες και συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση  [email protected] ή να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Μαλλιώτειου Πολιτιστικού Κέντρου www.maliotis.hchc.edu