Home ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ Η έκθεση της Ελεγκτικής Επιτροπής Μάστορα καίει πολλούς στην Ομοσπονδία

Η έκθεση της Ελεγκτικής Επιτροπής Μάστορα καίει πολλούς στην Ομοσπονδία

Η Ανεξάρτητη Ελεγκτική Επιτροπή με επικεφαλής τον Κώστα Μάστορα και μέλη τους Αχιλλέα Λυγέρα και Γιάννη Στρουμπάκη παραδίδει τα USB Drives με τα ευρήματα του ελέγχου στους αντιπροσώπους των δύο πλευρών, Δήμο Σιώκη και Γιώργο Γεωργόπουλο. Photo: GANP/ Dimitris Panagos

Του Σταύρου Η. Παπαγερμανού

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Στις 31 Οκτωβρίου 2022, η ελεγκτική επιτροπή Μάστορα παρουσίασε τα ευρήματά της σε μορφή “USB Flash Drive” στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης. Επέδωσαν δημοσίως αντίγραφο του USB drive στον πρώην πρόεδρο Δήμο Σιώκη εκπρόσωπο της διοικούσας Επιτροπής Προέδρων και στον πρώην πρόεδρο Γιώργο Γεωργόπουλο πρόεδρο του συμβουλίου που ανάδειξαν οι εκλογές, γνωστές ως εκλογές του πεζοδρομίου της 19ης Σεπτεμβρίου 2021. Η πλευρά Γεωργόπουλου με απόφαση που έλαβε στις 17 Νοεμβρίου 2022 αποφάσισε να δημοσιοποιήσει και να μοιράσει το USB drive στον Τύπο, ενώ η πλευρά των πρώην προέδρων έκανε το ίδιο μόλις στις 8 Δεκεμβρίου κατά τη Γ.Σ. που συγκάλεσαν στο Σταθάκειο.

Η Επιτροπή Μάστορα, η οποία είναι γνωστή και ως Ανεξάρτητη Ελεγκτική Επιτροπή, ή και ως Ανεξάρτητη Οικονομική Επιτροπή αποτελείται από τους Κώστα Μάστορα, Αχιλλέα Λυγέρα και Γιάννη Στρουμπάκη. Σύμφωνα δε με τη δική τους αναφορά, η επιτροπή έλαβε την ξεκάθαρη εντολή για «έλεγχο σε βάθος ώστε να λάμψει η αλήθεια και αν υπάρξουν τυχόν ευθύνες, να αποδοθούν ανάλογα και να υπάρξουν κυρώσεις».

Το USB Drive-στικάκι που παρέδωσαν περιέχει ένα αρχείο MS Word στα Ελληνικά, δακτυλογραφημένο όλο με κεφαλαία στοιχεία και ξεκινά ως εξής:

«Αξιότιμοι κύριοι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης,  εκ μέρους της ανεξάρτητης οικονομικής επιτροπής σας ευχαριστούμε που ανταποκριθήκατε στο αποψινό κάλεσμα μας για μια πρώτη επίσημη ενημέρωση σχετικά με τον οικονομικό έλεγχο των τελευταίων έξη ετών»

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Κώστας Μάστορας, δεξιά και ο Γιάννης Στρουμπάκης.

Το περιεχόμενο όπως έφτασε στα χέρια μας εμπεριέχει συνολικά 54 αρχεία (files), εκ των οποίων το ένα αναφέρθηκε ήδη, 13 αρχεία Excel, που είναι κυρίως δευτερογενή και προέρχονται από το λογιστικό πρόγραμμα QuickBooks, 32 αρχεία PDF τα οποία απεικονίζουν επιταγές, τιμολόγια, σημειώσεις, εντολές τραπεζικών πληρωμών εξωτερικού, κ.ά., ένα αποτύπωμα οθόνης τηλεφώνου και 7 φωτογραφίες μελών της Ελεγκτικής επιτροπής και του χώρου εργασίας της επιτροπής.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της άτυπης έκθεσης της επιτροπής που προαναφέραμε και βάσει του συνόλου του περιεχομένου στο USB «στικάκι», κατά την περίοδο των τελευταίων 6 ετών που διερεύνησε η επιτροπή υπήρξε ξεκάθαρα κατάφωρη κακοδιαχείριση των οικονομικών της Ομοσπονδίας, σαφείς ενδείξεις ασυμφωνιών και ατασθαλιών σχετικά με τον χειρισμό και την εκταμίευση κεφαλαίων, ιδιαίτερα των μετρητών, ενδεχομένως δόλος και απάτη. Ορισμένες από τις ατασθαλίες δείχνουν παράνομες πράξεις του επιπέδου που θα μπορούσε να προκαλέσει ποινική έρευνα.

Η προαναφερθείσα άτυπη έκθεση (που φαίνεται ότι είναι το κείμενο που διαβάστηκε από τον κ. Μάστορα στη συνάντηση της 31 Οκτωβρίου στο οίκημα του Μίνωα) αναφέρεται ειρωνικά σε προηγούμενο εσωτερικό έλεγχο που διενεργήθηκε από τον Σπύρο Πυργιώτη και είχε εξετάσει τα οικονομικά των ετών 2018, 2019 και 2020 και συμπέρανε ότι δεν βρέθηκε απολύτως καμία ατασθαλία…οπότε τέλος καλό, όλα καλά.

Η έκθεση γράφει στη συνέχεια:

Πιστεύω ότι κάνεις εξ υμών δεν το πιστεύει αυτό, (ότι όλα ήταν καλά) άλλωστε γι’ αυτό ακριβώς είστε απόψε εδώ για να επιβεβαιώσετε τις υπόνοιες, τις υποψίες σας ότι κάτι δεν πήγαινε καλά τα τελευταία χρόνια, κάτι γινόταν λάθος. Τους τελευταίους μήνες ακούσαμε και μάθαμε πολλά από ανθρώπους που είχαν το θάρρος να προσέλθουν στην επιτροπή μας και να καταθέσουν γεγονότα με αδιάσειστα στοιχεία χωρίς φόβο και πάθος όπως ο κ. Δημήτριος Παλιούρας, πρώην ταμίας της Ομοσπονδίας.Η Επιτροπή έχει στην κατοχή της επώνυμες και ενυπόγραφες μαρτυρίες μόνο.
Πάμε, λοιπόν, στο δια ταύτα. Η αλήθεια είναι πως κάποιοι από την προηγούμενη διοίκηση φρόντισαν να αφήσουν πίσω τους καμένη γη στην κυριολεξία ούτως ώστε να μην είναι εφικτός ένας έλεγχος. Σαν να είχαν να κρύψουν κάτι.

Και σε άλλο σημείο πιο κάτω σημειώνει:

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι επειδή είμαστε μη κερδοσκοπικός οργανισμός και επειδή υπάρχουν ήδη μηνύσεις εκατέρωθεν ο Γενικός Εισαγγελέας διατάζει έναν τυπικό έλεγχο των οικονομικών της Ομοσπονδίας.Προσωπικά έχω βιώσει τέσσερις εξονυχιστικούς ελέγχους του IRS και σας διαβεβαιώ ότι είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία. Tο πρώτο πράγμα που θα ζητούσαν οι αρχές σε έναν πιθανό έλεγχο είναι τα αρχεία των τελευταίων έξι ετών. Χωρίς αυτά η Ομοσπονδία χάνει το non profit status και πέφτουν πρόστιμα.

Υπάρχουν πολλά ιδιαιτέρως ανησυχητικά και παράτυπα παραδείγματα μεταξύ των εγγράφων που περιλαμβάνονται στο «στικάκι». Το πιο ανησυχητικό εκ των οποίων είναι δύο δακτυλογραφημένες και ανυπόγραφες σελίδες που αναφέρονται σε δωρεές/συναλλαγές σε μετρητά. Το ένα έχει τίτλο «Ιστορικό Δωρεάς Ιωάννη Πούμπουρα» και το δεύτερο «Ιστορικό Δωρέας Ιβάν Σαβίδη»

Συγκεκριμένα το πρώτο κείμενο έχει ως εξής χωρίς καμία διόρθωση:

Ο κ. Πούμπουρας τελετάρχης της παρέλασης το 2018 είχε υποσχεθεί να κάνει μια δωρεά$ 50.000

Μαζί με το Θανάση Αρώνη, εγώ σαν πρόεδρος και ο κ. Αρώνης σαν ταμίας παραλάβαμε $ 20 .000

Τα οποία εδόθησαν

$ 16 000 οδοιπορικά ευζώνων

$ 3000 στο φίλιπ Κρίστοφερ για φιλοδώρημα σερβιτόρων και μουσικής στο Χίλτον

$ 1 000 για Γραμματέα και διάφορα άλλα μικροέξοδο

Στις 5 Ιουνίου 2018 ο κ. Μειμάρογλου παρέλαβε $ 3.000 εκ μέρος του κ. Πούμπουρα.

Προκειμένου η Ομοσπονδία να παραλάβει το υπόλοιπο ποσό μετέβηκα στην Αθήνα το Σεπτέμβριο και παρέλαβα από το κ. Πούμπουρα 12 700 , τα οποία παρέδωσα στο Ταμία κ. Αρώνη και αυτός στο Πρόεδρο Κλεάνθη Μειμάρογλου.

Αργότερε επήγα πάλι στην Ελλάδα με μοναδικό σκοπό να παραλάβω το υπόλοιπο ποσό και παρέλαβα 14 300

Τα χρήματα αυτά εδόθησαν

$ 11.300 οδοιπορικά ευζώνων

$ 3000 στο φίλιπ Κρίστοφερ για φιλοδώρημα σερβιτόρων και μουσικής στο Χίλτον

$ 1 000 για Γραμματέα και διάφορα άλλα μικροέξοδο

Παρόμοιο είναι και το άλλο ανυπόγραφο έγγραφο για τη δωρεά Ιβάν Σαβίδη των 70 χιλιάδων δολαρίων.

Υπάρχουν ακόμα πολλά στοιχεία που δείχνουν αυθαίρετες και παράνομες συναλλαγές όπως το παράδειγμα δυό επιταγών στο όνομα ξενοδοχείου χωρίς τιμολόγιο, η πρώτη για το ποσό των $142,496.28 και η δεύτερη στην ίδια επιχείρηση για το ποσό των $23,178.78. Στη έκθεση αναφέρεται ότι τα ακριβή ποσά επεστράφησαν στο ταμείο από σύλλογο μέλος της Ομοσπονδίας.

Υπάρχουν πολλά στοιχεία που δεν δικαιολογούνται και δείχνουν αποστολή χρημάτων μέσω τραπέζης σε διάφορους παραλήπτες στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται εταιρεία λογισμικού και τεχνολογικών υπηρεσιών στο Αργοστόλι για $13,694. Επιτροπή για την ανακαίνιση του Ναού του Αγ. Νικολάου στο χωριό Αγία Θέκλη για $27,013.Σε κάποια οργάνωση που ονομάζεται Πανελλήνια Ομοσπονδία PO για $9,950. Δυο εμβάσματα σε ιδιώτες στη Χίο με το αιτιολογικό «επισκευή αστυνομικού οχήματος για τα ποσά $1,803.83 και $1,683.93. Σε κάποιον οργανισμό που αναφέρεται ως GEETHA για $14,950.01. Υπάρχουν ακόμη επιταγές πληρωτέες σε μετρητά CASH, πληρωμή $9,855 σε εταιρεία λογιστικού λογισμικού χωρίς ποτέ να υπήρξε ή να χρησιμοποιήθηκε τέτοιο λογισμικό από την Ομοσπονδία, αυθαίρετες εκταμιεύσεις σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, πληρωμές που χαρακτηρίζονται ως «επιστροφές πιστωτικών καρτών» και άλλα.

Η άτυπη αναφορά της επιτροπής Μάστορα επιρρίπτει ευθύνες σε όλους στην παρακάτω παράγραφο:

Όλα τα ανωτέρω έγιναν φυσικά με την ανοχή, και την συγκάλυψη όλων υμών. Είστε όλοι συνυπεύθυνοι για την σημερινή κατάντια της Ομοσπονδίας και υπόλογοι σε όλους αυτούς που με το υστέρημα τους ήταν οι αιμοδότες όλα αυτά τα χρόνια. Γιατί κάποιοι εδίδανε αλλά και κάποιοι έσπερναν. Τα νούμερα κύριοι δεν ψεύδονται .

Και σε άλλο σημείο καταλήγει σε κάποια συμπεράσματα ως εξής:

Η Ομοσπονδια απέτυχε πέρα πάσης αμφιβολίας να διαχειριστεί τα οικονομικά της έτσι όπως ορίζουν οι νόμοι της πολιτείας της Νέας Υόρκης για έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό η πολιτεία έδωσε το προνόμιο στην Ομοσπονδία να εισπράττει, εκατομμύρια δολάρια και να μην καταβάλει φόρους με έναν όρο μόνο ,να τηρεί τα οικονομικά της έτσι όπως ορίζει ο νομός. Στην αντίθετη περίπτωση τα προνόμια ακυρώνονται και πέφτουν και πρόστιμα.

Αυτοί που κυβέρνησαν την Ομοσπονδία τα τελευταία χρόνια αγνόησαν παντελώς όλα τα ανωτέρω και διοίκησαν με την νοοτροπία Ερντογάν Σουλτάνου δηλαδή όπου όποιος τολμήσει να μιλήσει φυλακίζεται και φυσικά χωρίς απολύτως κανέναν έλεγχο από κανέναν.

Στις 11/16/17 ο τότε Πρόεδρος και ο τότε ταμίας της Ομοσπονδίας εξέδωσαν μια επιταγή για $142,000 προς το the Sagamore. (βλέπε check)

Μας εξέπληξε το ποσό της επιταγής όπως το γεγονός ότι δεν συνοδεύονται από απόφαση της γενικής συνέλευσης.

Πληροφορηθήκαμε ότι το sagamore είναι ένα πολυτελές ξενοδοχείο στο Lake George πέντε περίπου ώρες από την νυ . όπου έλαβε χώρα μια εκδήλωση του Συλλόγου Ναυπακτίων Ελευθεριανή. Στις 11/28 δώδεκα μέρες μετά ο ίδιος σύλλογος κατέθεσε στον λογαριασμό της Ομοσπονδίας ακριβώς το ίδιο ποσό για το οποίο εκδόθηκε από τον ταμία της Ομοσπονδίας και πιστοποιητικό απαλλαγής φόρου, tax exemption form.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο η Ομοσπονδία διευκόλυνε ταμιακά τον Σύλλογο με τα χρήματα της, τον βοήθησε να εξοικονόμηση $12,468 αλλά έθεσε τον εαυτόν της σε θανάσιμο κίνδυνο διότι το ξέπλυμα χρήματος από έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό συνεπάγεται λουκέτο, βαριά πρόστιμα και ποινή φυλάκισης για τους υπευθύνους που διέπραξαν το έγκλημα. Το ίδιο ακριβώς αδίκημα επαναλήφθηκε τον επόμενο χρόνο με μικρότερο ποσό. 

Δυστυχώς αυτός ήταν ο τρόπος και η νοοτροπία που η Ομοσπονδία κυβερνήθηκε τα τελευταία χρόνια και το ότι υπάρχουμε σήμερα και είμαστε σε αυτό το κτίριο είναι ένα θαύμα. Τα συμπεράσματα δικά σας.