Home ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ Η Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου στον Καθεδρικό στο Μπρούκλυν

Η Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου στον Καθεδρικό στο Μπρούκλυν

Κατά τη συνάντηση των Επιταφίων των δύο Ορθόδοξων Καθεδρικών Ναών του Μπρούκλυν το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής. Ο π. Τόμας Ζάιν καλωσορίζει τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο.

ΜΠΡΟΥΚΛΥΝ, ΝΥ –GreekNewsUSA

Ιδιαίτερα κατανυκτική ήταν η ατμόσφαιρα το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στον ιστορικό Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλυν όπου ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Επιτάφιου Θρήνου (Όρθρος Μεγάλου Σαββάτου).

Συμμετείχαν ο προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού π. Ευαγόρας Κωνσταντινίδης, ο οποίος καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο, κάνοντας λόγο για ξεχωριστή τιμή για τον Καθεδρικό του Μπρούκλυν, ο προϊστάμενος του Αγίου Νικολάου στο νότιο Μανχάτταν, π. Ανδρέας Βυθούλκας, ο Αρχιδιάκονος Διονύσιος Παπίρης και ο διάκονος Μιχαήλ Γιαβρής.  

Οι πιστοί με αναμμένα κεριά στα χέρια και με έκδηλη τη συγκίνηση στα πρόσωπά τους έψαλαν μαζί με τον ιεροψάλτη,Νίκο Βουρνού από τη Χίο, την Μαρία Ελένη Zollo, διευθύντρια της Χορωδίας και την μητέρα της Ζωή Zollo, τα Εγκώμια, καθώς λευκοφορεμένα μικρά κορίτσια, οι μυροφόρες, έραναν με ροδοπέταλα τον Τάφο του Χριστού.

Συμπροσευχόμενος παρέστη ο Επίσκοπος Μπρέναν της Ρωμαιοκαθολικής Επισκοπής Μπρούκλυν.    

Ανάμεσα στο εκκλησίασμα ήταν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, δρ Κωνσταντίνος Κούτρας με τη σύζυγό του Ποπίτα, ο πολιτειακός γερουσιαστής της Νέας Υόρκης Ανδρέας Γουνάρδης, η εκτελεστική διευθύντρια του “Leadership 100”, Πολέτ Πούλου, ο συντονιστής της Επιτροπής Παρέλασης, Λου Κάτσος και η πρεσβυτέρα Ουρανία Ρώμα.    

Στη συμβολή των οδών State και Smith, όπως γίνεται εδώ και περίπου 20 χρόνια, τους ενορίτες των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης περίμεναν οι ενορίτες της επίσης ιστορικής κοινότητας του Καθεδρικού του Αγίου Νικολάου της Αντιοχειανής Εκκλησίας με τον ιερέα τους, π. Τόμας Ζάιν και τον π. Ιερεμία, ο οποίος εκπροσώπησε τον Μητροπολίτη Ιωσήφ.

Παρόντες ήταν επίσης ο πρόεδρος του δημοτικού διαμερίσματος του Μπρούκλυν, Antonio Reynoso και η αναπληρώτρια πρόεδρος, Diana Richardson, οι οποίοι ευχήθηκαν στους ενορίτες των δύο κοινοτήτων.

Και στους δύο, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος προσέφερε ως δώρο την εικόνα της Αγίας Τριάδας από την Χάλκη, όπως και στον ιερέα του Καθεδρικού του Αγίου Νικολάου, ανταποδίδοντας το δώρο που οι Αντιοχειανοί του προσέφεραν, την εικόνα των Αντιοχειανών Αγίων.

Υπό το φως των κεριών και δίπλα στους δύο όμορφα ανθοστόλιστους Επιτάφιούς τους, οι ενορίτες των δύο κοινοτήτων αντάλλαξαν ευχές και έστειλαν μήνυμα ελπίδας, ειρήνης και της αδελφοσύνης των λαών.

“Οταν ακολουθούμε τον Χριστό, είμαστε όλοι μαζί και βαδίζουμε προς την ίδια κατεύθυνση. Είμαστε όλοι αδέλφια. Ιδιαίτερα σήμερα που Ορθόδοξοι σκοτώνουν Ορθοδόξους ας γίνουμε εμείς το παράδειγμα στον κόσμο και ας προσευχηθούμε και ας τους καλέσουμε να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να αγκαλιάσουμε ο ένας τον άλλο εν ειρήνη, αγάπη και μετανοία”, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, ευχόμενος σε όλους Καλή Ανάσταση.

Μετά την επιστροφή στο Ναό, ο ταμίας Γιώργος Φανουράκης επέδωσε στον Αρχιεπίσκοπο τη δεύτερη δόση της συμμετοχής της ιστορικής κοινότητας στο Ιδρυμα “Πατριάρχης Βαρθολομαίος”, ενώ τον Σεβασμιώτατο καλωσόρισε και ο νέος πρόεδρος, Κωνσταντίνος Παράβαλος.