ΑΘΗΝΑ – Στο ιστορικό Νησάκι των Ιωαννίνων, στη Λίμνη Παμβώτιδα, τον τόπο καταγωγής του, θα ταφεί αύριο Πέμπτη ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το πρωί της 26ης Δεκεμβρίου σε ηλικία 92 ετών.
Η ταφή, λόγω των υγειονομικών μέτρων, θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο.
Με τιμές εν ενεργεία Αρχηγού Κράτους εψάλη το πρωί η εξόδιος ακολουθία του Κάρολου Παπούλια, στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος στο Παγκράτι. Χοροστάτησαν οι Μητροπολίτες Ιωαννίνων κ. Μάξιμος και Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος και παρέστη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία εναπόθεσε μια ολόλευκη ανθοδέσμη στο σκεπασμένο με την Γαλανόλευκη φέρετρο και συλλυπήθηκε τη σύζυγό του εκπλιπόντος Μαίη, τις κόρες και τις εγγονές του.
Το “ύστατο χαίρε” στον πρώην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας είπαν ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης και ο Γ.Γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Παρόντες ήταν επίσης ο διάδοχός του στην Προεδρία, Προκόπης Παυλόπουλος, οι πρώην πρωθυπουργοί Γιώργος Παπανδρέου και Κώστας Καραμανλής, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, καθώς και ο στενός του φίλος, πρώην Πρόεδρος της Σερβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, καθώς και οι επί χρόνια στενοί του συνεργάτες στο Υπουργείο Εξωτερικών και στη Προεδρία της Δημοκρατίας. Παρούσα ήταν και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η οικογένειά του εξέφρασε την επιθυμία τυχόν δωρεές να κατατεθούν στην Κιβωτό του Κόσμου και στην Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών “Πόρτα Ανοιχτή”.
Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας
“Σήμερα αποχαιρετάμε έναν πιστό και ανυστερόβουλο υπηρέτη του τόπου μας. Τον ευπατρίδη Ηπειρώτη, που δεν δελεάστηκε ποτέ από τους πειρασμούς της εξουσίας”, τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου αποχαιρετώντας τον Κάρολο Παπούλια.
Αναλυτικά ο επικήδειος λόγος της Προέδρου Σακελλαροπούλου έχει ως εξής:
“Μεγαλόπρεπα βουνά, μικρές κοιλάδες, σκληροί χειμώνες, σε αυτό το τοπίο της Ηπείρου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Κάρολος Παπούλιας. Κι όπως ισχύει για όλους μας, η γενέτειρά του τον διαμόρφωσε καθοριστικά. Με τα χωριά των μαστόρων, των ξυλογλυπτών, των αγιογράφων και των κτηνοτρόφων, των ανθρώπων με το καθαρό βλέμμα που δεν έπαψε ποτέ να έχει στην καρδιά του κι εκείνοι να τον τιμούν με την ψήφο τους.
Ίσως η επιβλητική φύση και η σιδερένια θέληση των χωριανών του να τον έκαναν λιγόλογο και λιτό, μαχητικό και πείσμονα, αφοσιωμένο στις πεποιθήσεις του, στην κοινωνική δικαιοσύνη και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Απέφευγε τις κοσμικότητες, τις πολυτέλειες και τις ανούσιες κουβέντες, «μες την πολλή συνάφεια του κόσμου», όπως έλεγε ο Καβάφης. Στο ίδιο μικρό διαμέρισμα της Ασκληπιού, που ξεκίνησε ως βουλευτής, παρέμεινε μέχρι το τέλος. Ζώντας ανάμεσα στα βιβλία, που πάντα τον συντρόφευαν, μαζί με την άλλη μεγάλη του αγάπη, τον αθλητισμό.
Η προσήλωσή του στο εθνικό συμφέρον υπήρξε σταθερή και βιωματική, από πολύ νωρίς. Πολέμησε για τα πιστεύω του από μαθητής του γυμνασίου και τη μάχη αυτή, για μια καλύτερη πατρίδα, δεν την εγκατέλειψε ποτέ. Στην Εθνική Αντίσταση, στις φοιτητικές οργανώσεις, στο ΠΑΚ και τον αγώνα κατά της δικτατορίας, στο ΠΑΣΟΚ, στη Βουλή, στην Κυβέρνηση, στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Πολιτεύτηκε πάντα με την αποστασιοποιημένη αφοσίωση που του έδινε το σπουδαίο πλεονέκτημα να διακρίνει καθαρά τη μεγάλη εικόνα της διπλωματίας και της πορείας της χώρας. Δεν ξοδεύτηκε ποτέ στη λεπτομέρεια, μένοντας επικεντρωμένος στα ουσιώδη και θεμελιώδη ζητήματα. Με τις παρεμβάσεις του στο μεσανατολικό, τη συμβολή του στην εξομάλυνση των στρατηγικών αντιθέσεων, τη συνεπή προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας και την έγκαιρη αντίληψη των συσχετισμών ισχύος στη διεθνή σκηνή, χάραξε μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Στον διάλογο με την Τουρκία είχε κάτι από το σκληροτράχηλο των ηπειρώτικων βουνών και τον κοινό νου των παιδιών της Σαμαρίνας. Το μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ συνετέλεσε σημαντικά στη διασφάλιση των ελληνικών συμφερόντων και της ειρήνης στην περιοχή μας.
Στην Προεδρία της Δημοκρατίας, όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση, αντέδρασε καίρια, με το σιωπηλό και διακριτικό του τρόπο, όπως λίγοι γνωρίζουν, βοηθώντας τη χώρα να σταθεί όρθια. Τίμησε με το ήθος του και τη συμπεριφορά του τον ανώτατο πολιτειακό θεσμό, προασπίζοντας με σθένος την κοινωνική συνοχή και την εθνική ενότητα.
Σήμερα αποχαιρετάμε έναν πιστό και ανυστερόβουλο υπηρέτη του τόπου μας. Τον ευπατρίδη Ηπειρώτη, που δεν δελεάστηκε ποτέ από τους πειρασμούς της εξουσίας. Διέψευσε έτσι, με το παράδειγμά του, όλους όσους εύκολα απαξιώνουν την πολιτική, την εποχή του λαϊκισμού, κρατώντας αταλάντευτα στη ζωή του και διδάσκοντάς μας τον δρόμο της αρετής”.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας
Συλλυπητήριο μήνυμα απέστειλε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, για το ηλεκτρονικό βιβλίο συλλυπητηρίων που άνοιξε η Πρεσβεία της Ελλάδας στη Λευκωσία.
Στο μήνυμα του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει τα ακόλουθα:
“Ολόκληρος ο Ελληνισμός αποχαιρετά μία ξεχωριστή προσωπικότητα, έναν σπουδαίο άνδρα. Ο Κάρολος Παπούλιας, άνθρωπος με σπάνιο ήθος, συνετός, ορθολογιστής και με πηγαία ευγένεια, υπηρέτησε για δεκαετίες την Ελλάδα, τιμώντας την με υψηλές πράξεις υποδειγματικής αφοσίωσης.
Αυτά τα χαρακτηριστικά μαζί με τις ικανότητες, τη συνέπεια, την επιμονή και την απαρασάλευτη προσήλωση του στο καθήκον, καταξίωσαν την παρουσία του σε όλες τις θέσεις που ανέλαβε και σφράγισε στη συνέχεια με την ανεκτίμητη προσφορά του.
Για εμάς, τον Ελληνισμό της Κύπρου, υπήρξε συνειδητά σταθερός φίλος, συμπαραστάτης και υποστηρικτής των αγώνων για δικαίωση και επανένωση της χώρας μας.
Νιώθοντας βαθύτατα ευγνώμονες στο πρόσωπό του, η παρακαταθήκη του ως γνήσιου ευπατρίδη και ακούραστου υπερασπιστή της δημοκρατίας και της ειρήνης, θα καθοδηγεί τον βηματισμό μας στην πορεία του, όσον αφορά την επιτέλεση του δικού μας χρέους απέναντι στον Ελληνισμό.
Αιωνία σου η μνήμη Πρόεδρε”.