Home ΑΜΕΡΙΚΗ Η Θεσσαλονίκη και οι διμερείς σχέσεις στη συνάντηση Κ. Ζέρβα-Τζ. Τσούνη

Η Θεσσαλονίκη και οι διμερείς σχέσεις στη συνάντηση Κ. Ζέρβα-Τζ. Τσούνη

@USAmbassadorGR

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – της Σοφίας Παπαδοπούλου

Με πολλές αναφορές στη Θεσσαλονίκη, τις ομορφιές και τη δυναμική της και τις “ισχυρότερες από ποτέ” ελληνοαμερικανικές σχέσεις, κύλησε η πρώτη συνάντηση μεταξύ του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβα με τον νέο πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζόρτζ Τσούνη, στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης.

“Η Θεσσαλονίκη είναι πάντα στην καρδιά μου και είναι μεγάλη μου τιμή να είμαι εδώ”, υπογράμμισε ο κ. Τσούνης, κάνοντας λόγο για μια πόλη κι έναν δήμαρχο με νέα πνοή.

“Έχετε δίκιο, είναι πολλά αυτά που μπορούμε να κάνουμε μαζί”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσούνης, απευθυνόμενος στον κ. Ζέρβα.

Αναφέρθηκε επίσης με συγκίνηση στην πρώτη του επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη, με τον πατέρα του, Δημήτρη, με τον οποίο επισκέφθηκε τον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου, και ανυπομονεί να επισκεφθεί και πάλι με τον γιο του που έχει το ίδιο όνομα.

Ο κ. Τσούνης έκανε μνεία στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ- Ελλάδας, επαναλαμβάνοντας ότι “είναι ισχυρότερες από ποτέ”, γεγονός που κατέδειξε, όπως είπε, και η εικόνα του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τζο Μπάιντεν. Χαρακτήρισε ιστορική την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο και σημείωσε ότι πολλά έχουν γίνει μεταξύ των χωρών μας καθώς η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος εταίρος, στον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες βασίζονται για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.

Τόνισε πως ευελπιστεί σε συνέχιση της εξαιρετικής συνεργασίας μεταξύ της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στην Ελλάδα (πρεσβεία και προξενείο) με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τον δήμαρχο, ενώ δήλωσε πως αδημονεί και για τις επόμενες επισκέψεις του στην πόλη, ένα από τα αγαπημένα μέρη της οποίας, όπως είπε, είναι το λιμάνι και το παραλιακό της μέτωπο.

Στις κοινές δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Ζέρβας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα “πολλά κοινά στοιχεία με τις ΗΠΑ”, επισημαίνοντας πως “όπως πορευτήκαμε μαζί από τις αρχές του 19ου αιώνα, έτσι και σήμερα, στον 21ο θα συνεχίσουμε μαζί και πάντοτε στη νικηφόρα πλευρά της Ιστορίας”.

“Αυτή η σχέση είναι σταθερή και ενδυναμώνεται συνέχεια με δεδομένο ότι οι δύο χώρες τάσσονται και υπηρετούν το Διεθνές Δίκαιο, στο οποίο η Ελλάδα είναι πάντα αξιακά και διαχρονικά προσανατολισμένη”, σημείωσε ο κ. Ζέρβας και αναφερόμενος στη συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης με τις ΗΠΑ έκανε λόγο για “μια συνεργασία σε βάθος, που δεν μένει σε επίπεδο εθιμοτυπίας αλλά μεταφράζεται σε νέες επενδύσεις, σε νέες θέσεις εργασίας για τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία ιδιαίτερα τα τελευταία τρία χρόνια”.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκη ανέφερε πως μετέφερε στον κ. Τσούνη το αίτημα για αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, “κάτι που θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη ίσως ηθική δικαίωση”.

Ο κ. Ζέρβας έκανε ιδιαίτερη μνεία στις αμερικανικές επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη, τις “μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές που εξελίσσονται στην πόλη μας”, αλλά και στο γεγονός ότι πολλοί από τους τουρίστες που καταφτάνουν εδώ είναι Αμερικανοί.

Η γραβάτα αλά …Μπάιντεν, το τζουκ μποξ και ο κομψός δήμαρχος

Λίγο προτού μπουν στο γραφείο δημάρχου για να ξεκινήσουν τις συνομιλίες, ο κ. Ζέρβας έδειξε στον κ. Τσούνη τη γραβάτα του, σχολιάζοντας ότι είναι η ίδια μ’ αυτή που φορούσε ο πρόεδρος Μπάιντεν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, με τον Αμερικανό πρέσβη να τονίζει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει “πραγματική αγάπη για την Ελλάδα”, πως είναι ο πρόεδρος “με τη βαθύτερη κατανόηση για την Ελλάδα” και να χαρακτηρίζει “ιστορική επιτυχία” την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη. Σχολίασε δε με χιούμορ, στα ελληνικά, πως αν ο Τζο Μπάιντεν βρισκόταν, σήμερα, στη Θεσσαλονίκη θα τον αποκαλούσαν Μπαϊντενίδη (με αφορμή τα ελληνικά “υποκοριστικά” που και ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος έχει χρησιμοποιήσει σε αποστροφή του λόγου του).

Πρώτος “σταθμός” στο γραφείο του κ. Ζέρβα ήταν το φημισμένο πλέον τζουκ-μποξ, με τον κ. Τσούνη να δείχνει ν’ απολαμβάνει την αυθεντική (πρώτη) εκτέλεση του “Να θυμηθείς τ’ ονειρό μου”, που τού έβαλε ν’ ακούσει ο κ. Ζέρβας, την κομψότητα του οποίου εξήρε με ενθουσιασμό στις μετέπειτα κοινές τους δηλώσεις ο κ. Τσούνης.

Ο κ. Ζέρβας χάρισε στον Αμερικανό πρέσβη ένα ζευγάρι μανικετόκουμπα με τον θυρεό του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Τον νέο Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα συνοδεύει στις επαφές που έχει από το πρωί στη Θεσσαλονίκη η γενική πρόξενος των ΗΠΑ Ελίζαμπεθ Λι. [ΑΠΕ-ΜΠΕ]