Home ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ Η κοπή της βασιλόπιτας των εκπαιδευτικών

Η κοπή της βασιλόπιτας των εκπαιδευτικών

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – GreekNewsUSA

                   Φωτογραφίες: Douglas John

Με την καθιερωμένη γιορτή για την κοπή της πατροπαράδοτης βασιλόπιτας που πραγματοποιήθηκε στην ιστορική κοινότητα του Αγίου Σπυρίδωνος στο Ουάσιγκτον Χάιτς την Κυριακή 23 Ιανουαρίου καλωσόρισαν τη νέα χρονιά τα μέλη της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν το Γραφείο Ελληνικής Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ο Σύλλογος Ελλήνων Εκπαιδευτικών “Προμηθέας” της Νέας Υόρκης και ο οργανισμός “Ελληνική Παιδεία Αμερικής”.

Από νωρίς οι εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία και την Αρτοκλασία που τέλεσε ο νέος προϊστάμενος της κοινότητας, π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος και στη συνέχεια, τηρώντας τα αναγκαία για την πανδημία μέτρα, κατευθύνθηκαν στην κοινοτική αίθουσα για τη γιορτή, η οποία έκρυβε και εκπλήξεις, καθώς κοντά τους μέσω ZOOM βρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Γιάννης Χρυσουλάκης και η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Δρ. Ελένη Γρίβα.

Τη βασιλόπιτα ευλόγησε και έκοψε ο π. Γρηγόριος, ο οποίος μετέφερε στους παρισταμένους τις ευχές και την ευλογία του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου και συνεχάρη την Κοκόλη που ακούραστα εδώ και μισό αιώνα στηρίζει έμπρακτα την ελληνική παιδεία στην Αμερική, καθώς και τους δασκάλους για την θυσιαστική προσφορά τους. Ευχαριστίες εξέφρασε και προς τους συνεργάτες του, τον δρα Αναστάσιο Κουλαρμάνη και την πρόεδρο του Ανωτάτου Συμβουλίου Ελληνικής Παιδείας, Αθηνά Κρομμύδα, που ήταν παρόντες, για το έργο που επιτελούν την τελευταία διετία, ειδικά υπό τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, ενώ εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο και ευχήθηκε η νέα χρονιά να αποτελέσει μια δημιουργική αρχή για την Ελληνική Παιδεία.  

Μια καλή χρονιά, απαλλαγμένη από αρρώστιες, ευχήθηκε σε όλους η πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Στέλλα Κοκόλη, και δεν έκρυψε τη συγκίνησή της που οι εκπαιδευτικοί μετά από σχεδόν 50 χρόνια κόβουν και πάλι τη βασιλόπιτά τους στον ιστορικό αυτό ναό (όπως και στον Άγιο Ελευθέριο) όπου έκαναν τις συνεδριάσεις τους τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 με τον σύλλογό τους “Αθηνά”. Αναφέρθηκε επίσης στις εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν στη Φλόριδα σε συνεργασία με την Αθηναϊκή Ακαδημία του Clearwater στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας.

Τους εκπαιδευτικούς καλωσόρισε εκ μέρους της κοινότητας, η πρόεδρος Λυδία Βαγγέλου – Καλλιμάνη, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και η διευθύντρια του Γραφείου Δημόσιας Διπλωματίας στη Νέα Υόρκη, Μαρία Βαξεβανίδου, εξαίροντας το έργο των δασκάλων της διασποράς.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, κ. Χρυσουλάκης, ευχαρίστησε την κ. Κοκόλη για την πρωτοβουλία αυτή, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως “από εσάς αντλούμε δύναμη και εμείς αλλά και όλοι οι εκπαιδευτικοί σε όλο τον κόσμο”.

Αξίζει να αναφερθεί τέλος, ότι κατά την κοπή της βασιλόπιτας, πέρα από τα καθιερωμένα κομμάτια για τον Χριστό, τον Αγιο Βασίλειο και την κοινότητα που φιλοξένησε την εκδήλωση, η κ. Κοκόλη δεν ξέχασε κανέναν από τους συνεργάτες της, και τους εκπαιδευτικούς και παράγοντες που μοχθούν στο χώρο των Ελληνικών σχολείων της κοινότητάς μας, ούτε την υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ζέττα Μακρή και τον Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού, Γιάννη Χρυσουλάκη, αλλά ούτε και τους εκπροσώπους των ομογενειακών ΜΜΕ.