Home ΚΥΠΡΟΣ Η Κύπρος θα φιλοξενήσει το ετήσιο Συνέδριο της ΑHEPA το 2024

Η Κύπρος θα φιλοξενήσει το ετήσιο Συνέδριο της ΑHEPA το 2024

ΓΤΠ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ – Στην Κύπρο θα πραγματοποιηθεί του χρόνου για πρώτη φορά, το διεθνές ετήσιο Συνέδριο της AHEPA (American Hellenic Educational Progressive Association), της μεγαλύτερης οργάνωσης του Ελληνισμού της Αμερικής με περισσότερα από 400 παραρτήματα σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία και Ευρώπη και με ιδιαίτερη επιρροή στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Στην σχετική ενημέρωση προέβη κατά τις εργασίες του Παγκοσμιου Συνεδρίου των Κυπρίων της Διασποράς ο Ύπατος Πρόεδρος της AHEPA, Σάββας Τσίβικος, στην παρουσία του Κυβερνήτη της AHEPA Κύπρου Γιώργου Καλλένου και της Προέδρου της Γυναικείας Οργάνωσης Θυγατέρες της Πηνελόπης «Αμαζόνες της Κύπρου», Αγγέλας Χατζηκώστα, με τους οποίους θα υπάρξει στενή συνεργασία για τη διοργάνωση του συνεδρίου.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσίβικος το συνέδριο θα ξεκινήσει στις 21 Ιουλίου του 2024 στη Λάρνακα και σε αυτό θα συμμετέχουν χιλιάδες Ελληνοαμερικανοί αλλά και άτομα που ζουν σε διάφορες χώρες της Ευρώπης αλλά και στον Καναδά. Σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση και ενθουσιασμός. Κάλεσε όλους τους Συνέδρους να παρευρεθούν του χρόνου στο μεγάλο αυτό συνέδριο της AHEPA.

Σημείωσε ότι μέσα από το Συνέδριο θα σταλεί το μήνυμα ότι «δεν ξεχνούμε, ότι είμαστε μαζί με τους αδελφούς Κύπριους και παλεύουμε για την απελευθέρωση της Κύπρου και δεν θα σταματήσουμε». 

Όπως αναφέρθηκε η ΑHEPA ασκεί επιρροή στα κέντρα λήψης αποφάσεων και ιδιαίτερα σε συνεργασία με το εβραϊκό λόμπι κατάφεραν να αναδείξουν το θέμα της Κύπρου, ενώ η ένωση έχει ένα πολυσχιδές έργο και στον τομέα της εκπαίδευση και της φιλανθρωπίας.

Η AHEPA ιδρύθηκε το 1922 στην Ατλάντα.

Συντονισμός αποδήμων με ΓΤΠ για τα 50 χρόνια εισβολής και κατοχής.

Ενημερωτικό υλικό για τα 50 χρόνια εισβολής και κατοχής, ώστε να μπορέσουν να προβούν σε διαφώτιση στις χώρες διαμονής τους ζήτησαν από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ), οι απόδημοι κατά τη διάρκεια των εργασιών του Παγκοσμίου Συνεδρίου Κυπρίων της Διασποράς.

Ζήτησαν επίσης ενημερωμένο υλικό για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε σχέση με τα τελευταία γεγονότα, όπως οι εξελίξεις στην Πύλα, ώστε να μπορούν να προβαίνουν σε άμεση ανάρτησή του.

Σε συζήτηση με τη Διευθύντρια του ΓΤΠ Αλίκη Στυλιανού, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), Φίλιπ Κρίστοφερ, ζήτησε να υπάρξει συντονισμός για το πώς θα προσεγγιστεί το θέμα των 50 χρόνων από την εισβολή και κατοχή σε κάθε χώρα όπου υπάρχει κυπριακή Διασπορά.

Η κ. Στυλιανού ανέφερε ότι το 2022 μετά από χρόνια επικαιροποιήθηκε και επανεκδόθηκε η έκδοση Cyprus Question καθώς και χάρτης της Κύπρου, και βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε διαδικασία επικαιροποίησης μετά την εκλογή και του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη.

Σημείωσε ακόμα ότι από τον Σεπτέμβριο του 2022 έχουν επαναδραστηριοποιήσει το θεσμό του ακολούθου και συμβούλου Τύπου στις πρεσβείες της Κύπρου στο εξωτερικό σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, θεσμός που παρέμενε ανενεργός για δεκαετίες. Ανέφερε ακόμα ότι οι λειτουργοί αυτοί είναι στη διάθεση των αποδήμων για προώθηση δράσεων και εκδηλώσεων για την Κύπρο στο εξωτερικό.

Αναφέρθηκε ακόμα σε έκδοση 743 σελίδων για την ιστορία των αποδήμων Κυπρίων στην Αυστραλία που χρηματοδοτήθηκε από τις εκεί κοινότητες, ενώ είπε ότι το ΓΤΠ είναι έτοιμο να συζητήσει την έκδοση αντίστοιχων εκδόσεων και με άλλες κοινότητες Κυπρίων στο εξωτερικό.

Η κ. Στυλιανού είπε επίσης ότι το ΓΤΠ ετοίμασε ενημερωτικό υλικό για το θέμα της μετανάστευσης στην Κύπρο, με στόχο την σωστή ενημέρωση και την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης των κυκλωμάτων διακινητών. Πρόσθεσε ότι η ενημέρωση ξεκινά τώρα από τη Νιγηρία και το Καμερούν.

Παράλληλα μίλησε για άλλες δράσεις του ΓΤΠ όπως η ετοιμασία ταινίας μικρού μήκους για την παραμονή Εβραίων στην Κύπρο σε χώρους κράτησης στην Κύπρο πριν από 75 χρόνια, φιλμάκια που ετοιμάζονται για τους μύθους και τις παραδόσεις της Κύπρου όπως και βίντεο με θέμα Art in the City με τη συμμετοχή δημιουργών που έχουν την Κύπρο ως μούσα τους.

Η Διευθύντρια του ΓΤΠ ανταποκρίθηκε θετικά στις εκκλήσεις συνέδρων για αποστολή υλικού για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ αναγνώρισε ότι στο θέμα της Πύλας δεν υπήρξε συντονισμένη, άμεση αντίδραση ώστε να διοχετευτεί αυτό το υλικό. Εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει καλύτερος συντονισμός με τις οργανώσεις αποδήμων με τον διορισμό του Επιτρόπου Αποδήμων Μάριου Λυσιώτη.

Απόδημοι ζήτησαν επίσης την αποστολή φωτογραφικού υλικού από το ΓΤΠ για διοργάνωση εκθέσεων στις χώρες διαμονής τους με αφορμή τα 50 χρόνια από την εισβολή και κατοχή, με την κ. Στυλιανού να διαβεβαιώνει ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα μέσα από το πλούσιο φωτογραφικό αρχείο του ΓΤΠ. Σημείωσε ακόμα την επιτυχία της φωτογραφικής έκθεση του ΓΤΠ «ELLE – Η Γυναίκα στην Αρχαιότητα» που παρουσιάστηκε και θα παρουσιαστεί και σε άλλες χώρες του εξωτερικού, κατά την οποία δίνεται επίσης πληροφοριακό υλικό για το Κυπριακό.

Στο περιθώριο του συνεδρίου έγινε ενημέρωση από τον Υπεύθυνο Προβολής και Προώθησης της LGK Productions, Πέτρο Κκολά και προβολή του trailer του ντοκιμαντέρ «Οι Βασίλισσες της Αμαθούντας», μέσα από το οποίο παρουσιάζονται οι ιστορίες 22 γυναικών μεταναστριών από την Κύπρο, από την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι την τουρκική εισβολή του 1974 με σκηνοθέτη τον Παναγιώτη Παναγιώτου. Αναφέρθηκε επίσης ότι θα ακολουθήσουν τα ντοκιμαντέρ «Βασίλισσες της Κοινοπολιτείας» και  «Βασίλισσες της Κύπρου».

[ΚΥΠΕ]