Home Church & Religion Η χειροτονία του Πρεσβυτέρου π. Ηλία Παππά στον Καθεδρικό

Η χειροτονία του Πρεσβυτέρου π. Ηλία Παππά στον Καθεδρικό

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

Με τρεις ανθοδέσμες, μια ευχετήρια κάρτα που οι ίδιοι ετοίμασαν και ένα δώρο, οι μικροί μαθητές του Ημερήσιου Καθεδρικού Σχολείου συνεχάρησαν τον δάσκαλό τους π. Ηλία Παππά αναφωνώντας “Άξιος” κατά την εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν την Κυριακή 8 Ιανουαρίου.

Την χειροτονία τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ο οποίος συλλειτούργησε με τον Επίσκοπο Ναζιανζού κ. Αθηναγόρα, τον προϊστάμενο του Καθεδρικού π. Νικόλαο Καρλούτσο και αρκετούς ιερείς από την τριπολιτειακή περιοχή και την Πενσυλβάνια.

“Θα γίνετε ένας πάρα πολύ καλός ιερέας. Εμείς οι μαθητές σας είμαστε πολύ υπερήφανοι για σας και είμαστε τυχεροί γιατί σας έχουμε δάσκαλο”, είπαν τα παιδιά μέσα στα ενθουσιώδη χειροκροτήματα του εκκλησιάσματος, έχοντας στο πλευρό τους τη διευθύντρια του Σχολείου, Μερόπη Κυριάκου, και τον πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής, Κώστα Ηλιάδη.

Προηγήθηκε το συμβούλιο του Καθεδρικού με επικεφαλής την πρόεδρο, Στέλλα Παντελίδη, την πρώτη γυναίκα πρόεδρο στην ιστορία του, η οποία επέδωσε στον π. Ηλία δώρο εκ μέρους της κοινότητας, λέγοντάς του ότι “σας καλωσορίζουμε με ανοιχτές αγκάλες και είμαστε εδώ στο πλευρό σας για να σας υποστηρίξουμε στο έργο σας”.  

Γιος του π. Χρήστου Παππά, ιερατικώς προϊσταμένου της κοινότητας της Αναλήψεως στο Φέρβιου της Νέας Ιερσέης, και βαφτισιμιός του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, ο π. Ηλίας έλαβε τον πρώτο βαθμό της ιερωσύνης τον περασμένο Μάρτιο από τον Σεβασμιώτατο στον Ιερό Ναό της Αναλήψεως στο Φέρβιου, στην κοινότητα όπου μεγάλωσε.

“Είναι δύσκολο να περιγράψω τι ένιωσα αυτούς τους εννέα μήνες της διακονίας μου στην Εκκλησία, αλλά μπορώ να πω ότι η καρδιά μου φλεγόταν όπως η καρδιά των δύο Aποστόλων στην πορεία προς Εμμαούς και ότι ένιωσα μια απερίγραπτη ουράνια χαρά μέσα μου. Από την ημέρα της χειροτονίας μου, η καρδιά μου αενάως βοά το “Ζει Κύριος και Ευλογητός ο Θεός”.

Δεν ήξερα τι να αναμένω μετά τη χειροτονία μου, αλλά ένιωσα μια ανείπωτη γλυκύτητα, που η δίψα και η λαχτάρα μου για την ένωση με τον Θεό παραμένουν ακόρεστες και θα έλεγα ότι συνεχώς μεγαλώνουν”, τόνισε -μεταξύ άλλων- στον χειροτονητήριο λόγο του.

Και συνέχισε: “Έρχονται ωστόσο στιγμές φόβου στην σκέψη ότι θα φορώ το πετραχήλι γνωρίζοντας το βάρος των ευθυνών που το συνοδεύουν. Πώς να μη φοβούμαι όταν σκέφτομαι ότι οι ιερείς είναι ανώτεροι από τους αγγέλους; Πώς να μη φοβούμαι όταν ψυχές θα κρέμονται από το πετραχήλι μου; Πώς να μη φοβούμαι όταν ο καρδιακός πόνος κάθε ανθρώπου που γνωρίζω και αγαπώ γίνεται δικός μου πόνος;

Ακούω την φωνή του Αγ. Γρηγορίου του Θεολόγου, που λέγει ότι σκοπός του ιερέως είναι να οδηγήσει το ποίμνιό του στη θέωση. Αυτό σημαίνει ότι πρωτίστως εγώ οφείλω να είμαι ένα καλό παράδειγμα της Εκκλησίας. Γνωρίζοντας τις αδυναμίες μου, συναισθάνομαι την αμαρτωλότητα και αναξιότητα μου να στέκομαι μπροστά στην Αγία Τράπεζα. Με αυτές τις σκέψεις τρέμω αλλά η αγάπη του Χριστού μου δίνει δύναμη, θάρρος, με λαχτάρα να συνεχίσω. Μου δίνει επιθυμία να ζω και τίποτε άλλο δεν επιθυμώ στη ζωή μου από το να ζήσω στην αγάπη Του”.

Απευθυνόμενος ο Αρχιεπίσκοπος στον π. Ηλία τον προέτρεψε “να έχεις πάντοτε το Ευαγγέλιο για οδηγό σου, όχι στις λέξεις, αλλά στην ουσία του που είναι η αγάπη του Θεού, το Ευαγγέλιο που μιλάει στην καρδιά”.

Ο π. Ηλίας, μαζί με την πρεσβυτέρα Δέσποινα και τον μικρούλη Χρήστο, θα συνεχίσει να υπηρετεί στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας και θα διδάσκει στο Ημερήσιο Σχολείο του.