Home ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ Ικανοποιημένοι από την κίνηση στην πασχαλινή αγορά οι ομογενείς έμποροι

Ικανοποιημένοι από την κίνηση στην πασχαλινή αγορά οι ομογενείς έμποροι

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – GreekNewsUSA

Σε ικανοποιητικά επίπεδα εξελίσσεται η κίνηση, ενόψει του Πάσχα, στο ελληνικό εμπορικό κέντρο της Αστόριας, το οποίο αποτελεί πόλο έλξης για τους ομογενείς καταναλωτές που σπεύδουν να προμηθευτούν τα απαραίτητα για το τραπέζι της Λαμπρής.

Η χαλάρωση των περιορισμών της πανδημίας και ο ανοιξιάτικος καιρός έχουν συμβάλλει κατά πολύ στην αύξηση της κίνησης, δίνοντας μια αίσθηση επιστροφής στην κανονικότητα, την οποία ωστόσο δείχνει να απειλεί η αβεβαιότητα που προκαλεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τους ομογενείς καταστηματάρχες τροφίμων, υπάρχει επάρκεια προϊόντων από Ελλάδα και Κύπρο, οι τιμές όμως είναι ιδιαίτερα αυξημένες, λόγω των πληθωριστικών πιέσεων αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία.  

TITAN

“Εχει ξεκινήσει δειλά δειλά η κίνηση”, μας είπε ο πρόεδρος της υπεραγοράς ΤΙΤΑΝ, Κώστας Μάστορας, τονίζοντας πως ήδη έχουν επισκεφθεί την Αστόρια και το ΤΙΤΑΝ  για τις πασχαλινές τους αγορές πολλοί ομογενείς από την ευρύτερη τριπολιτειακή περιοχή, το Κοννέκτικατ, τη Νέα Ιερσέη.

Σημείωσε όμως ότι το φετινό Πάσχα “είναι το δυσκολότερο των τελευταίων 30 ετών για τα ελληνικά τρόφιμα”, καθώς την πανδημία των προηγούμενων δύο χρόνων που επηρέασε πολλά από τα εργοστάσια με τα οποία συνεργάζονται στην Ελλάδα, ακολούθησε ο πόλεμος στην Ουκρανία -βασικού προμηθευτή, όπως είπε, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της παγκόσμιας αλυσίδας διατροφής-  με την αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει.

“Η Ουκρανία με τη Ρωσία μαζί αποτελούν ένα μεγάλο ποσοστό των σιτηρών, του ηλιέλαιου, βασικών ειδών τροφίμων και πρώτων υλών. Οπότε όλο αυτό επηρέασε την παραγωγή προϊόντων αλλά και  ώθησαν στο να έχουμε για πρώτη φορά πρωτοφανείς, απότομες και βίαιες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων”, τόνισε ο κ. Μάστορας.

“Και τέλος”, συνέχισε, “ήρθε και το κερασάκι στην τούρτα που είναι οι μεταφορές, οι παγκόσμιες μεταφορές έχουν επηρεαστεί, το λιμάνι της Σαγκάης στην Κίνα είναι κλειστό εδώ και τρεις εβδομάδες από το λοκντάουν λόγω κόβιντ, δεν έρχονται στον Πειραιά τόσα καράβια όσα πριν. Η τιμή των κοντέινερς έχει τετραπλασιαστεί σχεδόν, δηλαδή το μεταφορικό από την Ελλάδα εδώ, και όλα αυτά δημιούργησαν αυτό που αποκαλώ εγώ την τέλεια καταιγίδα στα ελληνικά τρόφιμα για φέτος”.

Και συνέχισε: “Ευτυχώς είχαμε κάποια αποθέματα από τις γιορτές των Χριστουγέννων και μετά. Προς το παρόν έχουμε περάσει στους καταναλωτές ένα μικρό κομμάτι των αυξήσεων. Θεωρώ ότι το μεγάλο κομμάτι θα έρθει μετά το Πάσχα όταν θα κάνουν τις νέες παραλαβές και γενικά είναι από τις πιο δύσκολες χρονιές που εγώ τουλάχιστον έχω αντιμετωπίσει τα τελευταία 30 χρόνια”.

Ο κ. Μάστορας τόνισε ότι υπάρχει επάρκεια προϊόντων αλλά υπάρχει φόβος μετά το Πάσχα να υπάρξουν και νέες αυξήσεις και ελλείψεις σε βασικά αγαθά, διότι δεν υπάρχουν οι πρώτες ύλες. “Για παράδειγμα, για να βρούμε φέτος αλεύρι να κάνουμε τσουρέκι είχαμε πολύ μεγάλη δυσκολία. Δεν υπάρχει ηλιέλαιο. Δεν υπάρχουν βασικά αγαθά. Και όλα αυτά μας προβληματίζουν”.

“Κατά τ’ άλλα”, συνέχισε, “είμαστε όρθιοι, υπάρχουμε, εξυπηρετούμε τον κόσμο, τον ευχαριστούμε για την προτίμησή τους. Εχει τσουρέκια, κόκκινα αυγά, τυροκομικά, ελαιόλαδα. Ο Φούρνος της Δόμνας βγάζει όλα τα προϊόντα, έχουμε και κυπριακές φλαούνες. Είναι ένα δύσκολο Πάσχα αλλά το παλεύουμε, είμαστε όρθιοι και πιστεύω να το ξεπεράσουμε”.

Mediterranean Foods I & II 

“Προς το παρόν καλά πάμε” μας είπε, παρατηρώντας μια σχετική αύξηση τις τελευταίες μέρες, ο κ. Βασίλης Τεντολούρης, ιδιοκτήτης των δύο υπεραγορών “Mediterranean Foods”, τις οποίες μπορούν να επισκεφθούν οι καταναλωτές στην 34η οδό και 30η Λεωφόρο, καθώς και στη γωνία της 35ης οδού και της 23ης Λεωφόρου, κοντά στο Ντίτμαρς στην Αστόρια. Η τελευταία διαθέτει και πάρκινγκ.

“Ο κόσμος έχει ξανοιχτεί, διότι ήταν φοβισμένος τα δύο προηγούμενα χρόνια λόγω της πανδημίας, έχουν περισσότερο θάρρος τώρα. Εχουν άλλωστε νοσταλγήσει και τα παραδοσιακά τραπέζια και πάντα προτιμούν τα ελληνικά προϊόντα”, εξήγησε, τονίζοντας πως η κίνηση στην αγορά έχει βελτιωθεί. 

“Προϊόντα υπάρχουν μπόλικα, δεν μας λείπει τίποτα, το μόνο πρόβλημα είναι οι ανεβασμένες τιμές, τις οποίες προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να συγκρατήσουμε, γιατί ο πελάτης δεν έχει χρήματα να ξοδέψει”, πρόσθεσε ο κ. Τεντολούρης. 

Οπως κάθε χρονιά, οι πιο μακρινοί πελάτες και ιδιαίτερα όσοι θέλουν να συνδυάσουν τις αγορές τους στην Αστόρια με κάτι άλλο, καταφθάνουν και δύο εβδομάδες πριν το Πάσχα, αναζητώντας τα παραδοσιακά προϊόντα του τόπου τους. “Ψωνίζουν το λάδι τους, τα τυριά τους, οι Κύπριοι την αναρή για τις φλαούνες, οι Κρητικοί τις μυζήθρες για τα καλτσούνια τους, πολλοί έχουν ενθουσιαστεί από το αλεύρι που φέρνουμε από την Ελλάδα για τα κουλούρια και τα τσουρέκια τους”, σημείωσε, λέγοντας ακόμη πως στα Mediterranean Ι & ΙΙ μπορεί κανείς να βρει και συκωταριές αλλά και παστουρμάδες.

Ανέφερε ακόμα πως και πολλοί πελάτες που κατάγονται από τις λοιπές βαλκανικές χώρες δείχνουν επίσης να προτιμούν τα ελληνικά προϊόντα.

Παράλληλα, με την κίνηση στην αγορά, αυξημένες είναι και οι τηλεφωνικές αλλά πολύ περισσότερο οι διαδικτυακές παραγγελίες από όλη τη χώρα, κάτι στο οποίο έχουν συμβάλλει και οι περιορισμοί της πανδημίας τα περασμένα δύο χρόνια.  

Ο κ. Τεντολούρης ευχαρίστησε τους ομογενείς πελάτες του Mediterranean Foods για την υποστήριξή τους και ευχήθηκε σε όλους “Καλή Ανάσταση και να είναι καλά και με υγεία όλος ο κόσμος”.

Plaza Meat Market

“Η κίνηση έχει ξεκινήσει εδώ και μερικές μέρες, ειδικά ο κόσμος που βρίσκεται μακριά έρχεται και ψωνίζει τώρα”, μας είπε o κ. Βασίλης Παπαυγέρης, ιδιοκτήτης της κρεαταγοράς Plaza Meat Market στο Εμπορικό Κέντρο “Agora Plaza” (2318 31η οδός) στην Αστόρια.

“Να μη σου πω ότι είναι και καλύτερα φέτος, γιατί δύο -τρία χρόνια ήταν κλεισμένος ο κόσμος μέσα, δεν έβγαινε, φοβόταν. Βλέπουμε ότι ξανοίχτηκε τώρα, όπως πριν το 2019”, πρόσθεσε. Σ’ αυτό συμφώνησε και ο γιος του, Χρήστος, στον οποίο έχει πλέον παραχωρήσει τα ηνία της επιχείρησης.  

Από νωρίς οι ομογενείς άρχισαν να δίνουν τις παραγγελίες τους για το αρνάκι και το κατσικάκι που κυριαρχούν στο τραπέζι της Λαμπρής. “Το πασχαλινό τραπέζι είναι παραδοσιακό, δεν λείπει τίποτα. Θα αγοράσουν κοκορέτσια, μαγειρίτσες, σπληνάντερα, γαρδούμπες, σεφταλιές, λουκάνικα, συκωταριές”, σημείωσε ο κ. Παπαυγέρης.

Η κίνηση αυξάνεται καθημερινά στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας με χαρακτηριστικό τις ουρές που σχηματίζονται έξω από το κατάστημα τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μέγα Σάββατο από ομογενείς  που περιμένουν υπομονετικά να παραλάβουν τις παραγγελίες τους. Άλλωστε ο εφοδιασμός της αγοράς γίνεται κανονικά.  

Το κρέας προέρχεται από ζώα που εκτρέφονται σε διαλεγμένες φάρμες της Νέας Υόρκης / Upstate, οι τιμές όμως είναι, σύμφωνα με τον κ. Παπαυγέρη, στα ύψη. “Φέτος έχει παραγίνει το κακό. Δεν ξέρω πού οφείλεται αλλά είναι ψηλά. Κανείς δεν το περίμενε. Από πέρυσι είναι περίπου 25-30% πάνω. Δεν έχει γίνει ποτέ αυτό”.

Ευχαριστώντας την πολυπληθή πελατεία τους για την εμπιστοσύνη τους όλα αυτά τα χρόνια, τόσο ο κ, Βασίλης Παπαυγέρης, όσο και ο κ. Χρήστος Παπαυγέρης έστειλαν τις ευχές τους σε όλη την Ομογένεια για Καλό Πάσχα με  “υγεία σε όλο τον κόσμο”.