Home ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ Κοπή βασιλόπιτας της Χιακής Ομοσπονδίας Αμερικής

Κοπή βασιλόπιτας της Χιακής Ομοσπονδίας Αμερικής

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

                        Photos: GANP/ Dimitris Panagos

Ακριβώς δύο χρόνια μετά την τελευταία προ της πανδημίας εκδήλωση επέστρεψαν οι Χιώτες της Νέας Υόρκης στο Χιώτικο Σπίτι στην Αστόρια για την γιορτή κοπής της πατροπαράδοτης βασιλόπιτας το βράδυ της Παρασκευής 28 Ιανουαρίου.

Εκπρόσωποι σχεδόν όλων των συλλόγων της Χιακής Ομοσπονδίας έδωσαν το “παρών” και μαζί τους γιόρτασαν και μέλη των Ηνωμένων Χιακών Σωματείων Αμερικής και του Παγχιακού Συλλόγου “Κοραής”της Νέας Υόρκης με επικεφαλής τους προέδρους τους, Δημήτρη Κοντολιό, και Πέτρο Γεραζούνη, αντίστοιχα.     

Την εκδήλωση ευλόγησε ο π. Βασίλειος Λούρος, ιερατικώς προϊστάμενος της κοινότητας της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπρονξ, με καταγωγή από την Παρπαριά της Χίου, ο οποίος μετέφερε στους συνδαιτυμόνες τις ευχές και την αγάπη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου για τους Χιώτες και για το νησί από το οποίο κατάγεται και ο ίδιος. 

Στο καλωσόρισμά του ο πρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας, Ιωάννης Κοντολιός, ευχαρίστησε τόσο τους παρισταμένους όσο και την οργανωτική επιτροπή με επικεφαλής τα μέλη του συμβουλίου, Κούλα Καλογερά και Νίκο Πουλή που “αυθόρμητα” προετοίμασαν την εκδήλωση εν μέσω της πανδημίας και ευχήθηκε Καλή Χρονιά σε όλους.

“Η Χιακή Ομοσπονδία πάντα προσπαθεί να είναι πρωτοπόρος σε πάρα πολλά πράγματα. Το Χιώτικο Σπίτι δεν έκλεισε, παρά την πανδημία”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντολιός και τόνισε πως το έργο της Ομοσπονδίας συνεχίστηκε κανονικά με την ανακαίνιση του κτηρίου, τις υποτροφίες, ενώ -μεταξύ άλλων- εστάλησαν στη Χίο δύο κοντέινερς με ιατρικό υλικό και δύο αναπνευστήρες για το Σκυλίτσειο Νοσοκομείο της Χίου.

Στον σχετικά νέο θεσμό των υποτροφιών που δίνονται τα τελευταία τρία χρόνια αναφέρθηκε στο χαιρετισμό της η Άννα Κοντούλη, επικεφαλής της αρμόδιας Επιτροπής, τονίζοντας πως τον Απρίλιο θα ξεκινήσει η κατάθεση των δικαιολογητικών για το 2022. Ηδη, από τα δύο ταμεία που διαχειρίζεται η Ομοσπονδία – The Chian Federation Scholarship Fund και The Helen Chiotes Scholarship Fund-  δόθηκαν δεκαεφτά υποτροφίες (οι πέντε σε χιακής καταγωγής φοιτητές στην Ελλάδα), συνολικής αξίας περίπου τριάντα τριών χιλιάδων δολαρίων.

“Το Ταμείο μας δεν έχει ακόμα αδειάσει. Έχουμε ακόμη ορισμένα χρήματα για τις υποτροφίες του 2022, αλλά θα πρέπει μετά να κάνουμε κάποιες μεγάλες προσπάθειες για να μαζέψουμε χρήματα”, είπε, προετοιμάζοντας τους Χιώτες για τις ερανικές εκδηλώσεις που θα ακολουθήσουν, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερα παιδιά που έχουν ανάγκη να λάβουν την οικονομική αυτή ενίσχυση για τις σπουδές τους. 

Για τα έργα που έχουν ήδη ολοκληρωθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο της Χιακής Ομοσπονδίας αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κτηρίου, Γιάννης Σγουρός, γιος του αείμνηστου προέδρου Παντελή Σγουρού, ενώ η αντιπρόεδρος της ίδιας Επιτροπής, Κούλα Καλογερά, τόνισε την ανάγκη να υποστηριχθούν οι εργασίες που απομένει να υλοποιηθούν και ευχήθηκε να μπορούν πλέον τα μέλη να έχουν πιο τακτικές συναντήσεις.

Τέλος, ο πρώην πρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας και επικεφαλής των ερανικών προσπαθειών, Μάρκος Μαρινάκης, συνεχάρη το συμβούλιο “που κατάφερε να κρατήσει την Ομοσπονδία ζωντανή μέσα στην πανδημία” και τόνισε πως όλοι μαζί θα πρέπει να υποστηρίξουν τα προγράμματα της.

“Το πιο μεγάλο κεφάλαιο της Ομοσπονδίας μας είναι οι ίδιοι οι Χιώτες”, είπε και ευχαρίστησε τον ευεργέτη Στυλιανό Ζερβούδη, ο οποίος δεν κατέστη δυνατό να παραστεί στην εκδήλωση, για την προθυμία του να αναλάβει το έργο στεγανοποίησης του νότιου τοίχου του Χιώτικου Σπιτιού.

Στον κ. Ζερβούδη έπεσε και το φλουρί της βασιλόπιτας.