Home ΚΥΠΡΟΣ Κυπριακό, ενέργεια, ασφάλεια στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων της Διασποράς

Κυπριακό, ενέργεια, ασφάλεια στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων της Διασποράς

ΛΕΥΚΩΣΙΑ – Με επίκεντρο το Κυπριακό, αλλά και συζητήσεις γύρω από θέματα ενέργειας, ασφάλειας, αγνοουμένων και ζητήματα που αφορούν τους απόδημους Κυπρίους, αρχίζει την Τρίτη 26 Ιουλίου το Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων της Διασποράς της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ), της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) και της Νεολαίας Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ), το πρώτο δια ζώσης μετά από δύο και πλέον χρόνια πανδημίας της COVID-19.

Ο ρόλος των αποδήμων στο Κυπριακό και το ζήτημα των αγνοουμένων είναι καίριας σημασίας, σημείωσε στο ΚΥΠΕ, ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου υπογραμμίζοντας ότι φέτος γιορτάζουν και τα 20 χρόνια από την ίδρυση της ΝΕΠΟΜΑΚ, η οποία θα αντιπροσωπεύεται στο συνέδριο με 140 νέους και νέες της διασποράς, και θα υπάρχει ειδικό εορταστικό μέρος.

Μέσα σε ένα δύσκολο πολιτικά περιβάλλον, με την τουρκική προκλητικότητα και τις διεθνείς εξελίξεις, στο επίκεντρο θα βρίσκεται το Κυπριακό, χωρίς ν’ αφήνουμε πίσω και τα άλλα θέματα, ανέφερε ο κ. Φωτίου.

Την ερχόμενη Πέμπτη 28 Ιουλίου, ανέφερε ο κ. Φωτίου, το Κεντρικό Συμβούλιο του συνεδρίου θα ενημερωθεί στο Προεδρικό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τα θέματα ενέργειας.

«Ο ρόλος των αποδήμων στο Κυπριακό είναι καθοριστικής σημασίας και βλέπουμε τα τελευταία χρόνια ότι η προσπάθεια ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και το ΗΒ, σε ξένα κέντρα λήψης απόφασης, είναι καθοριστικής σημασίας για τα εθνικά μας συμφέροντα».

Ο Επίτροπος Προεδρίας ανέφερε επίσης ότι οι απόδημοι θα ενημερωθούν σε ειδικές συνεδρίες στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και Κυπριακού από τον ΥΠΕΞ, Ιωάννη Κασουλίδη, τον διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς, Μενέλαο Μενελάου, για θέματα ενέργειας από την Υπουργό Ενέργειας, Νατάσα Πειλίδου, για τα θέματα ασφάλειας θα συναντηθούν με τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, ενώ θα γίνει συζήτηση και με τον CIPA καθώς οι απόδημοι μπορούν πολαπλασιάσουν τα μηνύματα προοπτικές και τις ευκαιρίες επενδύσεων στην Κύπρο στιις χώρες όπου ζουν ή και να επενδύσουν και οι ίδιοι, όπως σημείωσε ο Φώτης Φωτίου.

Θα υπάρξει επίσης, είπε, ειδική συζήτηση με τους Γενικούς Διευθυντές των ΥΠΕΣ και ΥΠΕΞ και το Γραφείο του Επιτρόπου για τα προβλήματα που οι απόδημοι αντιμετωπίζουν σχετικά με την έκδοση ταυτοτήτων και διαβατηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και άλλων αιτήσεων.Έχει αυξηθεί η ζήτηση του διαβατηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας από Κύπριους της Βρετανίας, ειδικά μετά το Brexit, σημείωσε λέγοντας ότι είναι γραφειοκρατικά αλλά ουσιαστικά τα προβλήματα που χρειάζονται λύση. Χρειάζεται να διευκολυνθεί η κατάσταση στη Βρετανία με το προσωπικό για την διεκπεραίωση αυτών των αιτημάτων. Συνέχισε αναφέροντας ότι «το ζητούν κι έχουν δίκιο».

Θα υπάρξει, δήλωσε ο κ. Φωτίου, και ειδική συνεδρία για το θέμα των αγνοουμένων, «είναι ένα κεφάλαιο για το οποίο ζητούμε την στήριξη των αποδήμων μας».

Ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους απόδημους

Ο Επίτροπος στάθηκε ιδιαίτερα στην παρουσίαση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την διασπορά την οποία θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά στο συνέδριο και στην οποία θα μπορούν αμέσως μετά να εγγραφούν όλοι οι απόδημοι. Στόχος, είπε, δεν είναι να δούμε πόσοι είναι οι Κύπριοι στο εξωτερικό, «πάνω κάτω ξέρουμε πως άλλη μια Κύπρος διαμένει στο εξωτερικό», αλλά – σημείωσε – να δούμε πού βρίσκονται όλοι αυτοί οι αξιόλογοι Κύπριοι, γιατροί, ακαδημαϊκοί, επιστήμονες, επιχειρηματίες που είναι «οι καλύτεροι πρέσβεις μας στο εξωτερικό».

Ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι στην ίδια πλατφόρμα υπάρχει και το κομμάτι «Μάθε τις ρίζες σου» μέσω του οποίου η νέα γενιά μπορεί να μάθει για την γλώσσα, την ιστορία, να δει ήθη και έθιμα της πατρίδας του. «Είναι ένα εξαιρετικό έργο που ολοκληρώθηκε αυτές τις ημέρες» είπε.

Συνολικά, είπε ο Φώτης Φωτίου, στο συνέδριο θα λάβουν περίπου 220 άτομα, το Κεντρικό Συμβούλιο της ΠΟΜΑΚ, της ΠΣΕΚΑ και της ΝΕΠΟΜΑΚ.

Εργασίες

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το συνέδριο θα αρχίσει την ερχόμενη Τρίτη 26 Ιουλίου στις 19.00 στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας. Την έναρξη θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τους συνέδρους θα καλωσορίσει ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν και η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος Β’ και η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελληνικής Δημοκρατίας, Ζέττα Μ. Μακρή. Την τελετή θα προσφωνήσουν ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ, Ανδρέας Παπαευριπίδης, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ και ο Πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ, Χρίστος Τούτον.

Η τελετή έναρξης των εργασιών θα μεταδίδεται ζωντανά από το ΡΙΚ 2, που είναι ο επίσημος φορέας επικοινωνίας του Συνεδρίου, αλλά και μέσω live streaming από την ιστοσελίδα του Γραφείου του Επιτρόπου Προεδρίας www.commissionertothepresidency.gov.cy.

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στο ξενοδοχείο St Raphael Resort, στη Λεμεσό, και θα διαρκέσουν έως και την Παρασκευή 29 Ιουλίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ