ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου
“Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί bullying από τους επιθετικούς γείτονές μας”, τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος σε εκπροσώπους κορυφαίων ομογενειακών οργανώσεων στο γεύμα που παρέθεσαν προς τιμήν του την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου στο Loeb Boathouse στη Νέα Υόρκη, και χαρακτήρισε εντελώς απαράδεκτες τις προκλήσεις απέναντι στην κυριαρχία της χώρας, λέγοντας πως θα αφιερώσει χρόνο στο θέμα αυτό στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. “Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να ενισχύσουμε τις συμμαχίες μας”, πρόσθεσε.
Το γεύμα συνδιοργάνωσαν η AHEPA, το ΑΗΙ, η “Atlantic Bank”, η Ομοσπονδία Κυπροαμερικανικών Οργανώσεων, η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Φιλαδέλφειας και Μείζονος Ντέλαγουερ, το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο (HACC), το Hellenic Initiative, ο Δικηγορικός Σύλλογος Νέας Υόρκης, ο Ελληνικός Ιατρικός Σύλλογος Νέας Υόρκης, η Παγκόσμια Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), η Ηγεσία των 100, το Τάγμα των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και το “The Washington OXI DAY Foundation”.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με προσευχή που ανέπεμψε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ο οποίος καλωσόρισε τον Έλληνα Πρωθυπουργό, κάνοντας αναφορά στην ομιλία του το Μάιο στο Κογκρέσο. “Ηταν μια πρωτοφανής τιμή τόσο για σας όσο και για την Ελλάδα που μας γέμισε με συγκίνηση και υπερηφάνεια. Σε μια εποχή παγκόσμιας αβεβαιότητας, όπως η σημερινή, συνεχίζετε να επιδεικνύετε τις ηγετικής ικανότητες που χρειάζεται τόσο η Ελλάδα όσο και ολόκληρος ο κόσμος.
Στη συνέχεια, ο Μάικ Μανάτος, πρόεδρος της Manatos & Manatos, και συντονιστής της εκδήλωσης παρουσίασε τον επιχειρηματία Τζορτζ Μάρκους, από την Καλιφόρνια, ο οποίος προλόγισε τον Πρωθυπουργό, τονίζοντας -μεταξύ άλλων- πως “έφερε σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα” και “ανόρθωσε την ελληνική οικονομία, παρά την πανδημία”.

Στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως “η συμμαχία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ βρίσκεται στο ιστορικά υψηλότερο σημείο, ώστε να μεταφέρει το μήνυμα αυτού που πραγματικά συμβαίνει σήμερα στην ανατολική Μεσόγειο και για να υπογραμμίσει ότι σε μια εποχή που η Δύση διεξάγει έναν πόλεμο στην Ουκρανία εναντίον μιας επιθετικής Ρωσίας, το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι μια ακόμη πηγή γεωπολιτικής αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ”.
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τις κυβερνητικές δεσμεύσεις ότι επιχειρήσεις και νοικοκυριά στην Ελλάδα θα στηριχθούν αυτόν τον πολύ δύσκολο χειμώνα απέναντι στο υπέρογκο κόστος του ρεύματος και του φυσικού αερίου.

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η οικονομία πηγαίνει πολύ καλύτερα, ότι αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,3% το 2022 – πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο – και ότι αναμένεται να αποφευχθεί η ύφεση το επόμενο έτος. Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις άμεσες ξένες επενδύσεις των τελευταίων ετών, και την εξαιρετική τουριστική σεζόν, λέγοντας ότι παρά τις δυσκολίες υλοποιούνται σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε πολυάριθμους τομείς και ότι η γενιά του “Βrain drain” αρχίζει να επιστρέφει στην πατρίδα.
“Νομίζω ότι δεν υπάρχουν όρια, όταν σκεφτόμαστε τις δυνατότητες που πραγματικά έχει αυτή η χώρα. Και, φυσικά, για να αξιοποιήσουμε πλήρως αυτές τις δυνατότητες, χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας. Χρειαζόμαστε την υποστήριξη της απίστευτα ταλαντούχας, ευημερούσας και δυναμικής ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Ξέρω ότι νοιάζεστε πολύ για το τι συμβαίνει στην πατρίδα και μού δίνει τεράστια χαρά όταν νιώθετε περήφανοι για το τι μπορεί να πετύχει η Ελλάδα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές”, είπε κλείνοντας την ομιλία του ο Πρωθυπουργός.

Το “παρών” στην εκδήλωση έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ιωάννης Κασουλίδης, η Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου, Μιχάλης Φυρίλλας, ο Πρόξενος Δημήτρης Παπαγεωργίου, η Ανώτατη Δικαστής Μάντλιν Σίγκα, ο πολιτειακός γερουσιαστής Μιχάλης Γιάνναρης, ο πολιτειακός βουλευτής Μιχάλης Ταννούσης, ο διευθύνων σύμβουλος του American Jewish Committee, Ντέιβιντ Χάρις και ηγετικά στελέχη όλων των μεγάλων ομογενειακών οργανώσεων.



