Home ΑΜΕΡΙΚΗ Κυρ. Μητσοτάκης: Οι δημοκρατίες απειλούνται από σειρήνες που προσφέρουν εύκολες λύσεις σε...

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι δημοκρατίες απειλούνται από σειρήνες που προσφέρουν εύκολες λύσεις σε δύσκολα προβλήματα

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Να μην επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος και των προηγούμενων γενεών κάλεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης του απόφοιτους του Boston College στη Βοστώνη, όπου απηύθυνε ομιλία στην 146η Τελετή Αποφοίτησης.

Ο πρωθυπουργός ο οποίος στη διάρκεια της τελετής αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Boston College, επικαλέστηκε λόγια σπουδαίων ανδρών του παρελθόντος δίδοντας την κατεύθυνση την οποία πρότεινε να ακολουθήσει η νέα γενιά, και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στον Νίκο Καζαντζάκη, τον Βάτσλαβ Χάβελ, τον Χέλμουτ Κολ και τον Κωνσταντίνο Καβάφη.

Ο κ.Μητσοτάκης έκρουσε παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για την παρουσία του λαϊκισμού στο δημόσιο λόγο και στην πολιτική, ενώ στηλίτευσε την πορεία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τα οποία, όπως είπε, ενώ ξεκίνησαν ως αποθέωση της ελευθερίας του λόγου, και ένα θεόσταλτο εργαλείο που θα επέτρεπε στις δημοκρατικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο να οργανωθούν και να γκρεμίσουν την κυβερνητική λογοκρισία αυταρχικών καθεστώτων, κατέληξαν “να πολώνουν τη δημόσια συζήτηση και μετατρέπουν τη δημόσια σφαίρα σε μια σύγχρονη εκδοχή του Πύργου της Βαβέλ, όπου μιλάμε διαφορετικές γλώσσες και ακούμε μόνο όσους μοιράζονται τις ίδιες απόψεις μαζί μας”.

Ο κ.Μητσοτάκης έκανε επίσης αναφορά στον ιδιαίτερο δεσμό που ενώνει την οικογένεια του με το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα, είπε ότι πραγματοποίησε ένα μεγάλο υπερατλαντικό ταξίδι δυο φορές μέσα σε λίγες μέρες, αφού όπως είπε “δεν υπήρχε περίπτωση να έχανα ποτέ την ευκαιρία να μιλήσω στους αποφοίτους του επιφανέστερου Αμερικανικού Κολλεγίου με ελληνικό μότο: «Αιέν Αριστεύειν»”.

“Έχω πολύ μεγάλη πίστη ότι η γενιά σας δεν θα επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος. Αλλά για να το πετύχετε αυτό, για να εκπληρώσετε το ιερό καθήκον σας να αφήσετε στα παιδιά σας έναν καλύτερο κόσμο από αυτόν που κληρονομήσατε, πρέπει να λειτουργήσετε με διαφορετικό τρόπο” είπε ο κ. Μητσοτάκης, και πρόσθεσε:

“Θα ήθελα να επικαλεστώ τα λόγια του Βάτσλαβ Χάβελ, ο οποίος στην ομιλία του κατά την τελετή αποφοίτησης στο Χάρβαρντ το 1995, μίλησε για την έννοια της «ριζικής ανανέωσης του αισθήματος ευθύνης μας».

Αναφερόμενος στον Νίκο Καζαντζάκη επικαλέστηκε τα λόγια του «Ν’ αγαπάς τὴν εὐθύνη. Να λές: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος νὰ σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω», και προσέθεσε ότι “είναι αυτή η αίσθηση ευθύνης που με οδήγησε στον δημόσιο βίο, ως βουλευτή, υπουργό, αρχηγό κόμματος και πρωθυπουργό. Και είναι αυτό το βασικό μήνυμα της συλλογικής ευθύνης και της ατομικής δράσης που ελπίζω η γενιά σας να κάνει πράξη”.

Ο κ.Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους απόφοιτους τους είπε:

“Η πρώτη σας ευθύνη είναι να αλλάξετε ριζικά τον τρόπο που οραματίζεστε τη Δημοκρατία στον 21ο αιώνα, χωρίς να παραμελείτε τα «πολιτικά» σας καθήκοντα. Όχι, όχι, δεν προτείνω να γίνετε όλοι πολιτικοί.

Αλλά για όσους από εσάς σκέφτεστε να υπηρετήσετε τα κοινά, σας ενθαρρύνω ολόψυχα να ακολουθήσετε αυτό το μονοπάτι. Γιατί αν οι καλύτεροι και οι πιο έξυπνοι δεν εισέλθουν στο δημόσιο πεδίο, τότε αφήνετε χώρο σε άλλους να το πράξουν”.

Τέλος αναφέρθηκε και στον τραγουδιστή Βασίλη Παπακωνσταντίνου λέγοντας:

“Ένας διάσημος Έλληνας ροκ σταρ της γενιάς μου, τραγούδησε έναν στίχο που πάντα με άγγιζε. «Φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα, χωρίς εμένα». Μην αφήσετε αυτό να συμβεί στη γενιά σας”.