Home ΑΜΕΡΙΚΗ Κύπρος και ΗΠΑ κατέληξαν σε εμβάθυνση αμυντικής συνεργασίας

Κύπρος και ΗΠΑ κατέληξαν σε εμβάθυνση αμυντικής συνεργασίας

ΛΕΥΚΩΣΙΑ –  Σε αμοιβαία επωφελή εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας κατέληξαν Κυπριακή Δημοκρατία και ΗΠΑ κατά τη δεύτερη συνάντηση του διμερούς Διαλόγου Ασφάλειας και Άμυνας, η οποία πραγματοποιήθηκε αρχές Ιουνίου, στην Ουάσιγκτον, μεταξύ αντιπροσωπείας του Υπουργείου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) και αντιπροσωπείας του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

Σε δηλώσεις στο ο Διευθυντής του Επιτελείου του Υπουργού Άμυνας, Ταξίαρχος Χάρης Γεωργίου, ανέφερε ότι βασικός σκοπός της συνάντησης ήταν η διεύρυνση και αναβάθμιση της αμυντικής και στρατιωτικής μας συνεργασίας και τόνισε πως «τοποθετούμε πλέον ένα συγκεκριμένο πλάνο συνεργασίας με κάποιους αντικειμενικούς σκοπούς που θα πρέπει να υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια».

Υπογράμμισε ότι «αμοιβαία πρόθεση, είναι όπως διευρυνθεί η στρατηγική συνεργασία, όπως για παράδειγμα η σύναψη συμφωνίας για ανταλλαγή διαβαθμισμένων πληροφοριών μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών».

Παράλληλα, ο κ. Γεωργίου ανακοίνωσε πως αναμένεται να διεξαχθεί εντός του έτους, στρατιωτική άσκηση ΚΔ – ΗΠΑ, δίνοντας συνέχεια στις προηγούμενες ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των δύο χωρών.

Στην αντιπροσωπεία του Υπουργείου Άμυνας, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Διευθυντής του Επιτελείου του Υπουργού Άμυνας, συμμετείχαν επίσης ο Διευθυντής Εξοπλισμών, Αντισυνταγματάρχης Ξάνθος Ιωάννου, ο Διπλωματικός Σύμβουλος του Υπουργού Άμυνας Ανδρέας Ηλιάδης, καθώς επίσης ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ΗΠΑ Μάριος Λυσιώτης και ο Ακόλουθος Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην Ουάσιγκτον, Συνταγματάρχης Γιώργος Ιωάννου.

Ειδικότερα, αναφορικά με τις συζητήσεις που διεξήχθησαν στο πλαίσιο του διμερούς Διαλόγου Ασφάλειας και Άμυνας, ο Διευθυντής του Επιτελείου του Υπουργού Άμυνας είπε ότι σκοπός της επίσκεψης ήταν η συνέχιση των επαφών και του διαλόγου μετά την επίσκεψη της αμερικανικής αντιπροσωπείας στην Λευκωσία και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του 2021, οπότε και θεσμοθετήθηκε ο εν λόγω διμερής διάλογος.

Ανέφερε ότι η τρίτη συνάντηση των δύο πλευρών θα γίνει στην Κύπρο σε χρόνο που θα καθορίσουν οι δύο πλευρές εντός του 2024 και σημείωσε πως “οι συναντήσεις αυτές έχουν σκοπό να διαπιστώνεται κάθε φορά η πρόοδος υλοποίησης και αποτίμησης των στόχων οι οποίοι έχουν τεθεί καθώς επίσης και ο καθορισμός νέων στόχων”.

Επίσης ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας συζητήθηκαν και θέματα συνεργασίας και εκπαίδευσης αξιωματικών της ΕΦ στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο του προγράμματος διεθνούς στρατιωτικής εκπαίδευσης (IMET) μέσω του οποίου οι ΗΠΑ παρέχουν κονδύλια για εκπαίδευση αξιωματικών της ΕΦ. Πρόσθεσε πως κατά την τρέχουσα περίοδο θα εκπαιδευτούν περίπου 20 αξιωματικοί της ΕΦ.

Σημείωσε ότι η συγκεκριμένη εκπαίδευση Κυπρίων αξιωματικών άρχισε πριν από δύο χρόνια και συνεχίζει προοδευτικά με την αύξηση των εκπαιδευόμενων στελεχών.

Επιπλέον, ο κ. Γεωργίου είπε στο ΚΥΠΕ ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης η διενέργεια κοινών ασκήσεων συνεργασίας με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις και ζητήθηκε από πλευράς Κύπρου να υπάρχει «πιο συχνή και μεγαλύτερη σε αριθμό παρουσία» των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο νησί για συνεκπαίδευση με στρατιωτικά τμήματα της ΕΦ.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, θα πρέπει να συνεχιστεί και να αυξηθεί η σύνδεση των δύο χωρών στον τομέα της εκπαίδευσης και των ασκήσεων με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, ενώ παράλληλα, μετά και την υπογραφή της συμφωνίας παροχής διοικητικών διευκολύνσεων (ACSA), αναμένεται ότι θα αυξηθεί, όπως είπε, και η παρουσία αμερικανικών πολεμικών πλοίων στα κυπριακά λιμάνια, αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο την τακτική συνεργασία ΚΔ – ΗΠΑ.

Είπε ακόμη ότι στο πλαίσιο της συνάντησης έγινε και μια ανασκόπηση σε σχέση με τις εξελίξεις και την κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Κύπρου και ειδικότερα σε σχέση με την Τουρκία και πρόσθεσε ότι η κυπριακή αντιπροσωπεία ενημέρωσε για την περιφερειακή αμυντική της πολιτικής που στηρίζεται στην εξωστρέφεια και εταιρική συνεργασία με κράτη της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου και του πλέγματος διμερών και τριμερών αμυντικών συνεργασιών.

Επιπλέον, ο Διευθυντής του επιτελείου του ΥΠΑΜ είπε ότι η κυπριακή αντιπροσωπεία προέβη σε ανάλυση των θεμάτων ασφάλειας στην Κύπρο και ανέφερε ότι οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις όχι μόνο δεν έχουν μειώσει τις στρατιωτικές τους δυνάμεις και εξοπλισμό που διατηρούν στο νησί, αλλά αντιθέτως αναβαθμίζονται, κυρίως τεχνολογικά, με καλύτερα ηλεκτρονικά συστήματα και συστήματα παρακολούθησης.

Επίσης, αναφέρθηκε στη στρατιωτική βάση που έχουν αναπτύξει οι κατοχικές δυνάμεις στο κατεχόμενο Λευκόνοικο με δυνατότητα προσγείωσης διαφόρων τύπων μη επανδρωμένων αεροχημάτων, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο, όπως είπε ο κ. Γεωργίου, ότι η συγκεκριμένη βάση δεν αφορά μόνο την Κύπρο αλλά στοχεύει στον έλεγχο της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής, επηρεάζοντας τα συμφέροντα γειτονικών κρατών και κρατών που έχουν παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Γεωργίου ανέφερε στο ΚΥΠΕ, ότι συζητήθηκε και η παροχή τεχνογνωσίας από μέρους των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την κυβερνοάμυνα και κυβερνοασφάλεια. Πρόσθεσε πως υπάρχει ήδη πρόγραμμα συνεργασίας για αυτά τα θέματα και αυτό θα γίνει και στο πλαίσιο του SPP (State Partnership Program) που υπογράφηκε τον περασμένο Μάρτιο στην Λευκωσία.

Επίσης ανέφερε ότι επιπλέον συζητήθηκαν θέματα κλιματικής αλλαγής και ιδιαίτερα στο αποτύπωμα που αφήνουμε στο περιβάλλον ως Ένοπλες Δυνάμεις.

Όσον αφορά στη συζήτηση για την ασφάλεια στη ναυσιπλοΐα, ανέφερε ότι λόγω του γεγονότος ότι η Κύπρος διαθέτει μεγάλο, σε σχέση με το μέγεθος της, εναέριο χώρο (FIR) και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), «μας ενδιαφέρει η συνεργασία με χώρες που έχουν μεγάλες δυνατότητες, όπως οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Γαλλία και η Ελλάδα προκειμένου να διασφαλίζουμε την ελεύθερη ναυσιπλοΐα και την εκμετάλλευση φυσικών πόρων στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου».

Άρση αμερικανικού εμπάργκο

————————-

Όσον αφορά την άρση του αμερικανικού εμπάργκο πώλησης αμυντικού υλικού προς την Κύπρο, ο Διευθυντής του επιτελείου του ΥΠΑΜ είπε στο ΚΥΠΕ ότι η ΚΔ ήδη έχει προχωρήσει σε αγορές από την αμερικάνικη αμυντική βιομηχανία και ότι μέσω της πρόσβασης αποκτούμε συνεργασία με την αγορά των ΗΠΑ. Πρόσθεσε ότι η αντιπροσωπεία του ΥΠΑΜ της ΚΔ χαιρέτισε την άρση του αναχρονιστικού εμπάργκο και κάλεσε τις ΗΠΑ όπως τερματιστεί η ετήσια αξιολόγηση που διενεργείται στην Κύπρο για την ανανέωση της άρσης του εμπάργκο, κάτι που θα διευρύνει τις προοπτικές συνεργασίας.

Αύξηση πιστώσεων στο 2% προς ΥΠΑΜ

————–

Τέλος, ο κ. Γεωργίου τόνισε ότι το Υπουργείο Άμυνας, με την έγκριση αύξησης του προϋπολογισμού του, προκειμένου να ανέλθει στο 2% του ΑΕΠ, θα έχει τη δυνατότητα υλοποίησης μεσοπρόθεσμου προγραμματισμού εξοπλιστικών προγραμμάτων, τα οποία είναι αναγκαία για την άμυνα και την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

[ΚΥΠΕ]