Home ΕΛΛΑΔΑ Κ. Κόμπος: Η Ελλάδα ήταν και παραμένει το στήριγμά μας διαχρονικά στο...

Κ. Κόμπος: Η Ελλάδα ήταν και παραμένει το στήριγμά μας διαχρονικά στο Κυπριακό – Κοινό όραμα η επανένωση του νησιού

ΛΕΥΚΩΣΙΑ –

Ο στενός συντονισμός μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου θα συνεχισθεί σε όλα τα επίπεδα, διαμήνυσε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιώργο Γεραπετρίτη. «Αυτό οφείλουμε, αυτό θα πράττουμε και η μοναδικότητα της σχέσης μας, αυτό ακριβώς επιβάλλει» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, επιβεβαιώνοντας τη σύμπνοια απόψεων, την κοινή γραμμή πλεύσης, καθώς και το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων. «Ευθυγραμμιζόμαστε στην ενίσχυση της συνέχισης της προσπάθειας για από κοινού αντιμετώπιση των διεθνών και περιφερειακών προκλήσεων» τόνισε επιπροσθέτως.

   Ξεκινώντας τις δηλώσεις του, είπε πως με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζει τον Γιώργο Γεραπετρίτη στην Κύπρο, κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψή του μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, σημειώνοντας ότι η πράξη αυτή εμπεριέχει ισχυρό συμβολισμό και εκπέμπει σαφή μηνύματα.

   Αναφερθείς σε αυτή καθεαυτή τη συνάντηση, εξέφρασε την ικανοποίησή του, κάνοντας λόγο για πλούσια και παραγωγική συζήτηση επί διευρυμένης θεματολογίας. Πρωταρχικό ζήτημα συζήτησης ήταν το Κυπριακό, με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου να στέλνει το μήνυμα πως «διαχρονικά η Ελλάδα ήταν, και παραμένει, το στήριγμά μας» και ότι «κοινό όραμά μας παραμένει η επανένωση της Κύπρου». Αποκλειστικά, όπως ξεκαθάρισε εκ νέου, εντός του συμφωνημένου πλαισίου του ΟΗΕ, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

   Μάλιστα, κατέστησε σαφές προς πάσα κατεύθυνση, ότι «δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούμε διχοτομικές λύσεις ή άλλες παρεμφερείς προσεγγίσεις» και έκρινε ιδιαίτερα σημαντική σε αυτό το πλαίσιο, την ενίσχυση της συμβολής της ΕΕ. «Η ενεργός εμπλοκή της οποίας, τόσο στο σπάσιμο του αδιεξόδου όσο και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, είναι πρωταρχικής σημασίας. Σχετικά είναι τα πρόσφατα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Διαπιστώνουμε ότι το Κυπριακό είναι ξανά μέρος της ατζέντας και ότι η προσέγγισή μας τυγχάνει αναγνώρισης και αποδοχής. Έχει ξεκινήσει μια διαδικασία για επάνοδο στις διαπραγματεύσεις. Φυσικά, βεβαιότητες δεν υπάρχουν και η τουρκική στάση θα καθορίσει εν πολλοίς το αποτέλεσμα. Εμείς, πήραμε την πρωτοβουλία, κινηθήκαμε ως οι άμεσα επηρεαζόμενοι από την κατάσταση και οι προσπάθειές μας θα συνεχιστούν» σημείωσε έτι περαιτέρω.

   Πέρα από το Κυπριακό, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και όπως τόνισε ο κ. Κόμπος: «Οι χώρες μας αποτελούν πυλώνες σταθερότητας στην περιοχή, πρωτοστατούν στην ανάπτυξη των πολυμερών σχημάτων συνεργασίας, ως γέφυρα μεταξύ των χωρών της περιφέρειάς μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εργαζόμαστε για την περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση των συνεργασιών αυτών, ώστε η Ανατολική Μεσόγειος και η ευρύτερη περιοχή, να καταστούν χώρος ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας. Θέλουμε να είμαστε, μαζί, ο καταλύτης αυτής της προσπάθειας».

   Παράλληλα, διαμήνυσε με σαφήνεια πως σε ένα τέτοιο όραμα δεν χωρούν απειλητικές συμπεριφορές, αναθεωρητισμός, αμφισβήτηση και παραβίαση του διεθνούς δικαίου. «Τουναντίον, κοινή μας πυξίδα είναι η προσήλωση, η πλήρης και όχι η επιλεκτική και αποσπασματική, συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο, με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες» υπογράμμισε.

   Τέλος, κατά τη συνάντηση, οι κ.κ. Γεραπετρίτης και Κόμπος εστίασαν και στις προκλήσεις που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, διαπιστώνοντας ταύτιση απόψεων σε μια σειρά ζητημάτων.