ΓΑΥΔΟΣ – “H Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για το πώς θα ασκήσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα”, διεμήνυσε από την ακριτική Γαύδο, το νοτιότερο άκρο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου παρέστη στην τελετή Αγιασμού των Υδάτων, σε μια επίσκεψη με υψηλό συμβολισμό.
Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που επισκέπτεται το νησί μετά τον Κώστα Σημίτη το 1996 και μόλις ο δεύτερος ιστορικά που πραγματοποιεί μια τέτοια επίσκεψη.
“Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε δύναμη ειρήνης, αλλά ταυτόχρονα είμαστε και μια δύναμη αυτοπεποίθησης. Γνωρίζουμε ότι με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο μπορούμε να λύνουμε τις όποιες διαφορές μας ειρηνικά. Το έχουμε εξάλλου αποδείξει οριοθετώντας Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με την Αίγυπτο και με την Ιταλία. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι αυτός είναι ο δρόμος στον οποίο πρέπει να πορευτούμε προκειμένου να επιλύσουμε και τις όποιες άλλες διαφορές έχουμε με τους γείτονές μας”, τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Επεσήμανε ακόμη ότι δυτικά από τη Γαύδο έχουν ξεκινήσει για πρώτη φορά έρευνες για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου τα οποία η Ελληνική Δημοκρατία μπορεί να αξιοποιήσει. “Καλώ”, είπε, “τα γειτονικά κράτη να προσέλθουν σε γόνιμη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα. Όπως το κάναμε με την Αίγυπτο, μπορούμε να το κάνουμε και με τη Λιβύη”.
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το στρατιωτικό φυλάκιο της Γαύδου, στο οποίο υπηρετούν οκτώ στρατιώτες, ξεναγήθηκε στους χώρους του φυλακίου και στη μουσειακή έκθεση που βρίσκεται στην είσοδο του Φάρου, συνομίλησε και αντάλλαξε ευχές για το νέο έτος με τους στρατιώτες.
Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης του Πρωθυπουργού ήταν το χωριό Άμπελος, όπου είχε την ευκαιρία να συναντήσει, να ανταλλάξει ευχές και να συζητήσει με την κ. Χριστίνη, μία εκ των γηραιότερων μόνιμων κατοίκων του νησιού.

Τον Πρωθυπουργό υποδέχθηκε και συνόδευσε κατά την παραμονή του στο νησί η Δήμαρχος Γαύδου, Λίλιαν Στεφανάκη, που τόνισε την ανάγκη διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού.
“Εκ μέρους των Ακριτών της Ελλάδος σας καλωσορίζω στη Γαύδο. Η επίσκεψή σας στον τόπο μας δεν αποτελεί μόνο τιμή για εμάς τους Γαυδιώτες, αλλά και ένα σημαντικό γεγονός υψηλού συμβολισμού. Η παρουσία σας σήμερα εδώ, στο νοτιότερο άκρο της πατρίδος μας, γεμίζει εμάς δύναμη, αλλά και ισχυροποιεί την κυριαρχία της χώρας μας. Η Γαύδος που με την ομορφιά της κατάφερε για χρόνια να κρατήσει τον Οδυσσέα κοντά στην Καλυψώ. Ο τόπος που ευλογήθηκε από τον Απόστολο Παύλο, το νησί των εξορίστων, το νησί που έχει καταφέρει να διαφυλάξει σχεδόν ακέραια την ομορφιά του από την εποχή του Ομήρου μέχρι τις μέρες μας, σήμερα τιμάται από την παρουσία του πρωθυπουργού της χώρας”, ανέφερε, μεταξύ άλλων, κατά τον χαιρετισμό της η κ. Στεφανάκη.

Στον Πρωθυπουργό κατέθεσε έγγραφο με εφτά επείγουσες ανάγκες ο γιατρός του νησιού, ενώ η κ. Έφη Γεωργακά-Λιουγάκη, μητέρα δύο παιδιών Γυμνασίου ζήτησε τη λειτουργία του σχολείου.