Home Church & Religion “Μάγεψαν” το κοινό οι Χορωδίες και η Ορχήστρα του Αρχιεπισκοπικού Καθεδρικού

“Μάγεψαν” το κοινό οι Χορωδίες και η Ορχήστρα του Αρχιεπισκοπικού Καθεδρικού

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ -της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου  

Μια μοναδική βραδιά μυσταγωγίας είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρέθηκαν στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάτταν για την χριστουγεννιάτικη συναυλία της Χορωδίας και της Ορχήστρας του, που πραγματοποιήθηκε για 45η χρονιά φέτος το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου.   

Τη συναυλία με τίτλο “Οι Ήχοι των Χριστουγέννων” διηύθυνε ο βαρύτονος Κωνσταντίνος Τσουράκης, ο οποίος πρόσφατα ανέλαβε τη διεύθυνση των μουσικών συνόλων του Καθεδρικού.

Για πρώτη φορά στη χριστουγεννιάτικη συναυλία συμμετείχε η Νεανική Χορωδία, η οποία δημιουργήθηκε μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο με πρωτοβουλία του κ. Τσουράκη με σκοπό να διδαχτούν τα παιδιά του Καθεδρικού της Αγίας Τριάδας μουσική και εκκλησιαστικούς ύμνους.

Οι αγγελικές φωνές των παιδιών σε συνδυασμό με τις εκπληκτικές φωνές των χορωδών και των σολίστ προσέφεραν μια ξεχωριστή εμπειρία ψυχικής ανάτασης και αγαλλίασης στο πολυπληθές ακροατήριο.

Μέσα σε κατανυκτικό κλίμα οι φιλόμουσοι ακροατές άκουσαν το τροπάριο “Η Παρθένος σήμερον”, σε διασκευή του αείμνηστου Ντίνου Άναγνοστ, καθώς και, σε παγκόσμια πρεμιέρα, τα χορωδιακά έργα “Κατεπλάγη Ιωσήφ”, σε σύνθεση της Dawn Helene και ενορχήστρωση της Hilary Baboukis, “Σήμερον γεννάται εκ Παρθένου”, και το μέλος “Λύτρωσιν Απέστειλε”.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε ακόμα το χορωδιακό ορατόριο “Αλληλούια” του Handel και τα έργα “One Small Child” και “O Μικρός Τυμπανιστής” από τη Νεανική Χορωδία, καθώς και μερικά από τα πιο γνωστά τραγούδια και ύμνους των Χριστουγέννων, όπως τα “Ο Come all ye Faithful”, και “Hark the Herald Angels Sing”, στα Ελληνικά και τα Αγγλικά.  

Όπως σε κάθε συναυλία, στο τέλος ο μαέστρος κάλεσε τους ακροατές να τραγουδήσουν μαζί με τα μέλη της Χορωδίας τα Κάλαντα.

Οι ήχοι του μπουζουκιού του σολίστα Κώστα Ψαρρού στο “Καλήν Εσπέραν Άρχοντες” ενθουσίασε το κοινό και έδωσε άλλη διάσταση στη συναυλία.

Στο χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, επισήμανε ότι η συναυλία του θύμισε λίγο τους αίνους που ψάλλουμε στους ναούς. “Να αινούμε τον Κύριο, όλα τα έθνη, κάθετι που αναπνέει να αινεί τον Κύριο. Αυτό ακριβώς είναι η Εκκλησία”, είπε και ευχήθηκε σε όλους Καλά Χριστούγεννα.

Mεταξύ άλλων τη συναυλία παρακολούθησαν ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής κ. Δημήτριος, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, ο Πρόξενος, Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού π. Νικόλαος Καρλούτσος και η εκτελεστική διευθύντρια της “Ηγεσίας των 100”, Πωλέτ Πούλου.

Ακολούθησε δεξίωση με θέμα “Γεύσεις των Χριστουγέννων” στην κάτω αίθουσα του Καθεδρικού Ναού.

Η συναυλία έκανε την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου πρεμιέρα στο διαδίκτυο (on demand) όπου και θα παραμείνει μέχρι τις 26 Δεκεμβρίου για όσους δεν πρόλαβαν να την δουν ζωντανά και για όσους επιθυμούν να την απολαύσουν ξανά.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στην ιστοσελίδα www.archcathedralchoir.com για περισσότερες πληροφορίες ή ακόμα και για να υποστηρίξουν με τις δωρεές τους τη διακονία αυτή του Αρχιεπισκοπικού Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας.