Home ΕΛΛΑΔΑ Μνημόνιο Αδελφοποίησης Αθηνών – Νέας Υόρκης υπέγραψαν οι Δήμαρχοι Κώστας Μπακογιάννης και...

Μνημόνιο Αδελφοποίησης Αθηνών – Νέας Υόρκης υπέγραψαν οι Δήμαρχοι Κώστας Μπακογιάννης και Ερικ Άνταμς

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΘΗΝΑ – Σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα η τελετή αδελφοποίησης της πόλης των Αθηνών με τη Νέα Υόρκη στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας, επισφραγίζοντας τη στενή συνεργασία που ξεκίνησε ανάμεσα στις δύο πόλεις, τον περασμένο Αύγουστο, με την επίσκεψη του Δημάρχου Αθηναίων στη Νέα Υόρκη.

Το σχετικό Μνημόνιο Αδελφοποίησης υπέγραψαν ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης και ο Δήμαρχος Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς, ο οποίος βρίσκεται από χθες στην ελληνική πρωτεύουσα συμμετέχοντας στις εργασίες της 2ης Συνόδου των Δημάρχων για τον Αντισημιτισμό.  

“Είμαστε περήφανοι που οι δεκάδες χιλιάδες Έλληνες της Νέας Υόρκης βλέπουν τις δύο πρωτεύουσες της καρδιάς τους να έρχονται ακόμη πιο κοντά”, τόνισε ο Κώστας Μπακογιάννης με τον Δήμαρχο Ερικ Άνταμς να συμπληρώνει ότι “η Νέα Υόρκη είναι η Αθήνα της Αμερικής, δεν υπάρχει τίποτα πιο συναρπαστικό από το να ενώνονται οι πόλεις μας”.

Καλωσορίζοντας τον Ερικ Ανταμς στην Αθήνα ο κ. Μπακογιάννης τόνισε, μεταξύ άλλων: “Η Αθήνα, η “διαμαντόπετρα στης γης το δαχτυλίδι” και η Νέα Υόρκη, το «Μεγάλο Μήλο» ενώνουν τις δυνάμεις τους. […] Οι αξίες της ανεκτικότητας, της ισότητας και της ατομικής ελευθερίας μηδενίζουν τα χιλιόμετρα. Οι πολίτες μας και τα ιδανικά που πρεσβεύουν, μάς φέρνουν κοντά, -από τον Παρθενώνα μέχρι το Άγαλμα της Ελευθερίας κι από την Αστόρια μέχρι το Κουκάκι. Είμαστε περήφανοι που δίνουμε την ευκαιρία στους δεκάδες χιλιάδες Έλληνες της Νέας Υόρκης, να δουν τις δύο πρωτεύουσες της καρδιάς τους να έρχονται ακόμα πιο κοντά”.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Δήμαρχος Αθηναίων εξέφρασε τη χαρά του, αλλά και την πολύ μεγάλη τιμή να υποδέχεται στην Αθήνα και στο Δημαρχείο της πόλης, τον καλό φίλο -όπως αποκάλεσε τον Έρικ Άνταμς. Όπως είπε, η Αθήνα και η Νέα Υόρκη είναι δύο πόλεις που τις ενώνει ο κοινός θόλος της δημοκρατίας, του πολιτισμού και των αξιών του: “Δύο πρωτεύουσες με διεθνή ταυτότητα μητροπόλεων, σταυροδρόμια πολιτισμών, θερμοκοιτίδες συνεργασίας και καινοτομίας. Δύο ιστορικά πολυπολιτισμικά κέντρα, που έχουν γίνει, και συνεχίζουν να είναι, “λιμάνι και καταφύγιο” για τα όνειρα εκατομμυρίων κυνηγών μιας καλύτερης ζωής. Δύο πύλες της παγκοσμιοποίησης που μοιράζονται πολλά ζητήματα της αστικής καθημερινότητας και αντιμετωπίζουν παρόμοιες μελλοντικές προκλήσεις”.

Στην ομιλία του, ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ερικ Άνταμς, εκφράστηκε με ιδιαίτερα θερμό τρόπο τόσο για την Αθήνα, όσο και για τον Κώστα Μπακογιάννη, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Όταν συναντηθήκαμε στη Νέα Υόρκη πριν από λίγους μήνες, κατάλαβα αμέσως ότι είστε ένας πολιτικός με όραμα, με καινοτόμα και ανοιχτή σκέψη, που έχετε το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, οδηγώντας την σπουδαία πόλη της Αθήνας μπροστά”.

Εξέφρασε δε τον ενθουσιασμό του για την αδελφοποίηση των δύο πόλεων, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Δεν υπάρχει τίποτα πιο συναρπαστικό από το να ενώνουν οι πόλεις μας τις δυνάμεις τους, να συνεργάζονται κα εν τέλει να γίνονται σύμβολα, όχι μόνο στην Αμερική ή εδώ, αλλά παντού στον κόσμο -όπου κι αν αναζητούνται λύσεις για τα κοινά μας προβλήματα”.

Κ. Μπακογιάννης: “Η αδελφοποίηση, πυξίδα για την κοινή πορεία των πόλεων μας”

   Αναφερόμενος στη σημασία της σημερινής υπογραφής του μνημονίου, ο κ. Μπακογιάννης, επισήμανε ότι αυτό θα αποτελεί πλέον για την κοινή πορεία Αθήνας και Νέας Υόρκης: “Η Αδελφοποίηση αυτή θεσμοποιεί τη διττή ταυτότητα όλων των «ξενιτεμένων» και καταπραΰνει τη λησμονιά της μακρινής πατρίδας. Η Αδελφοποίηση αυτή αποτελεί πυξίδα για την κοινή μας πορεία προς τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα των πόλεων μας. Επεκτείνει τη συνεργασία μας στην προστασία του περιβάλλοντος και εδραιώνει την κοινή μας στάση, μηδενικής ανοχής, απέναντι σε κοινωνικές διακρίσεις πάσας φύσεως. Μια αδελφοποίηση που επισφραγίζει μια προσωπική φιλία με έναν ενορατικό άνθρωπο, πρότυπο της πολιτικής ζωής. Αλλά και δεσμεύει τις διαχρονικές σχέσεις ανταλλαγής πληθυσμών, ιδεών, γνώσης και πολιτισμού”.

Από την πλευρά του, ο κ. Άνταμς μίλησε για τη δυνατή φιλία ανάμεσα στη Νέα Υόρκη και την Αθήνα, καθώς και για τις βαθιές δεσμεύσεις, που πλέον δημιουργούν οι δύο πόλεις, με την αδελφοποίησή τους: “Η Νέα Υόρκη εμπνέεται διαχρονικά από το παράδειγμα της Αθήνας – τον τόπο, όπου άνθρωποι με διαφορετικές ιδιότητες συγκεντρώνονται για να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τους συμπολίτες τους. Η φιλία μεταξύ Νέας Υόρκης και Αθήνας έχει τις ρίζες της στη συγγένεια, στις κοινές αξίες και στην ιστορία.

Σήμερα, δεσμευόμαστε για το μέλλον της συνεργασίας μας και θέτουμε τις γερές βάσεις της. Αυτή η συμφωνία για την αδελφοποίηση της πόλης μας, θα μάς βοηθήσει να μοιραστούμε τις βέλτιστες πρακτικές και να αντιμετωπίσουμε τις πιο πιεστικές προκλήσεις μας. Θα εργαστούμε από κοινού για να αναπτύξουμε τον τουρισμό ανάμεσα στις πόλεις μας, να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή, να δεσμευτούμε για μία πολιτιστική συνεργασία και πολλά άλλα.

Η Αθήνα μάς διδάσκει ότι πρέπει πάντα να ονειρευόμαστε και να εργαζόμαστε για ένα καλύτερο αύριο. Καθώς ο κόσμος βγαίνει από τις σκοτεινές μέρες, είμαι ενθουσιασμένος που ενώνουμε τα χέρια, πέρα από τον Ατλαντικό για να διαμορφώσουμε αυτό το λαμπρό μέλλον μαζί”.

   Σε ποιους τομείς θα συνεργαστούν Αθήνα και Νέα Υόρκη

   Σύμφωνα με το περιεχόμενο του μνημονίου, οι δύο πόλεις -αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο τους στη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την ευημερία των κοινωνιών τους- θα συνεργαστούν στενά στον τομέα του τουρισμού με σκοπό την ενίσχυση των δύο προορισμών σε ταξίδια αναψυχής και διοργάνωσης συνεδρίων, στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής κρίσης, στο πεδίο του πολιτισμού με τη διοργάνωση κοινών καλλιτεχνικών εκθέσεων, φεστιβάλ, συναυλιών κλπ. καθώς και στην ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών στον τομέα της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών.

Ενδιαφέρον Άνταμς για τον ψηφιακό “πύργο ελέγχου” του Δήμου Αθηναίων

   Αμέσως μετά την εκδήλωση, ο κ. Μπακογιάννης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον Δήμαρχο της Νέας Υόρκης για τα σημαντικά βήματα που έχει κάνει η Αθήνα, τα τρία τελευταία χρόνια, στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού, παρουσιάζοντάς του τον ψηφιακό “πύργο ελέγχου” της πόλης και ενημερώνοντάς τον για την πλήρη ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων, έως το τέλος του χρόνου, με τον Δήμαρχο της Νέας Υόρκης να δείχνει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η «ψηφιακή» Αθήνα. Μάλιστα, ο κ. Άνταμς ζήτησε από τα στελέχη του Δήμου Αθηναίων συγκεκριμένες πληροφορίες για τις επιμέρους πλατφόρμες, με τις οποίες ο δήμος διαχειρίζεται το ψηφιακό πρόγραμμα των έργων του μέσα στην πόλη και των υπηρεσιών του προς τους πολίτες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αμέσως μετά, οι δύο Δήμαρχοι κατευθύνθηκαν προς την πλατεία Κοτζιά, όπου ο Κώστας Μπακογιάννης παρουσίασε στον κ. Άνταμς τα υπερσύγχρονα μηχανήματα καθαριότητας, που πλέον έχει στη διάθεσή του ο δήμος για την αποτελεσματικότερη καθαριότητα της πόλης. Την επιθυμία να δει τον σύγχρονο εξοπλισμό που έχει προμηθευτεί ο δήμος και μέσω του οποίου έχει αλλάξει το σύστημα καθαριότητας της πόλης, είχε εκφράσει ο ίδιος ο Έρικ Άνταμς, στην πρόσφατη συνάντησή με τον Δήμαρχο Αθηναίων στη Νέα Υόρκη. Ο κ. Άνταμς, έχοντας ως μέτρο σύγκρισης τη Νέα Υόρκη, παρατήρησε ότι η Αθήνα είναι μία καθαρή πόλη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνάντηση με την ΠτΔ και τον Πρόεδρο της Βουλής

 Στη συνέχεια, οι κύριοι Μπακογιάννης και Άνταμς, μετέβησαν στη Βουλή των Ελλήνων, όπου παρακολούθησαν την αλλαγή της Φρουράς και συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Βουλής, κ. Κώστα Τασούλα.

Έπειτα, κατευθύνθηκαν με τα πόδια μέσω του Εθνικού Κήπου προς το Προεδρικό Μέγαρο, όπου και έγινε η επίσημη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

 Ο Δήμαρχος Αθηναίων, ακολούθως, ξενάγησε τον κ. Άνταμς στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, με τον Δήμαρχο της Νέας Υόρκης να εκφράζει τον ενθουσιασμό του, αντικρίζοντας το παγκόσμιο σύμβολο της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αθήνας.