Home ΚΥΠΡΟΣ Ν. Αναστασιάδης: Τιμή στους αγωνιστές της ΕΟΚΑ και τις θυσίες του λαού...

Ν. Αναστασιάδης: Τιμή στους αγωνιστές της ΕΟΚΑ και τις θυσίες του λαού μας – Η μνήμη τους αθάνατη μέσα μας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρίσταται στο τρισάγιο και καταθέτει στεφάνι, στα Φυλακισμένα Μνήματα. Φωτογραφίες: ΓΤΠ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ – «Η σημερινή μέρα είναι μέρα που μνημονεύουμε με ευγνωμοσύνη τους αγωνιστές της ελευθερίας, τους απλούς αγρότες, τους εργάτες, τους προεστούς, την εκκλησία και τους δύο μεγάλους αρχηγούς του αγώνα, που συνενώνοντας τον κυπριακό Ελληνισμό έδωσαν μία άνιση αλλά υπέρ των δικαίων μάχη, κατορθώνοντας να δώσουν ελευθερία σε αυτόν τον λαό», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Με την ευκαιρία των εκδηλώσεων της 1ης Απριλίου, ημέρα έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στη δοξολογία για την επέτειο της 1ης Απριλίου στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, στη Λευκωσία.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της δοξολογίας, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι πρόκειται για μία ελευθερία που, δυστυχώς, σαν αποτέλεσμα παρεμβάσεων, προδοσίας, εξωτερικής εισβολής, κατάχρησης των συμφωνιών κρατά υπόδουλο το 36% της πατρίδας μας. Χρέος και υποχρέωση, τιμή προς όσους αγωνίστηκαν είναι να παραμείνουμε σταθερά προσηλωμένοι στις αρχές του διεθνούς δικαίου, στις αρχές και αξίες που δεν προβλέπουν παρά μόνο ελευθερία, ανεξαρτησία, αξιοπρέπεια, προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν η κυβέρνηση μπορεί να πράξει κάτι για να συγκρατηθεί η αύξηση της ακρίβειας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, απάντησε ότι «όπως όλοι αντιλαμβάνονται, είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, δεν είναι ένα τοπικό γεγονός. Δεν οφείλεται σε τοπικούς ή ιδιόρρυθμους παράγοντες της πατρίδας μας.

Ήδη, η κυβέρνηση έχει πάρει μία σειρά μέτρων, δεν περιοριζόμαστε σε εκείνα. Τον Μάιο θα γίνει μία ειδική Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εισηγηθεί διάφορους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου που αντιμετωπίζουν όχι μόνο οι ευρωπαϊκές χώρες, αλλά το παγκόσμιο, γενικότερα. Συνεπώς, και παρακολουθούμε και επαγρυπνούμε και όσα μέτρα πρέπει να πάρουμε θα πάρουμε».

Ερωτηθείς εάν στην προσπάθεια εξεύρεσης εναλλακτικών πηγών ενέργειας από την ΕΕ η κυπριακή κυβέρνηση μπορεί να αξιοποιήσει τα κοιτάσματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και κυρίως το κοίτασμα «Αφροδίτη» που έχει κριθεί εμπορεύσιμο και κατά πόσο αυτό συνιστά μία επιλογή, ο Κύπριος Πρόεδρος σημείωσε: «Είναι επιλογή, αλλά χρονοβόρα επιλογή, για να είμεθα ορθοί, και δεδομένου ότι κάποιες εταιρείες πρέπει να επενδύσουν, θα πρέπει να αξιολογήσουν ορθά και να αποφασίσουν αναλόγως. Το ευτύχημα για την Κύπρο είναι ότι δεν εξαρτάται από το φυσικό αέριο. Μπορεί να είναι αρνητική, οπωσδήποτε, η εξάρτηση από το πετρέλαιο, αλλά σε αυτήν την περίπτωση φαίνεται να ευνοεί παρά να προκαλεί τα προβλήματα που προκαλεί στις υπόλοιπες των χωρών της Ευρώπης που εξαρτώνται από το φυσικό αέριο».

Κληθείς να πει εάν εκτιμά πως μπορεί να αλλάξει η στάση των ΗΠΑ για τον αγωγό EastMed υπό το φως των εξελίξεων με την κατάσταση στην Ουκρανία, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι «μετά το πέρας της μελέτης βιωσιμότητας κ.λπ., στην Ευρώπη, στις εταιρείες και βεβαίως στις ΗΠΑ, που επηρεάζουν φαίνεται κάποιες των εταιρειών, θα εξαρτηθεί και η απόφαση. Αλλά υπάρχουν και εναλλακτικοί τρόποι μεταφοράς, η Ευρώπη, ήδη, αγοράζει από την Αμερική για τον φετινό χρόνο μία ποσότητα, της οποίας η μεταφορά θα γίνεται με ανάλογα διαμορφωμένα πλοία».

«1η Απριλίου 1955. Αρχίζει στην Κύπρο ένας ηρωικός Αγώνας για την ανεξαρτησία και την ελευθερία. Τιμή στους αγωνιστές της ΕΟΚΑ και τις θυσίες του λαού μας. Η μνήμη τους αθάνατη μέσα μας. Ο Αγώνας τους οδηγός για μια πατρίδα ελεύθερη και με αυτοπεποίθηση στον σύγχρονο κόσμο», επισημαίνει, σε σχετική ανάρτησή του στο Twitter, o Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μετά τη δοξολογία, ο κ. Αναστασιάδης μετέβη στα Φυλακισμένα Μνήματα όπου τελέστηκε τρισάγιο στους τάφους των ηρώων και στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι. Το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη σε εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών της ΕΟΚΑ ’55-’59 για την επέτειο της 1ης Απριλίου.

[ΑΠΕ-ΜΠΕ]